Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία μέχρι το 2025 σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους
Ορατές είναι οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ). Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,3% φέτος, ελαφρώς υψηλότερη από την αναμενόμενη 2,2% στον προϋπολογισμό. Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη προμηνύουν περαιτέρω σύγκλιση του κατά κεφαλή εισοδήματος της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημαντική φιλοδοξία για την ελληνική οικονομία είναι η συνεχιζόμενη πρόοδος στον τομέα της μεταποίησης. Ο κλάδος αυτός, με ποσοστό συνεισφοράς στο ΑΕΠ 10,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δείχνει ένδειξη ισχυρής ανάπτυξης και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης συμβάλλει στη θετική εικόνα.

Όμως, παρά τις ελπιδοφόρες προοπτικές, η έκθεση του ΓΠΚΒ αναγνωρίζει και τους κινδύνους που προκαλούνται από την διεθνή αβεβαιότητα, ειδικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την νομισματική πολιτική όσο και την παραγωγή.

Η εγχώρια οικονομία επωφελείται επίσης από τη βελτίωση της πρόσβασης σε φθηνότερο δανεισμό, λόγω της απόσυρσης της νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών. Αυτός ο παράγοντας, σε συνδυασμό με την επικείμενη νομοθεσία του Υπουργείου Οικονομικών, είναι δυνατόν να ενισχύσει τη διαρθρωτική παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΓΠΚΒ, το πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, γεγονός που προκύπτει από την αυξημένη απασχόληση και τη βελτίωση των τουριστικών εσόδων. Η συνέχιση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Η ταυτόχρονη αύξηση της ηλεκτρονικής συναλλαγής και των φορολογικών εσόδων υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει γίνει, αν και οι προκλήσεις παραμένουν. Η μεταποίηση παρουσιάζει μια αξιόλογη ανάκαμψη και είναι φανερό ότι η ενίσχυσή της μπορεί να αποτελεί τον πυρήνα μιας πιο διαφοροποιημένης και ανθεκτικής οικονομίας.

Πηγή: kathimerini.gr