Αρχική Οικονομία Όλα δείχνουν Food Pass με αίτηση – Οι πρώτοι δικαιούχοι

Όλα δείχνουν Food Pass με αίτηση – Οι πρώτοι δικαιούχοι

Συζητείται από καιρό, αλλά ακόμα δεν έχει «κλειδώσει». Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται καθημερινά με την ακρίβεια, κάνει ολοένα και επιτακτικό ένα Food Pass σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εφόσον δεν διαφαίνεται σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ένα επίδομα τροφίμων -τουλάχιστον- θα αποτελούσε ένα μικρό βοήθημα στους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα για να τα βγάλουν πέρα, εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών.

Όπως άλλωστε έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα. Στην Ελλάδα, οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής «έτρεξαν» με 12,8% τον Νοέμβριο, παρά τη συγκράτηση του πληθωρισμού στο 9%.

Ένα ακόμα στοιχείο που αποτυπώνει την αναγκαιότητα ενός επιδόματος τροφίμων, είναι η επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού είναι διαρκής όσο αυξάνεται το επίπεδο τιμών.

Food Pass: Ώρα αποφάσεων

Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, στο οικονομικό επιτελείο «ξεψαχνίζουν» τον προϋπολογισμό για να βγουν οι αριθμοί και να δοθεί, τελικά, ένα Food Pass από το 2023. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν πριν από μερικές μέρες, η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις αρχές του νέου έτους. Το συγκεκριμένο επίδομα θα δοθεί -εφόσον «κλειδώσει»- στο μοντέλο του Fuel Pass και του Power Pass, δηλαδή με αίτηση σε πλατφόρμα του gov.gr και πίστωση του ποσού σε ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Μάλιστα, εξετάζεται, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, να μπορεί να «περνάει» η κάρτα και σε κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα τροφίμων.

Πώς θα κάνετε αίτηση για Food Pass

Η διαδικασία θα είναι η ίδια με το Fuel Pass , δηλαδή πιθανότατα με μία αίτηση στο vouchers.gov.gr. Το παράδειγμα του επιδόματος βενζίνης μάς έδειξε ότι θα χρειαστείτε ξανά, για την είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τους προσωπικούς σας κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα σας ζητά να συμπληρώσετε και να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Υπενθυμίζεται ότι για το Fuel Pass, η αποστολή των αιτήσεων προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γινόταν το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας. Η πίστωση του ποσού γινόταν εντός ολίγων ημερών (συνήθως 3-4 το πολύ).

Οι πρώτοι δικαιούχοι του Food Pass

Τα πρώτα κριτήρια για το νέο έκτακτο επίδομα «έσκασαν» πριν από μερικές μέρες. Σύμφωνα με τα νεότερα, θα ισχύσουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Για να λάβει κανείς το συγκεκριμένο voucher, θα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, βαρύτητα θα έχει ο αριθμός των παιδιών. Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 100-150 ευρώ και αναμένεται να υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση.

Αναμένεται να υπάρχουν επίσης περιουσιακά κριτήρια βάσει της δήλωσης Ε9 για την αξία των ακινήτων που κάνει κάθε δικαιούχος.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...