Αρχική Οικονομία ΟΟΣΑ: Μειώθηκε 7,4% ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022

ΟΟΣΑ: Μειώθηκε 7,4% ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα το 2022

Μείωση των πραγματικών μισθών και αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν οι συνέπειες του πληθωρισμού το 2022, όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεσή του (Taxing Wages).

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών στην Ελλάδα – δηλαδή το ποσό του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, αφού αφαιρεθούν τα επιδόματα, ως ποσοστό στο συνολικό κόστος εργασίας – μειώθηκε οριακά κατά 0,02 ποσοστιαίες μονάδες για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα και διαμορφώθηκε στο 37,1%, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.

Η οριακή υποχώρηση της επιβάρυνσης (tax wedge) προέκυψε κυρίως από τη μείωση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για την επικουρική ασφάλιση, η οποία μείωσε συνολικά την επιβάρυνση κατά 0,21 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση αυτή υπερκάλυψε την αύξηση της επιβάρυνσης από τη φορολογία εισοδήματος κατά 0,18 ποσοστιαίες μονάδες, λόγω της αύξησης των ονομαστικών εισοδημάτων.

Για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, ο μέσος συντελεστής για την παραπάνω κατηγορία νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητος στο 34,6%.

Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά και έναν εργαζόμενο με μέσο μισθό, η συνολική επιβάρυνση αυξήθηκε οριακά κατά 0,03 ποσοστιαίες μονάδες στο 33,7%, ενώ στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,05 ποσοστιαίες μονάδες στο 25,6%.

Για παντρεμένους με δύο παιδιά, εκ των οποίων ο ένας έχει μέσο μισθό και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού, το tax wedge αυξήθηκε κατά 1,52 ποσοστιαίες μονάδες στο 35,7%. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά της κατηγορίας αυτής δεν δικαιούνταν επιδόματα παιδιών λόγω της αύξησης του μέσου μισθού. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η μέση αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για την κατηγορία αυτή ήταν 0,45 ποσοστιαίες μονάδες στο 29,4%.

Στην Ελλάδα, ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% αλλά ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζουν τη σημασία πολιτικών για τον μετριασμό του αντίκτυπου που έχει ο πληθωρισμός. Από στοιχεία που συγκέντρωσε προκύπτει ότι σε 17 χώρες του εφαρμόσθηκε πέρυσι αυτόματη αναπροσαρμογή του συστήματος φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ σε 21 χώρες η προσαρμογή ήταν στη διακριτική ευχέρειά τους. Οι περισσότερες χώρες προχώρησαν σε προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών και οι μισές σε προσαρμογή των επιδομάτων.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτά είναι τα πέντε σημεία «κλειδιά» – Τι αλλάζει και ποιους αφορά

Το «πράσινο φως» έλαβε το εργασιακό νομοσχέδιο το βράδυ της Παρασκευής 22/9, όταν υπερψηφίστηκε – όπως ήταν αναμενόμενο – στην Ολομέλεια της Βουλής. Με τίτλο...

Συναγερμός ενόψει της νέας κακοκαιρίας – Δείτε τους χάρτες με τις περιοχές που θα «χτυπήσει» ανά ημέρα

Νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται από τη Δευτέρα, με τα φαινόμενα να διαρκούν τρεις ημέρες επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, η επιδείνωση του καιρού με...

Παραλίγο τραγωδία στη Φθιώτιδας: 29χρονος ΑμεΑ έπεσε με το αναπηρικό καροτσάκι του στη θάλασσα

Ένα σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Φθιώτιδα και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι των Ραχών, όταν 29χρονος...

ΗΠΑ: Ακρωτηριάστηκε 14χρονος στα χέρια και στα πόδια -Είχε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη

Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ η επέμβαση ακρωτηριασμού ενός 14χρονου στα χέρια και τα πόδια μετά από διάγνωση πνευμονίας και...

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 55.500 μέχρι τις 12 μ.μ. – 10.000 περισσότεροι από την προηγούμενη Κυριακή

Τουλάχιστον 272 ψήφοι το λεπτό σημειώνονται στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που γίνονται σήμερα (24/09), για την ανάδειξη νέας...