Αρχική Ελλάδα ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 – Ισχυρή ανάκαμψη...

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 – Ισχυρή ανάκαμψη της απασχόλησης

Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2023 και και 1,9% το 2024 ενώ οι εκτιμήσεις του για τον πληθωρισμό είναι ότι θα διαμορφωθεί σε 3,9 φέτος και 3,2% το 2024.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει ανακάμψει καλά από την κρίση COVID-19, δημιουργώντας ισχυρή αύξηση της απασχόλησης»

«Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, η εφαρμογή του πακέτου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα της Ελλάδας 2.0 και οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας στηρίζουν την οικονομία» αναφέρει το σημείωμα του ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και η αβεβαιότητα μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη.

«Η επίτευξη και διατήρηση μέτριου πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης της ενέργειας και η διατήρηση των δημόσιων εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της Ελλάδας να επιτύχει αξιολόγηση του δημόσιου χρέους με επενδυτική βαθμίδα» σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Όπως τονίζει ο διεθνής οργανισμός, «η διατήρηση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής, η ολοκλήρωση της αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών και η συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.»

Πιέσεις για αυξήσεις μισθών

Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» πιέσεις για αυξήσεις μισθών, μετά και την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4% (είχε προηγηθεί αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022).

Όπως τονίζει ο Οργανισμός, η μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας θα συμβάλλει σε μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα, αλλά και στο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που γεννούνται από τον γηράσκοντα πληθυσμό.

Το περιβάλλον ψηλά στην ατζέντα

Η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και επιτυγχάνει καθαρές μηδενικές εκπομπές. Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, «το μεταβαλλόμενο κλίμα διαταράσσει ήδη τα μέσα διαβίωσης και την ευημερία στην Ελλάδα» διαπιστώνει το σημείωμα του ΟΟΣΑ.

«Ένας καλά επιλεγμένος συνδυασμός τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και μετακίνησης των μεταφορών σε τρόπους μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές μπορεί να επιτύχει μείωση των εκπομπών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων με τη βελτίωση της ποιότητας της κατοικίας και της κινητικότητας» προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Πληροφορίες από Euronews

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οδηγός πέρασε από τα διόδια 172 φορές χωρίς να πληρώσει -Το κόλπο που έκανε

Μια ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο επιστράτευε ένας 22χρονος Ελβετός προκειμένου να γίνεται… καπνός από τους σταθμούς διοδίων. Καλά κρατεί το...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δομή μισού εκατομμυρίου ετών που αλλάζει τις αντιλήψεις τους

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής κατασκεύαζαν καταφύγια, κάτι που μπορεί να αλλάξει άρδην...

Η κρητική κουζίνα στο “μικροσκόπιο” της UNESCO – Ποια είναι τα 7 τοπ προϊόντα

“Πρώτο τραπέζι” στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις το Ηράκλειο, με την διοργάνωση του γαστρονομικού πολιτιστικού φεστιβάλ,...

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποχρεωτική καταγραφή όλων των POS – Ποιοι υποχρεούνται να το πράξουν

Ξεκινάει σήμερα η καταγραφή όλων των ενεργών POS της αγοράς, μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έως και το τέλος του μήνα.  Θα...

Ίος: Αστυνομικός διοικητής συνελήφθη επειδή ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου

Συνελήφθη διοικητής αστυνομικού τμήματος στην Ίο με την κατηγορία της δωροδοκίας, καθώς ζητούσε χρήματα από ιδιοκτήτη νυχτερινού...