Αρχική Κόσμος Οπλισμένο μέχρι τα ”δόντια”- Το αεροπλανοφόρο της Ρωσίας ”Admiral Kuznetsov” εντάσσεται στον...

Οπλισμένο μέχρι τα ”δόντια”- Το αεροπλανοφόρο της Ρωσίας ”Admiral Kuznetsov” εντάσσεται στον μαχητικό στόλο με νέες δυνατότητες-Ποιες είναι αυτές

Η Μόσχα έχει παροπλίσει αρκετά από τα μεγάλα πολεμικά της πλοία, όπως τα πυρηνοκίνητα μαχητικά καταδρομικά κλάσης «Kirov Admiral Lazarev» και «Admiral Ushakov» , αλλά αποφάσισε να επενδύσει πρώτα σε υποδομές και μετά να αναβαθμίσει το «Kuznetsov», το «Kirov» και το  καταδρομικό κλάσης «Admiral Nakhimov».

Η Ρωσία επίσης, δεν  θα ήθελε να χάσει το «Admiral Kuznetsov» και την ικανότητα της ναυτικής της  αεροπορίας, καθώς εξετάζει νέα αεροπλανοφόρα και μεγάλα αμφίβια  πλοία ελικοπτέρων την επόμενη δεκαετία.

Τελικά το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov», φέρεται να είναι εξοπλισμένο με πλήθος συστημάτων αεράμυνας και οπλισμένο «μέχρι τα δόντια» για να είναι έτοιμο για μάχη.

Τον Φεβρουάριο του 2023 το «Admiral Kuznetsov», το μοναδικό αεροπλανοφόρο του ρωσικού στρατού, αναχώρησε από την 35η δεξαμενή του SRZ κοντά στο Μούρμανσκ στην Αρκτική ακτή της Ρωσίας. Εικάζεται ότι, το αεροπλανοφόρο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία κάποια στιγμή το 2024, για το οποίο οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το αεροπλανοφόρο έχει υποστεί μια περίπλοκη γενική επισκευή για πάνω από πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της συντονισμένης προσπάθειας γενικής επισκευής, ο αερομεταφορέας αντιμετώπισε πολλά ατυχήματα, συμπεριλαμβανομένων πυρκαγιών και μια ατυχή βύθιση της αποβάθρας.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, η τελευταία εξέλιξη που θα μπορούσε τελικά να δει το αεροπλανοφόρο να εντάσσεται σε υπηρεσία μάχης,  είναι οτι  γίνεται πιο ικανό για μάχη με την προσθήκη μιας σειράς εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Αεράμυνα για το «Admiral Kuznetsov» 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση  το αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov», θα είναι οπλισμένο με τα τελευταία αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Pantsir-M και πυροβολικού. Επιπλέον, ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου αεράμυνας θα εισαχθεί στο πλοίο.

Το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου αεράμυνας θα αναγνωρίζει αυτόματα στόχους, θα τους διαχωρίζει μεταξύ των αντιαεροπορικών συστημάτων και θα τους καταστρέφει. Η έκθεση τόνισε ότι το νέο σύστημα ελέγχου, θα είναι σε θέση να αποκρούει μαζικές επιθέσεις στο πλοίο, που κυμαίνονται από επιθέσεις με αεροσκάφη και ελικόπτερα έως επιθέσεις από πυραύλους κατά πλοίων και drones.

Τα προηγούμενα Dirks αντικαθίστανται από το Pantsir-M, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας με βάση, το πλοίο στο ρωσικό απόθεμα. Το οπλοστάσιο Pantsir-M περιλαμβάνει οκτώ πυραύλους και δύο  αυτόματα πυροβόλα με έξι κάννες ταχείας βολής 30 χιλιοστών. Μπορεί να χτυπήσει στόχους ενώ πετούν σε ύψη μεταξύ ενός μέτρου και πολλών δεκάδων χιλιομέτρων.

Δύναμη πυρός

Οι παραδόσεις βομβών εξαιρετικής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς στις αεροπορικές μονάδες, έχουν ήδη ξεκινήσει φέτος. Αυτές οι παραδόσεις περιλαμβάνουν πολλά πυρομαχικά, που μπορούν να πλήξουν στόχους δεκάδες χιλιόμετρα μακριά. Διαφέρουν ως προς τη μάζα, το εύρος εφαρμογής και τα συστήματα διόρθωσης και καθοδήγησης.

Οι βόμβες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο το αεροπλανοφόρο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ακριβή εξολόθρευση κινούμενων αντικειμένων, ιδιαίτερα τεθωρακισμένων, και επίγειων στόχων. Επιπλέον, τα πυρομαχικά ολίσθησης έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σημαντικά πιο προσιτά και ακριβή, από τα κατευθυνόμενα βλήματα. Μπορούν επίσης, να φέρουν μεγαλύτερη κεφαλή λόγω της απουσίας κινητήρα πυραύλων και καυσίμου.

«Χρειαζόμαστε προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους και βόμβες σχεδιασμού, όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση»,  αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Ντμίτρι Μπολτένκοφ . Πρόσθεσε  το πιο κρίσιμο,  ότι τα αεροσκάφη μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εκτός της εμβέλειας της αντίπαλης αεράμυνας.

Το νέο πλήρωμα θα αποτελείται από περίπου 1.500 άτομα. Αυτή είναι μια μικρή μείωση από το προηγούμενο πλήρωμα του πλοίου, το οποίο  ήταν μεγαλύτερο από 1.900 άτομα. Ο λόγος της μείωσης, είναι  η προσθήκη «νέων αυτοματοποιημένων συστημάτων και μονάδων» στο σκάφος.

Το πλήρωμα θα υποβληθεί σε εκπαίδευση και συντονισμό. Και στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει όλες τις δοκιμές του πλοίου, το οποίο το 2024 θα πρέπει να επιστρέψει στον μάχιμο στόλο.

Γιατί  αποκαλείται ο καταραμένος μεταφορέας

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov», είχε μια προβληματική ιστορία. Ήταν το μοναδικό μεγάλο αεροπλανοφόρο καταδρομικό στο ρωσικό ναυτικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εισήχθη το 1985 και εντάχθηκε στον ρωσικό βόρειο στόλο λίγα χρόνια αργότερα το 1991.

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, έχει βρεθεί στο σκηνικό  πολλών ατυχημάτων. Τον Οκτώβριο του 2018, το κατάστρωμά του υπέστη ζημιά από έναν γερανό που έπεσε πάνω του καθώς το πλοίο επισκευαζόταν. Τον Δεκέμβριο του 2019, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από δώδεκα τραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει στο αμπάρι.

Να επισημάνουμε ότι, το 2016-2017, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχηματισμού πλοίων στη Μεσόγειο Θάλασσα, το πολεμικό πλοίο εκτέλεσε μάχιμες αποστολές στα ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Οι πιλότοι της αεροπορικής ομάδας πραγματοποίησαν περισσότερες από 400 εξόδους, χτυπώντας πάνω από 1.200 στόχους «τρομοκρατών». Μετά την επιστροφή από την εκστρατεία, το πλοίο στάλθηκε για επισκευή και εκσυγχρονισμό.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

POS: Υποχρεωτικά από το νέο έτος σε ταξί, περίπτερα και άλλους 7 κλάδους

Την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS από το νέο έτος σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν το...

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Σφάζονται» στην ποδιά του μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για να κάνουν τη ζωή του ταινία

Η ιστορία πίσω από τον Νο 1 έλληνα καταζητούμενο, τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν προκαλεί μόνο εγχώριο ενδιαφέρον...

Άγιος Παντελεήμονας: Γιορτή βάφτηκε με αίμα – Πυροβόλησε και δολοφόνησε 50χρονο μπροστά σε μικρά παιδιά

Περίπου στις 02:30 τα ξημερώματα της Κυριακής (01/10), στον Άγιο Παντελεήμονα, ένας 74χρονος Έλληνας έβγαλε όπλο και...

Καίει το… πετρέλαιο θέρμανσης: Ποια θα είναι η τιμή του φέτος – Νέα εκτίμηση

Η ακρίβεια σαρώνει τα νοικοκυριά και, δυστυχώς, εξαίρεση δεν αναμένεται να αποτελέσει και το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του...

Προσεχώς 3 νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Τρία προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις θα «τρέξουν» ως το τέλος του χρόνου. Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως...