Αρχική Κόσμος Οργή στη Γαλλιά: Κατέστεψαν αρχαία μενίρ 7.000 ετών για να κατασκευάσουν κατάστημα

Οργή στη Γαλλιά: Κατέστεψαν αρχαία μενίρ 7.000 ετών για να κατασκευάσουν κατάστημα

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Βόρεια Γαλλία μετά την καταστροφή δεκάδων αρχαίων όρθιων λίθων για να ανοίξει ο δρόμος την κατασκευή ενός Mr. Bricolage (αλυσίδα καταστημάτων που προσφέρει προϊόντα βελτίωσης χώρου και DIY).

Περίπου 39 πέτρες μενίρ, ηλικίας τουλάχιστον 7.000 χρόνια ετών αφαιρέθηκαν από την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά σε ένα από τα πιο διάσημα και μυστηριώδη προϊστορικά αξιοθέατα της Ευρώπης, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο χώρος έχει καταστραφεί», δήλωσε στο AFP ο τοπικός αρχαιολόγος Κτίστιαν Ομπέλτζ.

Το Καρνάκ, που συχνά περιγράφεται ως «γαλλικό Στόουνχεντζ», είναι διάσημο για ένα σύνολο μεγαλιθικών μνημείων στο νομό Μορμπιάν της Βρετάνης στη βορειοδυτική Γαλλία, αποτελούμενο από παράλληλες σειρές από πέτρες, ντολμέν, τύμβους και μεμονωμένα μενίρ.

Περισσότερα από 3.000 προϊστορικά μενίρ από τοπικό γρανίτη ανεγέρθηκαν από προκελτικούς λαούς της Βρετάνης και αποτελούν το μεγαλύτερο σύνολο στον κόσμο. Αυτοί οι λίθινοι σχηματισμοί βρίσκονται στην κοινότητα Καρνάκ, αλλά και στα ανατολικά, στη Λα Τρινιτέ-συρ-Μερ.

Για να αναγνωριστούν και να διατηρηθούν αυτές οι ιστορικές δομές, οι μεγαλίθοι υποβλήθηκαν στον προσωρινό κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αν και η αίτηση δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτή.

Η γη που βρίσκεται στο επίκεντρο της πρόσφατης διαμάχης, κατά μήκος της ζώνης δραστηριότητας Μονταμπό, είχε προηγουμένως λάβει οικοδομική άδεια από το γραφείο του τοπικού δημάρχου τον Αύγουστο του 2022, αναφέρει το AFP, και η Mr. Bricolage βρίσκεται στη μέση της κατασκευής του νέου καταστήματός της στην περιοχή, αναφέρει το Newsweek.

Το Περιφερειακό Γραφείο Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βρετάνης, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προστασία του πολιτιστικού μνημείου, απάντησε στις επικρίσεις για την κατασκευή του καταστήματος σε δήλωση την Τετάρτη.

«Όπως αποκαλύφθηκε από τους ελέγχους, δεν έχει αποδειχθεί ζημιά σε χώρο αρχαιολογικής αξίας», ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, ο Ομπέλτζ δήλωσε ότι δεν έχει γίνει αρκετή αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν οι πέτρες ήταν σημαντικές.

Η είδηση της κατασκευής έχει προκαλέσει θύελλα οργισμένων σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να μοιράζονται τις σκέψεις τους για την απώλεια των αρχαίων λίθων.

«Φτωχή γαλλική κληρονομιά! Η εμπορευματοποίηση του κόσμου προετοιμάζει τον άνθρωπο χωρίς αναμνήσεις», ανέφερε σε ένα tweet ο Φιλίπ ντε Βιλιέ, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας.

Στο Καρνάκ, 39 μενίρ επέζησαν από τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Α ́ και τον Β ́ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά όχι στον κ. DIY!» έγραψε ο λογαριασμός Twitter Dom Révolution.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ισλανδία: Χιλιάδες σολομοί διέφυγαν από ιχθυοτροφείο – Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι θανατηφόρος

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Las Vegas Sphere: Οι U2 εγκαινίασαν την εντυπωσιακή σφαιρική αρένα – «Είναι το μέλλον της μουσικής»

Το ιρλανδικό συγκρότημα των U2 εγκαινίασε τη σκηνή της νέας σφαιρικής εγκατάτασης, Las Vegas Sphere, αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων,...

Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και υπάρχει λόγος γι’ αυτό

Με τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου να είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη μία και λίγο μετά την τελεσίδικη καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου από...

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τι ισχύει για την εκλογική άδεια των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διενεργηθούν σε όλη την Επικράτεια την επόμενη Κυριακή, 8 Οκτωβρίου, ενώ σε όσες Περιφέρειες και...

Eπιδόματα: Τα βήματα προς τη χρήση προπληρωμένης κάρτας

Πάει για αργότερα -όπως όλα δείχνουν-το να χορηγούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ μέσω προπληρωμένων καρτών: Οι αρχικοί σχεδιασμοί μοιάζει να μην «βγαίνουν»...