Αρχική Κόσμος Όταν το Λίχτενσταϊν «εισέβαλε» στην Ιταλία με 80 άνδρες

Όταν το Λίχτενσταϊν «εισέβαλε» στην Ιταλία με 80 άνδρες

Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα κράτη του πλανήτη. Το Λιχτενστάιν βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας και είναι πριγκιπάτο, με μονάρχη τον Hans Adam τον 2ο, που έχει περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το γερμανόφωνο αυτό κράτος έχει έσοδα από τον τουρισμό, με τους τουρίστες όμως να μην μένουν για πολύ, αφού μεταβαίνουν εκεί από τα γειτονικά κράτη. Ωστόσο τα περισσότερα έσοδα του προέρχονται από τη βιομηχανία, αφού είναι το σπίτι της διεθνούς εταιρείας Hilti, η οποία κατασκευάζει εργαλεία και λογισμικά. Επίσης τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει προορισμός για όσους αγαπούν το καλό φαγητό, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα που καλλιεργήθηκαν σε μικρές φάρμες.

Οι 37 μόλις χιλιάδες κάτοικοι του είναι αρκετά πλούσιοι, έχουν τέρας ένα από τα υψηλότερα κατα κεφαλήν. Εισοδήματα στον κόσμο. Σήμερα η χώρα δεν έχει στρατό, καθώς δεν απειλείται από τους γείτονες του, ενώ έχει και μικρή αστυνομική δύναμη, αφού έχει μηδαμινή εγκληματικότητα.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε ουδέτερο και άφησε τον διαπραγματευτικό ρόλο στην Ελβετία, αν και είχε κι αυτό το δικό του ναζιστικό κόμμα. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν ήθελαν να έχουν σχέση μαζί του και απαγορεύτηκε το 1943.

Οι φήμες που λένε ότι πολέμησε στο πλευρό της Αυστροουγγαρίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ισχύουν. Κι αυτό γιατί ο στρατός του είχε διαλυθεί από το 1866 μετά τον Αυστρο – Πρωσικό πόλεμο. Η συμμετοχή όμως του στρατού των 80 ανδρών σε εκείνον τον πόλεμο έχει δημιουργήσει μια πολύ παράξενη ιστορία.

Οι 80 άνδρες λοιπόν εστάλησαν να φυλάξουν το πέρασμα Brenner μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας. Εκεί δεν έκαναν και πολλά πράγματα. Κάθισαν στο ιταλικό έδαφος και απλά πέρασαν την ώρα τους. Εισέβαλλαν στην Ιταλία, αλλά μόνο τυπικά.

Όταν όμως επέστρεψαν στη χώρα τους, δεν ήταν πια 80 αλλά 81. Μαζί τους βρισκόταν και ένας Ιταλός στρατιώτης που πήγε στο Λιχτενστάιν για να βρει δουλειά.

Υπάρχουν βέβαια πολλές εκδοχές της ιστορίας. Μια άλλη λέει πως οι άνδρες ήταν 58 και επέστρεψαν 59, και πως ο πρόσθετος άνδρας ήταν Αυστριακός αξιωματικός. Μια άλλη λέει πως ο Ιταλός στρατιώτης τους συμπάθησε και απλά αποφάσισε να τους ακολουθήσει. Πάντως ο στρατός του Λίχτενσταϊν μπήκε σε ιταλικό έδαφος και όχι μόνο επέστρεψε χωρίς απώλειες, αλλά με έναν παραπάνω στρατιώτη.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Market pass: Νέες πληρωμές σήμερα -Ποιοι καλούνται να διορθώσουν τα στοιχεία τους

Νέες πληρωμές αναμένονται σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου για τους δικαιούχους Market pass του δεύτερου κύκλου υποβολής αιτήσεων, των πολιτών που υπέβαλαν...

Τι σημαίνει το μπλε χρώμα σε φανάρι – Πού θα το συναντήσουμε και για ποιον λόγο

Οι οδικοί φωτεινοί σηματοδότες ρύθμισης κυκλοφορίας έχουν τρία βασικά χρώματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις περισσότερες (σχεδόν) χώρες του πλανήτη, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.Η...

Το Ιππικό βγήκε στο Σύνταγμα: Σπάνιες εικόνες έξω από τη Βουλή

Έτριβαν τα μάτια τους όσοι βρέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (20/3) στο Σύνταγμα, όταν είδαν δίπλα τους να κυκλοφορούν… άλογα.Ο λόγος...

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τα «μυστικά» για να αποφύγετε έλεγχο και παγίδες της Εφορίας

Στο «μάτι» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει τα ακίνητα με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να ερευνούν 2.500 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών...

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, υπολογίστε το ποσό με λίγα μόνο κλικ

Πώς υπολογίζεται και πότε πληρώνεται το Δώρο Πάσχα: Υπολογίστε το με λίγα μόλις κλικΚάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης...