Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Να γιατί είναι όλο και πιο δύσκολο να κάνει πίσω η...

Ουκρανία: Να γιατί είναι όλο και πιο δύσκολο να κάνει πίσω η Ρωσία – Η ανάλυση του Guardian

Περιθώρια για να κάνει πίσω η Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία υπάρχουν και ο Πούτιν μπορεί ακόμη να ανακρούσει πρύμνα, αλλά οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση φαντάζουν λιγότερες  λόγω των οικονομικών και πολιτικών συνεπειών τους, αναφέρει ο Guardian.

Η επιθετική ανάπτυξη από τη Ρωσία άνω των 100.000 στρατιωτών κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία αφύπνισε το ΝΑΤΟ να στείλει πρόσθετες δυνάμεις στην ανατολική του πτέρυγα, κίνηση που οδήγησε χθες Δευτέρα σε πτώση τις ρωσικές αγορές κι ίσως κάνει τη Μόσχα να νιώσει αναγκασμένη να αναλάβει δράση. Με τις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον και της Συμμαχίας για την αποστολή πρόσθετων δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη καθίσταται δυσκολότερη μια αλλαγή στάσης από τη Μόσχα, εξηγεί ο Guardian, αφού αν αποσύρει η Ρωσία μονομερώς τα στρατεύματά της θα  βρεθεί στη θέση του χαμένου της αναμέτρησης, έχοντας πετύχει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιθυμούσε, δηλαδή μια ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην αυλή της.

Η αμφιλεγόμενη στρατηγική της Ρωσίας

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση για την κλιμάκωση των εντάσεων και το χάος στις ρωσικές χρηματαγορές. «Παρακολουθούμε δηλώσεις από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για διεύρυνση της παρουσίας της και ανάπτυξη δυναμεων και εξοπλισμού στο ανατολικό της κέρας. Όλα αυτά οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Σημειώστε, παρακαλώ, ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν λόγω αυτών που κάνουμε εμείς, η Ρωσία. Συμβαίνουν λόγω των ενεργειών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και των πληροφοριών που δημοσιεύουν», πρόσθεσε.

Η αμφίβολη διπλωματική στρατηγική της Ρωσίας κι η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη δυνάμεων κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία και εντός της γειτονικής Λευκορωσίας είχε ήδη πείσει πολλούς αναλυτές ζητημάτων διεθνούς ασφαλείας ότι η Μόσχα επιδιώκει τον πόλεμο. Δεν υπήρχαν άλλωστε πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει από τη Δύση τις μαξιμαλιστικές εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει και την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σ’ αυτό μετά το 1997. Ο Πούτιν έχει ακόμη την επιλογή της υπαναχώρησης, που, βέβαια, θα ήταν ντροπιαστική για τον ίδιο και θα αποδυνάμωνε μελλοντικά την ισχύ των προειδοποιήσεών του προς τη Δύση – λέει ο Guardian – αλλά τουλάχιστον δεν θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έκανε το πρώτο βήμα για να αποτραπεί μια καταστροφική σύρραξη.

Το πλήγμα στη ρωσική οικονομία

Αλλά σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας μια τέτοια κίνηση φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη καθώς η Ρωσία αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες από το τζογάρισμά της. Κυβερνήσεις στη Δύση έχουν δείξει ότι λαμβάνουν στα σοβαρά τις περί πολέμου απειλές προειδοποιώντας με σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία και διατάζοντας την απομάκρυνση των οικογενειών διπλωματών τους από την Ουκρανία, λόγω της απειλής “σημαντικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας”.

Έτσι, οι ρωσικές αγορές δέχθηκαν γερό πλήγμα χθες Δευτέρα ενόψει της καταστροφικής προοπτικής μιας σύρραξης με την Ουκρανία με τις μετοχές blue-chip, όπως εκείνες της τράπεζας Sberbank και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom να χάνουν πάνω από το 10% της αξίας τους κι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τις αγορές ξένου συναλλάγματος καθώς η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου υποχώρησε κατά σχεδόν 6% από τις αρχές του μήνα.

Μπούμερανγκ οι ρωσικές αξιώσεις

Πέραν τούτου, οι απαιτήσεις της Ρωσίας να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη γύρισαν μπούμερανγκ καθώς η απειλή πολέμου ενέτεινε τα αιτήματα για αποστολή στρατευμάτων στις χώρες που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα. «Φθάνουμε στο σημείο όπου η συνεχής στρατιωτική ανάπτυξη Ρωσίας και Λευκορωσίας στην Ευρώπη θα πρέπει να  αντιμετωπιστεί από τα κατάλληλα νατοϊκά αντίμετρα», τόνισε χθες ο Λετονός ΥΠ ΕΞ,  Έντγκαρ Ρίνκεβιτς,. «Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε την παρουσία των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα, με στόχο τόσο την άμυνα όσο και την αποτροπή», πρόσθεσε.

Η απάντηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ  ανακοίνωσε ότι κάποια κράτη-μέλη του θέτουν σε κατάσταση ετοιμότητας δυνάμεις τους και θα στείλουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή καθώς φαντάζει ολοένα και πιθανότερη μια σύρραξη στην Ουκρανία. Αλλά και η κυβέρνηση Μπάιντεν μελετά την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε μια σημαντική στροφή από την προηγούμενη τακτική της αποφυγής πρόκλησης της Ρωσίας, όπως ανέφεραν οι New York Times.

Αν και οι αποστολές πρόσθετων δυνάμεων είναι απίθανο να αρκέσουν για την αποτροπή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στέλνουν το μήνυμα ότι  οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή.  «Το ίδιο το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι ΜΠλίνκεν την Κυριακή.

Η ρωσική απειλή

Ρώσοι αξιωματούχοι που επέβλεπαν την ανάπτυξη στρατιών στη μεθόριο με την Ουκρανία κατηγορούν τώρα τη Δύση ότι προκαλεί την κρίση. «Η απειλή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, που υπάρχει μόνον στην αχαλίνωτη φαντασία της Δύσης, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την προθυμία του ΝΑΤΟ να παράσχει “προστασία” στους συμμάχους του», δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠ ΕΞ της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο. Αλλά καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση, αυξάνεται και το κόστος της για τη Μόσχα και δεν αποκλείεται – καταλήγει ο Guardian – να πειστεί το Κρεμλίνο ότι ήρθε πλέον η ώρα η να αναλάβει δράση.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Νικολάκου για Πιερρακάκη: “Ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά προτίμησε τις … γαλάζιες καρέκλες”

Σε ανάρτησή της, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου, αναφέρει: “Δεν μπορώ να μη σχολιάσω τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη...

Ιάπωνας πλήρωσε 15.000 δολάρια για να…γίνει σκύλος: «Αποφάσισα να γίνω κόλεϊ» – Το viral βίντεο

Ο εκκεντρικός Ιάπωνας Toko-san όπως ονομάζεται έδωσε σε μια ιαπωνική εταιρεία 15.000 δολάρια για να αποκτήσει ένα κοστούμι σκύλου σε φυσικό...

Celestis: Το διαστημικό γραφείο τελετών που ετοιμάζεται για 47 ταφές στο Διάστημα

Μεγάλη δημοτικότητα έχουν αποκτήσει εδώ και λίγο καιρο οι διαστημικές ταφές.Η εταιρία Celestis, που εδρεύει στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι...

Ο Ρωχάμης μεταμφιεσμένος σε γυναίκα τρύπωσε στο δικαστήριο και πρότεινε στον Νάσιουτζικ να τον φυγαδεύσει (vid)

Σαν σήμερα το Εφετείο είχε αθωώσει τον Θανάση Νάσιουτζικ για το έγκλημα στο Κολωνάκι, με τον καταζητούμενο Ρωχάμη να εμφανίζεται μεταμφιεσμένος...

Fuel Pass: Στο τραπέζι 3μηνη παράταση και αύξηση στο επίδομα

Με την ακρίβεια να «καλπάζει» και τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά, η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση...