Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Πώς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα άλλαζε τον πόλεμο

Ουκρανία: Πώς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα άλλαζε τον πόλεμο

Η ρωσική πολεμική αεροπορία είναι τεράστια σε αντίθεση με την ουκρανική.

Κι όμως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι ότι η Ρωσία δεν είχε ακόμη επιτύχει τον «έλεγχο του ουρανού» πάνω από την Ουκρανία, ή αυτό που ονομάζεται «αεροπορική υπεροχή».

Όταν ένας στρατός έχει αεροπορική υπεροχή, τα αεροπλάνα του μπορούν να επιτεθούν πολύ πιο εύκολα στον εχθρό και τα χερσαία στρατεύματά του μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως σε περίπτωση που η Ρωσία επιτύχει μία ολοκληρωτική αεροπορική υπεροχή, τότε θα έχει αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο.

Για να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν αυτό το αποτέλεσμα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση εργάζονται για να εμποδίσουν την Ρωσία στο να επιβληθεί από αέρος κυρίως στέλνοντας όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη αεροσκαφών.

Ωστόσο η ίδια η Ουκρανία έχει ζητήσει ένα πιο δραστικό βήμα: την κήρυξη μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η οποία θα απαγόρευε στα ρωσικά αεροπλάνα να εισέρχονται στον εναέριο χώρο.

Μπορεί να ακούγεται απλό σαν επιχείρημα, αλλά μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι περίπλοκη, διότι για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να επιβάλλεται.

Και οι συνέπειες από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η επιβολή θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο σε μέρη που κάποτε ήταν αδιανόητα.

«Αυτό που κάνει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων περίπλοκη είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΝATO θα πρέπει να την επιβάλλει», εξηγεί στο παρακάτω βίντεο ο Brad Bownan, ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Foundation for Defense of Democracies.

Για να γίνει αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταρρίψει  ένα ρωσικό μαχητικό.

Αν όμως το NATO προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, τότε αυτόματα θα συμμετέχει άμεσα στον πόλεμο, περιλαμβάνοντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αργά ή γρήγορα θα μας τοποθετούσε  σε άμεση ζώνη υψηλού κινδύνου», καταλήγει ο Bownan.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του Vox

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Δωμάτια του έρωτα» σε ιταλική φυλακή – Κρατούμενοι θα συνευρίσκονται με τις συντρόφους τους

Δωμάτια του έρωτα ετοιμάζονται στις φυλακές της Πάδοβας, στην περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα πιλοτικό σχέδιο που προβλέπει...

Το απίστευτο ποσό που κέρδισαν οι αεροπορικές το 2023 από χειραποσκευές και βαλίτσες

Οι 20 κορυφαίες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες συγκέντρωσαν έσοδα 33,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έναν συνδυασμό τελών για χειραποσκευές, αυξήσεις τιμών για...

Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν 3D σεισμογραφικές έρευνες στην Κρήτη από την ExxonMobil [χάρτης]

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Ένα αεροπλάνο σε ταράτσα της Εθνικής Οδού -Το πιο θρυλικό καφέ στον κόσμο βρισκόταν στην Ελλάδα

Ουδείς πίστευε στην ύπαρξη του συγκεκριμένου καφέ μέχρι να δει ιδίοις όμμασι το αεροπλάνο να δεσπόζει πάνω σε ταράτσα οικοδομής. Δεν είναι λίγες φορές...

Σχολικές εκδρομές: Αλλάζουν όλα στις μονοήμερες και τις 5ημερες – Νέα εγκύκλιος

Αλλαγές στην προετοιμασία και διενέργεια μονοήμερων και πολυήμερων σχολικών εκδρομών ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κατόπιν πληθώρας ερωτημάτων από την...