Αρχική Κόσμος Ουκρανία: Πώς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα άλλαζε τον πόλεμο

Ουκρανία: Πώς μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα άλλαζε τον πόλεμο

Η ρωσική πολεμική αεροπορία είναι τεράστια σε αντίθεση με την ουκρανική.

Κι όμως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις είναι ότι η Ρωσία δεν είχε ακόμη επιτύχει τον «έλεγχο του ουρανού» πάνω από την Ουκρανία, ή αυτό που ονομάζεται «αεροπορική υπεροχή».

Όταν ένας στρατός έχει αεροπορική υπεροχή, τα αεροπλάνα του μπορούν να επιτεθούν πολύ πιο εύκολα στον εχθρό και τα χερσαία στρατεύματά του μπορούν να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως σε περίπτωση που η Ρωσία επιτύχει μία ολοκληρωτική αεροπορική υπεροχή, τότε θα έχει αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο.

Για να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν αυτό το αποτέλεσμα, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση εργάζονται για να εμποδίσουν την Ρωσία στο να επιβληθεί από αέρος κυρίως στέλνοντας όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη αεροσκαφών.

Ωστόσο η ίδια η Ουκρανία έχει ζητήσει ένα πιο δραστικό βήμα: την κήρυξη μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, η οποία θα απαγόρευε στα ρωσικά αεροπλάνα να εισέρχονται στον εναέριο χώρο.

Μπορεί να ακούγεται απλό σαν επιχείρημα, αλλά μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι περίπλοκη, διότι για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να επιβάλλεται.

Και οι συνέπειες από το πώς θα εξελιχθεί αυτή η επιβολή θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο σε μέρη που κάποτε ήταν αδιανόητα.

«Αυτό που κάνει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων περίπλοκη είναι ο τρόπος με τον οποίο το ΝATO θα πρέπει να την επιβάλλει», εξηγεί στο παρακάτω βίντεο ο Brad Bownan, ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Foundation for Defense of Democracies.

Για να γίνει αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταρρίψει  ένα ρωσικό μαχητικό.

Αν όμως το NATO προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, τότε αυτόματα θα συμμετέχει άμεσα στον πόλεμο, περιλαμβάνοντας τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων αργά ή γρήγορα θα μας τοποθετούσε  σε άμεση ζώνη υψηλού κινδύνου», καταλήγει ο Bownan.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του Vox

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Έφυγε» ο θρυλικός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, τελευταίος επιζών του Β’ΠΠ

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, θρύλος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Ο Έλληνας πιλότος,«έφυγε»...

Οικοδομική δραστηριότητα: Αυξημένος αριθμός αδειών, αλλά μειωμένος όγκος στο 8μηνο

Μεικτή εικόνα παρουσίασε τον Αύγουστο η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα, με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών να καταγράφει άνοδο, αλλά με μειωμένο όγκο, εν...

Κιβωτός του Κόσμου: 280 ακίνητα και 10 εκατ. ευρώ έχει η οργάνωση – Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Διαχειρίζονταν 27 εκατ. ευρώ από χορηγίες χωρίς κανέναν έλεγχο από καμία Αρχή – Ως άλλος… Νώε ο πατέρας Αντώνιος σε δύο τοιχογραφίες στον...

Απίστευτη κατάσταση στο Ίλιον: Περιμένουν από τις 4:00 στο υποθηκοφυλακείο για να πάρουν σειρά

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για «Ελλάδα 2.0» και εκσυγχρονισμό του κράτους, η κατάσταση που επικρατεί στο υποθηκοφυλακείο στο Ίλιον...

Γεμάτα τα σεντούκια της «Κιβωτού» – Βρήκαν 12,5 εκατ. σε λογαριασμούς και ακόμη ψάχνουν

Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της Κιβωτού του Κόσμου, ανέδειξαν καταθέσεις… 12.500.000 ευρώ! Στους τουλάχιστον 5 προσωπικούς ή κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς του...