Αρχική Ελλάδα Ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Ουραγός της ΕΕ η Ελλάδα στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Στην 98η θέση σε 156 χώρες του κόσμου όσον αφορά στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, βρίσκεται η Ελλάδα, με βάση το Global Gender Gap Index για το 2021.

Η Ελλάδα έπεσε 29 θέσεις από το 2006 και 14 θέσεις από την προηγούμενη μέτρηση μέχρι σήμερα, στην κατάταξη των χωρών με βάση την ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, με επιδείνωση της θέσης της σε όλες τις επιμέρους υπό εξέταση κατηγορίες.

Η παγκόσμια βαθμολογία για το χάσμα μεταξύ των φύλων, το 2021 είναι 67,7%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο που πρέπει να κλείσει είναι στο 32,3%. Κατά μέσο όρο, το χάσμα διευρύνθηκε σχεδόν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα.

Αυτή η συνολική διεύρυνση του παγκόσμιου χάσματος μεταξύ των φύλων αντικατοπτρίζεται επίσης στο γεγονός ότι ο αριθμός των χωρών που καταγράφουν τουλάχιστον οριακή βελτίωση είναι μικρότερος από τον αριθμό των χωρών που σημειώνουν ασθενέστερες επιδόσεις από πέρυσι.

Από τις 153 χώρες και οικονομίες που καλύπτονται τόσο φέτος όσο και το 2020, 98 έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους, ενώ 55 έχουν υποχωρήσει ή σταματήσει.

Γεωγραφικά, οι πρώτες στις 10 θέσεις συνεχίζουν να κυριαρχούν σκανδιναβικές χώρες, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία, που βρίσκονται στην στην πρώτη πεντάδα.

Το top 10 συμπληρώνεται από μία χώρα από την Ασία -Ειρηνικό (Νέα Ζηλανδία 4η), δύο χώρες της Υποσαχάριας (Ναμίμπια, 6η και Ρουάντα, 7η), μία χώρα από την Ανατολική Ευρώπη ( νεοεισερχόμενη στους κορυφαίους 10, Λιθουανία, 8η) και άλλες δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, 9η και Ελβετία, 10η, άλλη χώρα στο top-10 για πρώτη φορά).

Πέντε χώρες, αν και ξεκινούν από διαφορετικά επίπεδα ισοτιμίας φύλου, έχουν βελτιώσει τη βαθμολογία τους κατά τουλάχιστον 4,4 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο, χαρακτηρίζοντας τις πέντε πιο βελτιωμένες χώρες φέτος: Λιθουανία, Σερβία, Τιμόρ-Λέστε, Τόγκο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Δάγκωμα οχιάς: Βγήκε από τη ΜΕΘ η εθελόντρια στη Θεσσαλονίκη – Η κατάσταση της υγείας της

Βγήκε από τη ΜΕΘ στην οποία νοσηλευόταν η εθελόντρια που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από δάγκωμα οχιάς στη Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με την κ. Μ....

Ινδία: Αξιωματούχος άδειασε φράγμα για να βρει το χαμένο του κινητό

Ένας Ινδός αξιωματούχος που έγινε πρωτοσέλιδο όταν άδειασε ένα φράγμα για να ανακτήσει το τηλέφωνό του, τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την...

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γνωστές γκοφρέτες καλαμποκιού – Βρέθηκε ζιζανιοκτόνο

Στην ανάκληση γκοφρετών καλαμποκιού από την Πολωνία προχωρά ο ΕΦΕΤ, καθώς στην πρώτη ύλη τους εντοπίστηκε ζιζανιοκτόνο.Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,...

Σήμερα οι αιτήσεις των κομμάτων στον Άρειο Πάγο – Οι επόμενοι σταθμοί έως τις 25 Ιουνίου

Ολοταχώς προς τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου οδεύει η χώρα αλλά μέχρι τότε υπάρχουν ενδιάμεσοι θεσμικοί σταθμοί. Σημειώνεται ότι η προεκλογική περίοδος...

Τραγωδία στη Βέροια: Κοριτσάκι 4,5 ετών πέθανε στον ύπνο του – Το βρήκαν οι γονείς του

Σοκ έχει προκαλέσει στη Βέροια η τραγική είδηση του θανάτου ενός παιδιού μόλις 4,5 ετών που άφησε την τελευταία του πνοή...