Αρχική Οικονομία Παγετός και υψηλοί ναύλοι εκτινάσσουν την τιμή του καφέ

Παγετός και υψηλοί ναύλοι εκτινάσσουν την τιμή του καφέ

Ο καφές τύπου Αράμπικα στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων έχει διπλάσια τιμή συγκριτικά με πέρυσι.

H τιμή του καφέ διεθνώς αναμένεται να εκτιναχθεί και οι λόγοι είναι δύο. Τόσο ο καταστροφικότερος παγετός των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία, κορυφαία χώρα παραγωγό καφέ, σε συνδυασμό με την αύξηση των ναύλων λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών λιανικής τις επόμενες εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και το κόστος άλλων αγαθών όπως το ψωμί, το φυτικό έλαιο και τη ζάχαρη.

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ καταρτίζει παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων, ο οποίος τον Ιούλιο κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξεως του 31%, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί καταναλωτές αγωνίζονται να ορθοποδήσουν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Ο χειρότερος παγετός στη Βραζιλία από το 1994 εκτίναξε την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επταετίας, ενώ εκτιμάται πως αυτή η άνοδος θα γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές όταν αγοράσουν το προϊόν στο σούπερ μάρκετ.

Ο καφές τύπου Αράμπικα στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων έχει διπλάσια τιμή από εκείνην προ ενός έτους. Οι δε καλλιέργειες στη Βραζιλία, ήδη προ παγετού, είχαν χτυπηθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 91 ετών. Η έκταση της ζημιάς ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί, αλλά σε περιοχές όπου τα καφεόδεντρα δεν επιβίωσαν, ίσως χρειαστούν επτά χρόνια έως ότου αποκατασταθούν πλήρως.

Τα προβλήματα των θαλάσσιων μεταφορών, τα οποία εν μέρει δημιουργούνται από την αύξηση στη ζήτηση αγαθών και τα ανεπαρκή σε αριθμό πλοία, έχουν και αυτά προξενήσει ραγδαία αύξηση στο κόστος μεταφοράς καφέ με κατεύθυνση τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες σε Β. Αμερική και Ευρώπη.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο αλεσμένος και ο καβουρδισμένος καφές στα καταστήματα εμπεριέχει ως τιμή το ίδιο το προϊόν και λίγη συσκευασία. Στις ΗΠΑ κατά μέσον όρο οι τιμές αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια) τον Απρίλιο, ήτοι 8,1% παραπάνω από το 2020.

Στη Βραζιλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια καφέ μετά τις ΗΠΑ, ο αλεσμένος και καβουρδισμένος καφές είχε αύξηση τιμών 3,4% τον Ιούνιο και αυτό αναμένεται να μην σταματήσει.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ένωση εκτιμά πως οι τιμές του πράσινου καφέ για τις εταιρείες καβουρδίσματος στη χώρα έχουν ραγδαία αυξηθεί κατά 80% από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: Lifo

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Bιασμός 24χρονης: Τι έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις και τα πρώτα ευρήματα DNA

Oλοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που έγιναν στο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να διαπιστωθεί η...

Η κακοκαιρία “χτύπησε” και τα ράφια των σούπερ μάρκετ – Ελλείψεις και ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

Η κακοκαιρία “Ελπίς” χτύπησε και τα ράφια των σούπερ μάρκετ.  Για το θέμα μίλησε ο έμπορος στην κεντρική λαχαναγορά, Παράσχος Κατωμέρης στο...

ΗΠΑ: Εκτός της λίστας μεταμοσχεύσεων επειδή είναι ανεμβολίαστος – Τι υποστηρίζει η οικογένειά του

Ένας 31χρονος άνδρας στις ΗΠΑ αφαιρέθηκε από τη λίστα μεταμοσχεύσεων επειδή αρνείται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.Ο DJ Ferguson...

Τα ακραία φαινόμενα που χτύπησαν την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο σε φωτογραφίες

Τα όσα ζούμε το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα δεν είναι μία εικόνα από το μέλλον της κλιματικής κρίσης αλλά μία εικόνα από το ζοφερό...

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Από το 2008 είχε να πέσει τόσο χιόνι στην Αθήνα μέσα σε μία ημέρα

Ένα ρεκόρ 14 ετών κατέρριψε η κακοκαιρία «Ελπίδα», η οποία «έντυσε» στα λευκά όλη την Αθήνα!Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα,...