Αρχική Οικονομία Παγετός και υψηλοί ναύλοι εκτινάσσουν την τιμή του καφέ

Παγετός και υψηλοί ναύλοι εκτινάσσουν την τιμή του καφέ

Ο καφές τύπου Αράμπικα στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων έχει διπλάσια τιμή συγκριτικά με πέρυσι.

H τιμή του καφέ διεθνώς αναμένεται να εκτιναχθεί και οι λόγοι είναι δύο. Τόσο ο καταστροφικότερος παγετός των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία, κορυφαία χώρα παραγωγό καφέ, σε συνδυασμό με την αύξηση των ναύλων λόγω του κορωνοϊού, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών λιανικής τις επόμενες εβδομάδες.

Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει και το κόστος άλλων αγαθών όπως το ψωμί, το φυτικό έλαιο και τη ζάχαρη.

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ καταρτίζει παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων, ο οποίος τον Ιούλιο κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξεως του 31%, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί καταναλωτές αγωνίζονται να ορθοποδήσουν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Ο χειρότερος παγετός στη Βραζιλία από το 1994 εκτίναξε την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επταετίας, ενώ εκτιμάται πως αυτή η άνοδος θα γίνει αντιληπτή από τους καταναλωτές όταν αγοράσουν το προϊόν στο σούπερ μάρκετ.

Ο καφές τύπου Αράμπικα στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων έχει διπλάσια τιμή από εκείνην προ ενός έτους. Οι δε καλλιέργειες στη Βραζιλία, ήδη προ παγετού, είχαν χτυπηθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 91 ετών. Η έκταση της ζημιάς ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί, αλλά σε περιοχές όπου τα καφεόδεντρα δεν επιβίωσαν, ίσως χρειαστούν επτά χρόνια έως ότου αποκατασταθούν πλήρως.

Τα προβλήματα των θαλάσσιων μεταφορών, τα οποία εν μέρει δημιουργούνται από την αύξηση στη ζήτηση αγαθών και τα ανεπαρκή σε αριθμό πλοία, έχουν και αυτά προξενήσει ραγδαία αύξηση στο κόστος μεταφοράς καφέ με κατεύθυνση τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες σε Β. Αμερική και Ευρώπη.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο αλεσμένος και ο καβουρδισμένος καφές στα καταστήματα εμπεριέχει ως τιμή το ίδιο το προϊόν και λίγη συσκευασία. Στις ΗΠΑ κατά μέσον όρο οι τιμές αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια) τον Απρίλιο, ήτοι 8,1% παραπάνω από το 2020.

Στη Βραζιλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια καφέ μετά τις ΗΠΑ, ο αλεσμένος και καβουρδισμένος καφές είχε αύξηση τιμών 3,4% τον Ιούνιο και αυτό αναμένεται να μην σταματήσει.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ένωση εκτιμά πως οι τιμές του πράσινου καφέ για τις εταιρείες καβουρδίσματος στη χώρα έχουν ραγδαία αυξηθεί κατά 80% από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Ιουλίου.

Πηγή: Lifo

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Βίντεο σοκ από τον άγριο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς

Οργή προκάλεσε στις ΗΠΑ ο θάνατος ενός ακόμα νεαρού Αφροαμερικανού μετά τη βίαιη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς, πέντε από τους οποίους απολύθηκαν. Θύμα...

Τουρκία: Η Δύση φοβάται τρομοκρατικά χτυπήματα ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου

Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες το βράδυ τους πολίτες τους στην Τουρκία να είναι σε “επαγρύπνηση” απέναντι στον κίνδυνο επιθέσεων που...

Η εκρηκτική αύξηση των αυτοκινήτων στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1920 και η Τροχαία

Σε άρθρο μας στις 13/10/2018 με τίτλο «Τα πρώτα αυτοκίνητα στην Ελλάδα: ιστορική αναδρομή (1894-1913)», είχαμε αναφερθεί στα πρώτα χρόνια της παρουσίας των αυτοκινήτων...

Ρεύμα: «Κόβεται» η έκπτωση στους λογαριασμούς – Έρχονται ανακοινώσεις

Κόβεται η έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Φεβρουάριο.Ειδικότερα, η τιμή της κιλοβατώρας μειώνεται και οι πάροχοι επιτέλους ανακοίνωσαν μεγάλες μειώσεις στο...

Βέροια: Βρήκε τη σύζυγό του στη μπανιέρα με μαχαίρι καρφωμένο στο λαιμό

Μία γυναίκα, γύρω στα 60, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Βέροιας το βράδυ της Παρασκευής (27/1/2023), καθώς τη βρήκε ο σύζυγός της...