Αρχική Κόσμος Παγκόσμιος πληθυσμός: Ποια μέρα μέσα στον Νοέμβριο θα σπάσει το «φράγμα» των...

Παγκόσμιος πληθυσμός: Ποια μέρα μέσα στον Νοέμβριο θα σπάσει το «φράγμα» των 8 δισ. ανθρώπων

Τους 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους θα φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 15 Νοεμβρίου 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φθάσει τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ένα ορόσημο για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Αυτή η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη οφείλεται στη σταδιακή αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου, λόγω της βελτίωσης της δημόσιας υγείας, της διατροφής, της προσωπικής υγιεινής και της ιατρικής. Είναι, επίσης, αποτέλεσμα των υψηλών και επίμονων επιπέδων γονιμότητας σε ορισμένες χώρες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια σε 15 χρόνια

Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός χρειάστηκε 12 χρόνια για να αυξηθεί από τα 7 στα 8 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια –μέχρι το 2037– για να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια, ένδειξη ότι ο συνολικός ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού επιβραδύνεται.

Οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα γονιμότητας τείνουν να είναι εκείνες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Συνεπώς, η παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση έχει με την πάροδο του χρόνου συγκεντρωθεί όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην Υποσαχάρια Αφρική.

Σε αυτές τις χώρες η συνεχιζόμενη ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να ανατρέψει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι παραμένουν ο καλύτερος δρόμος του κόσμου προς ένα ευτυχισμένο και υγιές μέλλον.

«Η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις»

Παρόλο που η αύξηση του πληθυσμού μεγεθύνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης.

Οι χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση υλικών πόρων και τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τείνουν να είναι εκείνες στις οποίες το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι υψηλότερο και όχι εκείνες στις οποίες ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με παράλληλη επίτευξη των ΣΒΑ, εξαρτάται σε κρίσιμο βαθμό από τον περιορισμό των μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. Ωστόσο, η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού για πολλές δεκαετίες θα μπορούσε να συμβάλει στον μετριασμό της περαιτέρω συσσώρευσης περιβαλλοντικών ζημιών κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος αιώνα.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πλησιάζουν οι αιτήσεις, το «μυστικό» για διπλή επιδότηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων για τα voucher έως 900 ευρώ για ηλιακό θερμοσίφωνα.Πιθανότατα πριν το Πάσχα – και συγκεκριμένα πριν...

Ο «κυβερνοπόλεμος» που σχεδίαζε η Ρωσία

Επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές ευρωπαϊκών – και όχι μόνο – χωρών, εκτροχιασμούς τρένων και άλλες παρεμβολές στη λειτουργία σιδηροδρομικών δικτύων μέχρι επιθέσεις χάκερ και μπλοκάρισμα...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα SOS για τη συμπλήρωση, λύση όλες οι απορίες σε 20 ερωτήσεις-απαντήσεις

Προθεσμία τριών μηνών έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα...

Ρώμη: Aκτιβιστές έριξαν μαύρο υγρό στο ιστορικό σιντριβάνι της Πιάτσα ντι Σπάνια

Ακτιβιστές έριξαν σήμερα το πρωί μαύρη μπογιά στο ιστορικό σιντριβάνι της πλατείας Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης. Πρόκειται, ως γνωστόν, για...

Κρήτη – Οικογενειακή φίλη λυράρη: Ανθρωπόμορφο τέρας – Δεν πιστεύω ότι δεν είδαν κάτι οι συγγενείς

Το δρόμο για τη φυλακή πήρε λυράρης στην Κρήτη που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε ανήλικο.Ένα 24ωρο μετά την προφυλάκισή του...