Αρχική Οικονομία «Πάγωμα» κατώτατου: «Σφαλιάρα» που μας ρίχνει πιο βαθιά στον πάτο της Ε.Ε....

«Πάγωμα» κατώτατου: «Σφαλιάρα» που μας ρίχνει πιο βαθιά στον πάτο της Ε.Ε. – Δύο χρόνια νέες χώρες θα μας προσπερνούν (πίνακες)

Πραγματικά καίριο χτύπημα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενους ήταν η πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να παγώσει ουσιαστικά για επιπλέον δύο ακόμη χρόνια στα 650 ευρώ τον κατώτατο μισθό της χώρας.

Κι αυτό γιατί με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας βρίσκεται ήδη πολύ χαμηλά στην κατάταξη με βάση τον κατώτατο μισθό πίσω από χώρες όπως η Σλοβενία, η Μάλτα και η Πορτογαλία ενώ στην πλάτη μας νιώθουμε «καυτή την ανάσα» χωρών όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Εσθονία που το πιθανότερο είναι ότι μέσα στην επόμενη διετία θα μας φτάσουν ή και θα μας ξεπεράσουν.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στα επίσημα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα παρουσιάζεται με κατώτατο στα 758 ευρώ λίγο υψηλότερα από την Πορτογαλία αλλά αυτό δεν είναι η πραγματική εικόνα καθώς η υπηρεσία της Ε.Ε. επιμερίζει στα 650 ευρώ τους δύο επιπλέον μισθούς των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Κίνδυνος πτώσης ακόμα 4-5 θέσεων στην Ευρώπη των 27

Αν όμως λάβουμε υπόψη τον πραγματικό μηνιαίο μισθό των 650 ευρώ και όχι τα «ωραιοποιημένα» στοιχεία της Eurostat τότε είναι πολύ πιθανό από την (πραγματική) 12η θέση που είμαστε σήμερα να πέσουμε 4 και 5 θέσεις πιο κάτω εκεί δηλαδή που βρίσκεται σήμερα για παράδειγμα η Τσεχία με 574 ευρώ.

Επίσης ένα άλλο τραγικό οικονομικό στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα με την απόφαση του παγώματος στα 650 ευρώ μέχρι το 2023 στην ουσία θα κλείσει 12 χρόνια με χαμηλότερο κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ του 2011 και 14 χρόνια από τα 740 ευρώ του 2009.

Και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μεταξύ των 27 της Ε.Ε. που έχει χαμηλότερο κατώτατο μισθό από ότι 14 χρόνια πριν. Όλες οι υπόλοιπες, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν ανοδική πορεία και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα πολύ σημαντική.

Για παράδειγμα στο ίδιο διάστημα χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία και η Λιθουανία έχουν διπλάσιάσει έως και τριπλασιάσει τον κατώτατο μισθό τους.

Και το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι αυτόν τον πολύ χαμηλό μισθό δεν τον λαμβάνει μία μικρή μειοψηφία εργαζόμενων, ενδεχομένως πολύ νέων, που μόλις εισήλθαν στην αγορά εργασίας, όπως δηλαδή συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

Αντίθετα ο κατώτατος στην Ελλάδα αφορά περισσότερους από 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται απο το ύψος του κατώτατου μισθού. 

Μεγάλες ανισότητες εντός Ε.Ε.

Πάντως οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ Βορά-Νότου αλλά και Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης αναδεικνύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με κατώτατο μισθό τις 2.141,99 ευρώ. Ενώ στην τελευταία θέση, είναι η Αλβανία με μόλις 213,45 ευρώ.

Χαμηλοί μισθοί καταγράφονται στις βαλκανικές χώρες, καθώς και σε εκείνες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ τους πιο υψηλούς μισθούς λαμβάνουν κυρίως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εκεί όπου ο κατώτατος μισθός ξεπερνά τα 1.000 ευρώ (Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία).

Στη μεσαία ζώνη υπάρχουν 10 χώρες όπου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται από 500 έως 1.000 ευρώ (Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Σλοβακία, Τσεχία, Κροατία). Τέλος σε επτά χώρες ο μισθός υπολείπεται των 500 ευρώ (Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Αλβανία).

Ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη σύμφωνα με την Eurostat

-Λουξεμβούργο: 2.141,99

-Ιρλανδία: 1.656,2

-Ολλανδία: 1.635,6

-Ηνωμένο Βασίλειο: 1.598,69

-Βέλγιο: 1.593,81

-Γερμανία: 1.584

-Γαλλία: 1.539,42

-Ισπανία: 1.050

-Σλοβενία: 940,58

-Μάλτα: 777,1

-Ελλάδα: 758,33 (650 +προσαύξηση δώρων-επιδόματος αδείας)

-Πορτογαλία: 740,83

-Πολωνία: 610,79

-Λιθουανία: 607

-Εσθονία: 584

-Σλοβακία: 580

-Τσεχία: 574,62

-Κροατία: 546,07

-Ουγγαρία: 487,1

-Ρουμανία: 466,23

-Λετονία: 430

-Σερβία: 343,49

-Μαυροβούνιο: 331,33

-Βουλγαρία: 311,89

-Αλβανία: 213,45

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το μεγάλο σκάνδαλο με τις αναδοχές: Τα ένοχα μυστικά της «Κιβωτού» και οι έρευνες που ξεκινούν σε άλλα ιδρύματα

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν παίρνουν, όσο περνούν οι μέρες, οι αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, αφού όπως φαίνεται το σκάνδαλο δεν σταματά μόνο στην ασέλγεια...

Ακίνητα: Πιο «τσουχτερό» το τεκμήριο κατοικίας λόγω αντικειμενικών αξιών

Στον ασφυκτικό κλοιό των τεκμηρίων θα βρεθούν το 2023 χιλιάδες φορολογούμενοι που κατοικούν σε μισθωμένη ή ιδιόκτητη κατοικία. Μάλιστα, για πολλούς το τεκμήριο διαβίωσης...

Ανείπωτη τραγωδία: Κατέληξε η 21χρονη που παρασύρθηκε στη Θεσσαλονίκη – Δωρίζει τα όργανά της η οικογένεια

Στη γειτονιά των αγγέλων η 21χρονη φοιτήτρια που παρασύρθηκε και εγκαταλείφθηκε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς σήμερα το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή...

Νέος γραμματέας του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Πάζιος

Νέος γραμματέας του Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ορίστηκε ο Γιάννης Πάζιος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και διευθυντής της...

Κιμ Γιονγκ Ουν: Στόχος να γίνει η Βόρεια Κορέα η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο

Πριν περίπου μια εβδομάδα η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές τηςΟ ηγέτης...