Αρχική Οικονομία «Παγωμένο» στο 7% το επιτόκιο για τις 24 δόσεις στον ΕΦΚΑ, πάνω...

«Παγωμένο» στο 7% το επιτόκιο για τις 24 δόσεις στον ΕΦΚΑ, πάνω από 265 εκατ. ευρώ τα ρυθμισμένα χρέη

Τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» για έναν χρόνο, ανεξάρτητα από τις μελλοντικές κινήσεις και αποφάσεις της ΕΚΤ, το επιτόκιο της ρύθμισης στο 7% έχουν οι οφειλέτες των Ταμείων, μεταξύ αυτών και οι αγρότες που εντάσσονται στο σχήμα των 24 δόσεων. Το «πάγωμα» του επιτοκίου προκύπτει από την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Βάσει αυτής, «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για έναν χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται όλες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεδομένου ότι το επιτόκιο των ρυθμίσεων καθορίζεται τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης και συναρτάται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, στόχος της παρέμβασης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν».

Σημειωτέον ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών ρυθμίσεων (όσων δηλαδή εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ ούτε από τη νέα διάταξη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του EΦΚΑ, τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα σταθερό για έναν χρόνο επιτόκιο 7% τόσο για τις οφειλές που εντάσσονται για πρώτη φορά στις 24 δόσεις όσο και για αυτές που «μετακυλίονται» από την προηγούμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (σ.σ. 2% που ήταν το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, όταν τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση προσαυξημένο κατά 5%).

Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη, επομένως δεν επηρεάζει τους οφειλέτες, η τελευταία αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (2,5% το επιτόκιο αναφοράς από τις 15 Δεκεμβρίου 2022). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικές διευκρινίσεις θα δοθούν με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα 265 εκατ. ευρώ το ρυθμισμένο ποσό

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον των οφειλετών για τη νέα ρύθμιση αποδεικνύεται ζωηρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας είχαν υποβληθεί σχεδόν 46.000 αιτήσεις, εκ των οποίων ένα 10% τουλάχιστον εκτιμάται ότι προερχόταν από οφειλέτες του τ. ΟΓΑ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 1/3 των συνολικών αιτήσεων αφορά «μεταπήδηση» οφειλής από τις 12 στις 24 δόσεις.

Μέχρι στιγμής, έχουν ρυθμιστεί χρέη συνολικού ύψους 265 εκατ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του ΕΦΚΑ έχουν εισρεύσει, μέσω της πρώτης δόσης που καταβλήθηκε ήδη, περί τα 15 εκατ. ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι η ένταξη στη ρύθμιση εξασφαλίζει προστασία από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά και παύση τυχόν ποινικών διώξεων, εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Από την άλλη, βέβαια, αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής δύο δόσεων σε ένα δωδεκάμηνο σημαίνει και αποκλεισμό της εν λόγω οφειλής από οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση.

Αύξηση 7,75% και στις συντάξεις χηρείας

Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται επίσης ότι η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και για τις υπόλοιπες συντάξεις, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με τον τρόπο αυτόν διορθώνεται μια παράλειψή του που δεν είχε συμπεριλάβει τις συντάξεις χηρείας στον μηχανισμό αύξησης. Με τη νέα διάταξη και αυτές οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,75% από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης για την αντιμετώπιση της ανεργίας

Γιάννης Λάσκαρης-Επικεφαλής συνδυασμού Επανεκκίνηση για τον Δήμο ΜεσσήνηςΈνα σοβαρό πρόβλημα που αποτελεί την βασική αιτία της πληθυσμιακής αφαίμαξης και της εγκατάλειψης...

Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει σόου – Θέλει να πάει στο δικαστήριο με χειροπέδες

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι εφόσον αναγκαστεί να πάει στο δικαστήριο και να παραδοθεί στις Αρχές για να του...

Τρένα: Πώς έγινε η επιστροφή στις ράγες – Στα πίσω βαγόνια οι επιβάτες

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησαν τα δρομολόγια των τρένων, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.Τα ξημερώματα της Τετάρτης, τρεις εβδομάδες μετά την...

Περιοδεία του ΚΚΕ στους Ρομά της Αγίας Τριάδας

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί σε καταυλισμούς Ρομά στη χώρα δείχνει ότι οι σοσιαλιστικές χώρες, παρά τα προβλήματά τους, είχαν πριν από 35 χρόνια...

Σημαντικά χαμηλότερη η τιμή ρεύματος τον Απρίλιο. Πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα ανά εταιρεία

Σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος σε συνέχεια της αποκλιμάκωσης των τιμών στο ελληνικό χρηματιστήριο...