Αρχική Οικονομία «Παγωμένο» στο 7% το επιτόκιο για τις 24 δόσεις στον ΕΦΚΑ, πάνω...

«Παγωμένο» στο 7% το επιτόκιο για τις 24 δόσεις στον ΕΦΚΑ, πάνω από 265 εκατ. ευρώ τα ρυθμισμένα χρέη

Τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» για έναν χρόνο, ανεξάρτητα από τις μελλοντικές κινήσεις και αποφάσεις της ΕΚΤ, το επιτόκιο της ρύθμισης στο 7% έχουν οι οφειλέτες των Ταμείων, μεταξύ αυτών και οι αγρότες που εντάσσονται στο σχήμα των 24 δόσεων. Το «πάγωμα» του επιτοκίου προκύπτει από την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου.

Βάσει αυτής, «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για έναν χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται όλες οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεδομένου ότι το επιτόκιο των ρυθμίσεων καθορίζεται τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης και συναρτάται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, στόχος της παρέμβασης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν».

Σημειωτέον ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών ρυθμίσεων (όσων δηλαδή εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ ούτε από τη νέα διάταξη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του EΦΚΑ, τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα σταθερό για έναν χρόνο επιτόκιο 7% τόσο για τις οφειλές που εντάσσονται για πρώτη φορά στις 24 δόσεις όσο και για αυτές που «μετακυλίονται» από την προηγούμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (σ.σ. 2% που ήταν το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, όταν τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση προσαυξημένο κατά 5%).

Αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη, επομένως δεν επηρεάζει τους οφειλέτες, η τελευταία αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας (2,5% το επιτόκιο αναφοράς από τις 15 Δεκεμβρίου 2022). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχετικές διευκρινίσεις θα δοθούν με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα 265 εκατ. ευρώ το ρυθμισμένο ποσό

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον των οφειλετών για τη νέα ρύθμιση αποδεικνύεται ζωηρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας είχαν υποβληθεί σχεδόν 46.000 αιτήσεις, εκ των οποίων ένα 10% τουλάχιστον εκτιμάται ότι προερχόταν από οφειλέτες του τ. ΟΓΑ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 1/3 των συνολικών αιτήσεων αφορά «μεταπήδηση» οφειλής από τις 12 στις 24 δόσεις.

Μέχρι στιγμής, έχουν ρυθμιστεί χρέη συνολικού ύψους 265 εκατ. ευρώ, ενώ στα ταμεία του ΕΦΚΑ έχουν εισρεύσει, μέσω της πρώτης δόσης που καταβλήθηκε ήδη, περί τα 15 εκατ. ευρώ. Yπενθυμίζεται ότι η ένταξη στη ρύθμιση εξασφαλίζει προστασία από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά και παύση τυχόν ποινικών διώξεων, εφόσον οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται εμπρόθεσμα. Από την άλλη, βέβαια, αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής δύο δόσεων σε ένα δωδεκάμηνο σημαίνει και αποκλεισμό της εν λόγω οφειλής από οποιαδήποτε μελλοντική ρύθμιση.

Αύξηση 7,75% και στις συντάξεις χηρείας

Με την ίδια τροπολογία, προβλέπεται επίσης ότι η κατώτατη σύνταξη λόγω θανάτου θα αναπροσαρμόζεται ετησίως κατά τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται στον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και για τις υπόλοιπες συντάξεις, ενσωματώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με τον τρόπο αυτόν διορθώνεται μια παράλειψή του που δεν είχε συμπεριλάβει τις συντάξεις χηρείας στον μηχανισμό αύξησης. Με τη νέα διάταξη και αυτές οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,75% από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κως: Κάθειρξη 11 ετών σε 54χρονο για φοροδιαφυγή άνω των 230.000 ευρώ

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού...

Απίστευτο περιστατικό στον Βόλο: Φίδι δάγκωσε γυναίκα μέσα στη θάλασσα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Βόλο όταν ένα φίδι βρισκόταν στα ρηχά και δάγκωσε την 40χρονη γυναίκα που βρισκόταν...

Με επιτυχία εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, «Βία & παραβατικότητα ανηλίκων – Προστασία Ανηλικότητας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, με θέμα «Βία & παραβατικότητα ανηλίκων – Προστασία Ανηλικότητας»...

Ισραηλινά ΜΜΕ: Εντός 48 ωρών η απάντηση στο Ιράν – Τα τρία σενάρια για τα αντίποινα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις 2,5% για το 2025 – Πώς διαμορφώνονται τα ποσά

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...