Αρχική Ελλάδα Πανδημία καπνίσματος – Επιστροφή στο κάπνισμα εν μέσω καραντίνας και μέτρων

Πανδημία καπνίσματος – Επιστροφή στο κάπνισμα εν μέσω καραντίνας και μέτρων

Της Ελένης Παρασκευοπούλου

Επιστροφή στο κάπνισμα εν μέσω καραντίνας και περιοριστών μέτρων. Η πανδημία του κορωνοιού που βρίσκεται σε εξέλιξη, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, ανάλογα την περίοδο, αφήνει το αποτύπωμα της πολυεπίπεδα και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την ψυχολογία των πολιτών.

Το κόστος στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι μεγάλο. Στρες, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχολογία. Άτομα που δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις κλήθηκαν να το κάνουν, ενώ άτομα με βεβαρημένη ψυχική υγεία είδαν την κατάσταση τους να επιδεινώνεται.

Τα αρνητικά συναισθήματα και ο φόβος φαίνεται πώς «ενίσχυσαν» την κακή συνήθεια του καπνίσματος.  Οι καπνιστές αύξησαν το κάπνισμα ενώ, το ακόμη χειρότερο είναι πώς άνθρωποι που είχαν κόψει το κάπνισμα το άρχισαν και πάλι.

Ο εγκλεισμός, η καραντίνα και τα όσα συμβαίνουν γύρω από την πανδημία έχουν δημιουργήσει σωρεία αρνητικών συναισθημάτων στους πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν όλα όσα βιώνουν. Ειδικότερα στην Ελλάδα, η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού είναι διπλάσια ή και τριπλάσια συγκριτικά με άλλες χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς μελέτης.

Οι έλεγχοι ποτέ δεν σταμάτησαν

Σε ότι αφορά τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο αξίζει να αναφερθεί πώς ποτέ δεν σταμάτησαν.  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο «Νεολόγος» των Πατρών, τοπικά η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους ενώ χαρακτηριστικό είναι πώς παράλληλα με τους αυστηρούς και σαρωτικούς ελέγχους που γίνονται για την τήρηση των μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής και όχι μόνο, ελέγχεται και το ζήτημα του καπνίσματος ενώ δεν λείπουν και τα πρόστιμα σε όσους εντοπίζονται να παραβιάζουν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της τοπικής Ελληνικής Αστυνομίας μόνο τον τελευταίο χρονικό διάστημα  έγιναν πάνω από 7.000 έλεγχοι στην Αχαΐα για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού και παράλληλα ελέγχθηκε και η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Σε σχέση τώρα με την επίδοση των προστίμων. Στον πίνακα που δημοσιεύουμε, μπορείτε να δείτε τα πρόστιμα που επιδόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid – 19, που διενεργήθηκαν από την 06.00 π.μ. της 23-12-2021 έως την 06.00 π.μ. της 14-1-2022, στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς και βεβαιωθείσες παραβάσεις που αφορούν την αντικαπνιστική νομοθεσία.

Η αύξηση του καπνίσματος κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται και στα αποτελέσματα από έρευνες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας.  Η πανδημία οδήγησε το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο κάπνισαν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της συχνότητας καπνίσματος παρατηρούνται στους αυτοαπασχολούμενους και στους άνεργους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από πανελλαδική έρευνα της Marc που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ποσοστό 27,2% των καπνιστών ανέφεραν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο. Η αύξηση της συχνότητας του καπνίσματος συνδέεται με ομάδες πληθυσμού που αισθάνθηκαν μεγαλύτερη πίεση, άγχος και ανασφάλεια.

Επίσης, κατά την περίοδο των lockdown υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 στους 4 Έλληνες δηλώνουν καπνιστές. Από αυτό το ποσοστό, ένα 7% είχε καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα πριν την αρχή της πανδημίας και τώρα έχει επιστρέψει σε αυτό. Η συντριπτική πλειονότητα των καπνιστών έχει επίγνωση για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία τους, χωρίς όμως να μπορούν να τις εντοπίσουν με σαφήνεια.

Σε άλλη έρευνα έχει καταγραφεί η επιστροφή στο παραδοσιακά κάπνισμα. Συγκεκριμένα πολλοί χρήστες έκοψαν το «άτμισμα», το ηλεκτρονικό τσιγάρο και επέστρεψαν στα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΡΚΟΥΛΙΑΣ

«Αυξήθηκαν οι καπνιστές»

Για το φαινόμενο, ο «Νεολόγος» των Πατρών απευθύνθηκε στον επίκουρο Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Κυριάκο Καρκούλια, ο οποίος ανάφερε τα εξής:  «Τόσο σε Πανελλήνιο, όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η συγκυρία, ο κορωνοϊός,  που κράτησε τον κόσμο στα σπίτια τους έφερε αύξηση του καπνίσματος. Ο κόσμος αισθάνθηκε ότι εγκλωβίζεται, με αποτέλεσμα μηχανικά και νευρικά να αναζητά το τσιγάρο, το οποίο είτε το ξανάρχισε ενώ το είχε διακόψει, είτε αύξησε την κατανάλωση του, θεώρησαν ότι βρήκαν  τη «θεραπεία» τους στο κάπνισμα. Ο κόσμος πρέπει να έχει κατά νου πώς το τσιγάρο δεν είναι αθώο, το ξέρουμε άλλωστε.

Το τσιγάρο μπορεί να βλάψει όλα τα όργανα του ανθρώπου, κυρίως το αναπνευστικό. Το τσιγάρο μπορεί να βλάψει όλα τα όργανα του ανθρώπου, κυρίως το αναπνευστικό. Οι παθήσεις που αφορούν τον πνεύμονα είναι η κακοήθεια, ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η ΧΑΠ σχετίζεται αμιγώς με το τσιγάρο και θα πρέπει οι καπνιστές πάντα να το σκέφτονται αυτό, θα πρέπει να έχουν ως στόχο την διακοπή του τσιγάρου, να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα και απευθύνομαι κυρίως στους νέους οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζουν να καπνίζουν.

Έχουμε περισσότερα περιστατικά με «παραμελημένους» καρκίνους του πνεύμονα, ίσως σε αυτό έχει συνδράμει και ο κορωνοϊός, ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, γενικώς είναι μια περίοδος αστάθειας. Σε κάθε περίπτωση το τσιγάρο συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του και βεβαίως όσο αυξάνεται η καπνιστική συνήθεια στο μέλλον θα δούμε σαφώς περισσότερα περιστατικά να έρχονται, μετά την περίοδο του κορωνοϊού».

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Telegraph: Πώς οι αλβανικές συμμορίες ανέλαβαν το ναρκο-εμπόριο από το Εκουαδόρ ως τα Βαλκάνια

«Κάθε μέρα, μεταξύ 17:00 και 21:00, παιδιά ηλικίας 10 ετών συγκεντρώνονται στο τσιμεντένιο γήπεδο ποδοσφαίρου στη βόρεια συνοικία Πασκουάλες του Γουαγιακίλ για να μάθουν...

Τέλος το φαγητό στο αυτοκίνητο -Ποια είναι τα πρόστιμα, πότε αφαιρείται το δίπλωμα

Η απόσπαση της προσοχής ενός οδηγού, ακόμα και όταν αυτή οφείλεται στην κατανάλωση φαγητού, τιμωρείται και μάλιστα αυστηρά από τον Κώδικα...

Αντιμέτωποι με αύξηση ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις, της τάξης του 10% περίπου, των ασφαλιστικών τους εισφορών θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εάν...

Σταλινικά ποσοστά έως 98,5% υπέρ της “ένωσης” με την Ρωσία στα “δημοψηφίσματα” στην Ουκρανία

Οι φιλορωσικές αρχές στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα -οι οποίες ελέγχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από τη...

Στη Θεσσαλονίκη σερβίρουν τη μεγαλύτερη πίτσα της Ελλάδας

Μια πιτσαρία στη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να γίνει viral στα social media και δεν αστειεύεται καθόλου με το φαγητό.Έχουμε γράψει κατά...