Αρχική Οικονομία Πάνω από δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ – Πρώτη σε...

Πάνω από δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ – Πρώτη σε απώλειες εσόδων η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Πάνω από δύο ΕΝΦΙΑ κοστίζει η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εάν περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με νεότερη έκθεση της Κομισιόν, οι απώλειες ΦΠΑ ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ και με την επίδοση αυτή η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια φοροδιαφυγής στην Ευρωζώνη και κατακτά την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε απώλειες εσόδων από ΦΠΑ.

Εάν οι φορολογικές αρχές κατάφερναν να μειώσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα τη φοροδιαφυγή που συντελείται στον ΦΠΑ θα δημιουργούνταν δημοσιονομικός χώρος για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από τον οποίο εισπράττονται 2,5 δισ. ευρώ και της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους συνταξιούχους από την οποία εισπράττουν 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα έσοδα από ΦΠΑ που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας το 2020 ανέρχονταν στο ποσό των 21 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στον κρατικό προϋπολογισμό εισήλθαν 15 δισ. ευρώ, δηλαδή υπήρχαν απώλειες ύψους 6. δισ. ευρώ ή ποσοστό 28.5% (έναντι 11% στην ΕΕ).

Μάλιστα τα μισά από αυτά (3 δισ. ευρώ) χάνονται στα σύνορα, καθώς η διασυνοριακή απάτη έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως προκύπτει από την έκθεση σχεδόν 1 στα 3 ευρώ δεν εισπράττεται, με τη φορολογική συμμόρφωση να διαμορφώνεται στο 68%, όταν το 2001 η συμμόρφωση ήταν στο 81% με πολύ μικρότερους συντελεστές (18%).

 φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ -ΕΝΦΙΑ

Καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ

Την ίδια στιγμή το κράτος καθυστερεί να επιστρέψει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση μια μέση επιχείρηση της ΕΕ χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να υλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.
Η Ιταλία και η Ρουμανία είναι τα δύο κράτη μέλη με τον υψηλότερο απαιτούμενο αριθμό ωρών για να υλοποιήσουν τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ (περίπου 42 και 22 ώρες, αντίστοιχα).
Η Ιταλία και η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομάδων για να πραγματοποιηθεί επιστροφή ΦΠΑ ( περίπου 62, 43 και 31 εβδομάδες, αντίστοιχα).

Πηγή: enikonomia.gr 

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Η ημέρα μεγαλώνει και οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμη την αιτία

Η διάρκεια της μέρας στον πλανήτη μας ξαφνικά φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη, όπως δείχνουν τα ατομικά ρολόγια ακριβείας και οι αστρονομικές...

«Καμπανάκι» ΔΕΔΔΗΕ για εξαπάτηση καταναλωτών από επιτήδειους

Ο ΔΕΔΔΗΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (08/08) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή εξαπάτησης με αφορμή το...

Θρίλερ στο Μπρονξ: Αλβανός ηθοποιός έπεσε από τον 6ο όροφο μαζί με τη σύζυγό του – Έγραφε βιβλίο για να γίνει σενάριο στο Netflix

Ένας πατέρας δύο παιδιών έπεσε μαζί με τη σύζυγό του από τον έκτο όροφο κτιρίου στο Μπρονξ των ΗΠΑ και πρόκειται...

Λας Βέγκας: Γιγαντώνεται το μυστήριο στη Λίμνη Μιντ που στεγνώνει και ξεβράζει ανθρώπινα οστά

Ολο και περισσότερα ανθρώπινα λείψανα εντοπίζονται στην χτυπημένη από την ξηρασία Λίμνη Μιντ ανατολικά του Λας Βέγκας.Για τέταρτη φορά από τον...

ΗΠΑ: Θρίλερ με πάρκο που «καταπίνει» ανθρώπους – 11 εξαφανίσεις σε 10 χρόνια

Ανατριχιαστικές είναι οι ιστορίες που κρύβει ένα εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν εξαφανιστεί έντεκα, με αποτέλεσμα -φυσικά- να κυκλοφορούν όλων των...