Αρχική Κόσμος Παραλήρημα τουρκικών ΜΜΕ: «Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται...

Παραλήρημα τουρκικών ΜΜΕ: «Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί»

Την Ελλάδα για κλοπή της γαστριμαργικής τους παράδοσης με την οικειοποίηση του κοκορετσιού και του ιμάμ μπαϊλντί κατηγορούν οι Τούρκοι.

«Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί», γράφουν τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα πιάτα που «προέρχονται από την οθωμανική κουζίνα».

Σύμφωνα με το sigmalive, «γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές της Ελλάδας χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει “ο ιμάμης λιποθύμησε”. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό».

«Στην Ελλάδα το λένε κοκορέτσι και είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από καρυκευμένα αρνίσια ή κατσικίσια παραπροϊόντα, τυλιγμένα σε αρνίσια μπόλια, το οποίο ψήνεται σαν σουβλάκι γράφουν οι ιστοσελίδες με συνταγές για το συγκεκριμένο πιάτο», υπογραμμίζουν.

Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ απευθύνθηκαν και σε μάγειρες της χώρας τους.

«Ασπάζονται την τουρκική κουλτούρα λόγω του θαυμασμού τους για τους Τούρκους. Το κοκορέτσι είναι ένα τουρκικό πιάτο, το οποίο συνδυάζεται με τα τουρκικά μπαχαρικά μας. Πρωτοφτιάξαμε κοκορέτσι από έντερα χήνας της περιοχής του Καρς εδώ και αιώνες. Το κοκορέτσι είναι δικό μας», λέει ο αριστοτέχνης κοκορετσιού της Κωνσταντινούπολης, Σερέφ Ιλγκάρ.

Με τη σειρά του ο Τεκίν Λοκ, ιδιοκτήτης εστιατορίων με κοκορέτσι στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε: «Είναι μια κληρονομιά που την κληρονομήσαμε από τους Οθωμανούς. Η κουλτούρα μας, το κοκορέτσι είναι τουρκικό πιάτο. Οι πρόγονοί μας, αφότου έσφαζαν τα ζώα, έφτιαχναν κοκορέτσι. Ήταν ένα ξεχωριστό πιάτο για τους αγαπημένους τους. Σε συνδυασμό με μπαχαρικά, το κοκορέτσι έχει γίνει το απαραίτητο φαγητό των Τούρκων. Το κοκορέτσι είναι το παρελθόν μας».

Ο παρουσιαστής ταξιδιωτικών εκπομπών, Λοκμάν Νταγ, υποστηρίζει ότι «έχουμε συνηθίσει να παίρνουν τα φαγητά μας οι γείτονές μας και να τα παρουσιάζουν στον κόσμο σαν να ήταν δικά τους. Το όνομα του πιάτου είναι “Imam Bayildi”. Είναι μια γεύση που προήρθε από τους Οθωμανούς και είναι γνωστή μέχρι σήμερα με το όνομα αυτό στον κόσμο. Μπορεί να χάσουμε αυτές τις γεύσεις από την Ελλάδα. Έχει κάνει το ίδιο με τον μπακλαβά, το ντονέρ κεμπάπ, τους ντολμάδες, το γιαούρτι».

Και ο Τούρκος σεφ, Αϊβάζ Ακμπατζάκ, υπογραμμίζει: «Τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που σφάζονταν στο παλάτι μοιράζονταν στο λαό στις γειτονιές που ήταν κοντά στο παλάτι Τοπ Καπί».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

“Ο Βορίδης θυμήθηκε τα νιάτα του”

Ανακοίνωση- καταγγελία Θ. Πετράκου και Δ. ΔρούγκαΗ Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου καταγγέλλει την πρωτοφανή εκφοβιστική ενέργεια του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη να...

25η Μαρτίου: Η ιστορία της ελληνικής σημαίας

Διακόσια συν δύο χρόνια από τις 25 Μαρτίου 1821 – Οι εκδοχές για την επιλογή των σχημάτων και των χρωμάτων της...

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει το Taxisnet – Ποιοι κερδίζουν έκπτωση 3%

H πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στις 30 Μαρτίου, φέτος, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φόρου...

Κύπρος: Ανατροπή στον θάνατο της 28χρονης Ουκρανής – Ελεύθερος ο σύντροφός της

Μία μεγάλη ανατροπή συνέβη στην υπόθεση θανάτου της 28χρονης Lesya Bykova στην Κύπρο, για την οποία είχε κατηγορηθεί ο 31χρονος σύντροφός...

Η ελληνική πόλη που πρωτοπορεί -Βλέπεις πού υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης από το κινητό σου

Μόνο με λίγα κλικ, μέσω του smartphone, γίνεται η ανίχνευση μιας ελεύθερης θέσης στάθμευσης σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος στην...