Αρχική Κόσμος Παράξενη «μαγνητική ανωμαλία» ανακαλύφθηκε κάτω από θρυλική λίμνη των Μαορί

Παράξενη «μαγνητική ανωμαλία» ανακαλύφθηκε κάτω από θρυλική λίμνη των Μαορί

Νέοι χάρτες αποκάλυψαν ένα κρυμμένο υδροθερμικό σύστημα κάτω από μια θρυλική λίμνη στη Νέα Ζηλανδία.

Η λίμνη Rotorua βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου αρχαίου κρατήρα ενός αδρανούς ηφαιστείου στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Η λίμνη είναι ιστορική: είναι εκεί όπου η κόρη ενός αρχηγού των Μάορι λέγεται ότι ξεπέρασε την απαγορευμένη αγάπη κολυμπώντας στη λίμνη για να είναι με έναν νεαρό πολεμιστή.

Η περιοχή Rotorua είναι επίσης γνωστή για την υδροθερμική δραστηριότητα, με την ιστοσελίδα Tourism New Zealand να δηλώνει ότι σύννεφα ατμού παρασύρονται γύρω από την ακτή της λίμνης και ότι το θείο δίνει ένα «μαγικό πράσινο-μπλε» χρώμα στο νερό.

Ερευνητές στο GNS Science, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στη Νέα Ζηλανδία, έχουν χαρτογραφήσει τώρα το δάπεδο της λίμνης Rotorua, αποκαλύπτοντας κρατήρες, ένα αρχαίο ποτάμι και μια μεγάλη μαγνητική ανωμαλία στο νότιο τμήμα της λίμνης. Αυτοί οι νέοι χάρτες αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα υδροθερμικά συστήματα της ηπειρωτικής Rotorua εκτείνονται στα κρυμμένα βάθη της λίμνης.

Ο Cornel de Ronde, επιστήμονας στο GNS Science, δήλωσε στο Live Science ότι βλέποντας τους χάρτες ήταν σαν να φοράς γυαλιά για πρώτη φορά όταν δεν συνειδητοποιείς ότι τα χρειάζεσαι. «Τελικά βάζεις αυτά τα γυαλιά και μπορείς να δεις τα ψιλά γράμματα», είπε.

Οι χάρτες καλύπτουν 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που είναι περίπου το 68% του πυθμένα της λίμνης, σύμφωνα με το GNS Science. Το Βασιλικό Ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας συνέλεξε μερικά από τα δεδομένα, χαρτογραφώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του πυθμένα της λίμνης. Πραγματοποίησαν επίσης μαγνητικές έρευνες, οι οποίες αποκάλυψαν τη μαγνητική ανωμαλία.

Τα ηφαιστειακά πετρώματα περιέχουν συνήθως μαγνητίτη, αλλά στη λίμνη Rotorua, οι ερευνητές πιστεύουν ότι υδροθερμικά ρευστά έχουν περάσει μέσα από το βράχο και έχουν μετατρέψει τον μαγνητίτη σε σιδηροπυρίτη.

.
.

gns.cri.nz

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης άλλα στοιχεία υδροθερμικής δραστηριότητας στην ίδια γενική περιοχή με τη μαγνητική ανωμαλία. Ένας χάρτης ροής θερμότητας δείχνει τη θερμότητα, η οποία είναι πιθανώς ζεστό νερό, που ανεβαίνει στον πυθμένα της λίμνης από κάτω. Κρατήρες είναι επίσης ορατοί στην ίδια περιοχή, οι οποίοι ο de Ronde σημείωσε ότι είναι πιθανώς κρατήρες υδροθερμικής έκρηξης.

Παρά όλη αυτή τη δραστηριότητα, οι θερμοκρασίες του νερού κοντά στον πυθμένα της λίμνης είναι συνήθως γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον de Ronde. Αυτό συμβαίνει επειδή η λίμνη είναι τόσο μεγάλη που υπάρχει αρκετό δροσερό νερό για να αντισταθμίσει τη θερμότητα που έρχεται από κάτω και η θερμοκρασία κυμαίνεται μόνο κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε διάστημα ενός μήνα.

«Κανείς που κολυμπά στη λίμνη δεν θα το παρατηρήσει, αλλά με όργανα, το κάνουμε», δήλωσε ο de Ronde.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Η Βίλα Τσερτόζα με το μυστικό τούνελ πωλείται για 500 εκατ. ευρώ

Η βίλα του Μπερλουσκόνι στη Σαρδηνία έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγες φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ διακοπές εκεί έχουν κάνει...

Έκλεψαν μισό τόνο ελαιόλαδου από αποθήκη -Συνελήφθησαν από τις Αρχές

Μια υπόθεση κλοπής 524 λίτρων ελαιόλαδου έλαβε τέλος μετά από ένα διάστημα έρευνας και προανάκρισης από τους...

Κ. Μητσοτάκης για απογευματινά χειρουργεία: Θα δοθούν 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως αναφέρει «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεαστούν καθόλου, θα λειτουργούν στο...

e-ΕΦΚΑ- ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Άγιος Παϊσιος: Τι έλεγε για τους παλαιοημερολογίτες

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...