Αρχική Ελλάδα «Πασχαλινή» οικονομική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει η κυβέρνηση

«Πασχαλινή» οικονομική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει η κυβέρνηση

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την χορήγηση κουπονιού αξίας 100 ευρώ στους δικαιούχους γύρω στο Πάσχα

Στο τραπέζι βρίσκεται η Πασχαλινή οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σενάριο που εξετάζεται έχει ως σημείο αναφοράς τον σχεδιασμό του «Χριστουγεννιάτικου μποναμά» όταν καταβλήθηκε η ενίσχυση σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όπως και δικαιούχους του ΚΕΑ. Οι τότε ωφελούμενοι εισέπραξαν διπλό επίδομα ενώ και οι υγειονομικοί εισέπραξαν βοήθημα για την προσφορά τους.

Σε αυτή τη φάση εξετάζεται η εισοδηματική ενίσχυση αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και ως εκ τούτου δέχονται την ισχυρότερη πίεση. Το εξεταζόμενο σενάριο προβλέπει να χορηγηθεί στους πλέον ευάλωτους, κουπόνι 100 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το πώς θα γίνει η καταβολή της ενίσχυσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί, αν επί παραδείγματι θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού ωστόσο, η ημερομηνία που φαίνεται να έχει κλειδώσει για να δοθεί είναι κοντά στο Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης πως δεν εξετάζονται οριζόντιες παρεμβάσεις στους φόρους αλλά στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους, εφόσον χρειαστούν, σημειώνοντας δε ότι είναι απολύτως κρίσιμο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2022.

Προτεραιότητα στον προγραμματισμό ενίσχυσης της πολιτείας αποτελούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενώ ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.

Ζωτικής σημασίας είναι η τελευταία αυτή παράμετρος καθώς οι συσχετισμοί στην αγορά ενέργειας αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στον προγραμματισμό της κυβέρνησης το άμεσο μέλλον, καθώς η επιδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – που θα συνεχιστεί τουλάχιστον για Μάρτιο και Απρίλιο – εκτιμάται πως μπορεί να απαιτήσει πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πελοπόννησος: “Άρχισαν τα όργανα με την καύση σκουπιδιών” λέει η Λαϊκή Συσπείρωση

Δελτίο τύπου Σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι στο τέλος μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφήνει ορθάνοιχτη την προοπτική καύσης σκουπιδιών...

Έρχεται ο νέος «Τειρεσίας» -Τι αλλαγές θα γίνουν

Σε τελικό στάδιο σχεδιασμού βρίσκεται ο νέος «Τειρεσίας», που θα καταγράφει όλα τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς το...

Ώρα μηδέν για επιστροφή της μάσκας και μέτρα ξανά

Σε έξαρση βρίσκεται για ακόμα μια φορά η πανδημία στην Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να κάνει χθες έκτακτη ενημέρωση για την...

Νεα απάτη στη Μεσσηνία – Επιτήδειοι τάζουν επιδοτήσεις

Επιδότηση 4.500 ευρώ το χρόνο για… έξι χρόνια τάζουν απατεώνες σε καταστηματάρχες της Καλαμάτας, δήθεν ως κρατική ενίσχυση για τα δεινά του πολέμου στην...

Καπραβέλος για μεταλλάξεις: Η Όμικρον 5 πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 – Όσοι μολύνονται το περνούν πιο βαριά

Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο η έξαρση είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας.Στην πορεία της πανδημίας και στις μεταλλάξεις του κοροναϊού αναφέρθηκε ο...