Αρχική Ελλάδα «Πασχαλινή» οικονομική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει η κυβέρνηση

«Πασχαλινή» οικονομική ενίσχυση στα ευάλωτα νοικοκυριά εξετάζει η κυβέρνηση

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την χορήγηση κουπονιού αξίας 100 ευρώ στους δικαιούχους γύρω στο Πάσχα

Στο τραπέζι βρίσκεται η Πασχαλινή οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σενάριο που εξετάζεται έχει ως σημείο αναφοράς τον σχεδιασμό του «Χριστουγεννιάτικου μποναμά» όταν καταβλήθηκε η ενίσχυση σε περισσότερους από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όπως και δικαιούχους του ΚΕΑ. Οι τότε ωφελούμενοι εισέπραξαν διπλό επίδομα ενώ και οι υγειονομικοί εισέπραξαν βοήθημα για την προσφορά τους.

Σε αυτή τη φάση εξετάζεται η εισοδηματική ενίσχυση αυτών που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη και ως εκ τούτου δέχονται την ισχυρότερη πίεση. Το εξεταζόμενο σενάριο προβλέπει να χορηγηθεί στους πλέον ευάλωτους, κουπόνι 100 ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας. Η παροχή θα δοθεί στους δικαιούχους με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το πώς θα γίνει η καταβολή της ενίσχυσης, σε περίπτωση που αποφασιστεί, αν επί παραδείγματι θα είναι άπαξ ή θα χρειαστεί να επαναληφθεί – π.χ. μήνα, μήνα – για μια περίοδο κατά την οποία θα διαρκεί η κορύφωση της κρίσης πληθωρισμού ωστόσο, η ημερομηνία που φαίνεται να έχει κλειδώσει για να δοθεί είναι κοντά στο Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε επίσης πως δεν εξετάζονται οριζόντιες παρεμβάσεις στους φόρους αλλά στοχευμένα μέτρα για τους πιο αδύναμους, εφόσον χρειαστούν, σημειώνοντας δε ότι είναι απολύτως κρίσιμο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2022.

Προτεραιότητα στον προγραμματισμό ενίσχυσης της πολιτείας αποτελούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ενώ ο χρόνος εκδήλωσης του νέου πακέτου στήριξης απέναντι στην ακρίβεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη του 2021, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και η εξέλιξη των τιμών στο μέτωπο της ενέργειας.

Ζωτικής σημασίας είναι η τελευταία αυτή παράμετρος καθώς οι συσχετισμοί στην αγορά ενέργειας αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στον προγραμματισμό της κυβέρνησης το άμεσο μέλλον, καθώς η επιδότηση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – που θα συνεχιστεί τουλάχιστον για Μάρτιο και Απρίλιο – εκτιμάται πως μπορεί να απαιτήσει πόρους και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πρόστιμο €230.000 σε γνωστή εταιρία επειδή πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους

Πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.», επειδή διέθεσε σχολικά...

Επίδομα προσωπικής διαφοράς για 750.000 συνταξιούχους – Οι προϋποθέσεις

Να σημειωθεί πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κύριες συντάξεις θα αυξηθούν με βάση το 50% του αθροίσματος...

Εντυπωσιακά ανθρωποειδή ρομπότ από την Tesla και τη Fourier Intelligence

Τις δυνατότητές τους επιδεικνύουν τα ανθρωποειδή ρομπότ της Tesla (Optimus) και της Fourier Intelligence από τη Σιγκαπούρη...

Βόλος: Σε απόγνωση οι κάτοικοι ‑ Παλεύουν με τις λάσπες και έμειναν χωρίς νερό

Οι εικόνες με τα πλημμυρισμένα σπίτια και τα αυτοκίνητα μέσα στις λάσπες σοκάρουν, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται. Το σύστημα υδροδότησης...

Πάτρα: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για πειρατεία συνδρομητικών καναλιών – Βρέθηκαν κρυμμένα 100 χιλιάδες ευρώ!

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε πολλές πόλεις της Ελλάδας βρισκόταν από χθες το πρωί σε εξέλιξη υπό τις...