Αρχική Κόσμος Pegasus, ο ανταγωνιστής του Predator και τα συμβόλαια με 12 χώρες της...

Pegasus, ο ανταγωνιστής του Predator και τα συμβόλαια με 12 χώρες της ΕΕ για «κοριούς»

Η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοπολέμου NSO έχει συμβόλαια με 12 χώρες της ΕΕ, μέσω των οποίων παρείχε σε 22 υπηρεσίες ασφαλείας το λογισμικό Pegasus για την κατασκοπεία των smartphones, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus στο Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της NSO, αξιωματούχους του ισραηλινού Υπουργείου Ασφαλείας και τοπικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν μια εις βάθος εικόνα της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοπολέμου. Μεταξύ των μελών της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν και ένας Καταλανός νομοθέτης του οποίου το κινητό τηλέφωνο παραβιάστηκε από έναν πελάτη της NSO.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της επιτροπής στο Ισραήλ, και ιδίως μετά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε μια προηγμένη βιομηχανία κυβερνοπολέμου και στην Ευρώπη, με πολλούς από τους πελάτες της ευρωπαϊκές χώρες.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, καθώς και παρόμοια προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρείες, μπορούν να μολύνουν το κινητό τηλέφωνο του θύματος, καθιστώντας δυνατή την υποκλοπή συνομιλιών, την ανάγνωση κρυπτογραφημένων εφαρμογών και μηνυμάτων, την πλήρη πρόσβαση στις επαφές του τηλεφώνου και την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του τηλεφώνου, ενεργοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο.

Κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να μάθει τα ονόματα των πελατών της NSO στην Ευρώπη. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 14 χώρες έχουν υπογράψει συμβάσεις με την εταιρεία στο παρελθόν και 12 χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus με νόμιμο τρόπο για να παραβιάζουν smartphones, σύμφωνα με την απάντηση της NSO σε ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής.

Η NSO πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με 22 υπηρεσίες ασφαλείας, υπηρεσίες πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου σε 12 χώρες της ΕΕ, με τις συμβάσεις να υπογράφονται με τις υπηρεσίες και όχι με τα κράτη. Ωστόσο, η ισραηλινή εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες έχουν ενεργούς πελάτες και ποιες έχουν σταματήσει να συνεργάζονται μαζί της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγές στον τομέα του κυβερνοχώρου προβλέπουν ότι η NSO σταμάτησε να συνεργάζεται με την Πολωνία και την Ουγγαρία, αφού αυτές αφαιρέθηκαν, πέρυσι, από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την εξαγωγή επιθετικών κυβερνοπρογραμμάτων.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η NSO εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Ισπανία, παρά την αποκάλυψη ότι κατασκοπεύει έναν από τους αυτονομιστές ηγέτες στην Καταλονία, επειδή η Ισπανία θεωρείται “νομοταγές κράτος”.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε το ολλανδικό μέλος της επιτροπής και νομοθέτη, Sophie in ‘t Veld, που δήλωσε «Εάν μία μόνο εταιρεία έχει 14 κράτη μέλη για πελάτες, μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο τομέας συνολικά. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά για εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πολύ πρόθυμοι αγοραστές. Αλλά είναι πολύ σιωπηλές σχετικά με αυτό, κρατώντας το από τα μάτια του κοινού».

«Γνωρίζουμε ότι το spyware αναπτύσσεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Δεν είναι λιγότερο από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε η in ‘t Veld. «Ακόμη και αν το χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς, δεν έχουν καμία όρεξη για περισσότερη διαφάνεια, εποπτεία και διασφαλίσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν το δικό τους σύμπαν, όπου δεν ισχύουν οι κανονικοί νόμοι. Σε έναν βαθμό, αυτό συνέβαινε πάντα, αλλά στην ψηφιακή εποχή έχουν γίνει παντοδύναμες, και πρακτικά αόρατες και εντελώς ασύλληπτες», πρόσθεσε.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...