Αρχική Κόσμος Pegasus, ο ανταγωνιστής του Predator και τα συμβόλαια με 12 χώρες της...

Pegasus, ο ανταγωνιστής του Predator και τα συμβόλαια με 12 χώρες της ΕΕ για «κοριούς»

Η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοπολέμου NSO έχει συμβόλαια με 12 χώρες της ΕΕ, μέσω των οποίων παρείχε σε 22 υπηρεσίες ασφαλείας το λογισμικό Pegasus για την κατασκοπεία των smartphones, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύφθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus στο Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της NSO, αξιωματούχους του ισραηλινού Υπουργείου Ασφαλείας και τοπικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν μια εις βάθος εικόνα της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοπολέμου. Μεταξύ των μελών της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν και ένας Καταλανός νομοθέτης του οποίου το κινητό τηλέφωνο παραβιάστηκε από έναν πελάτη της NSO.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της επιτροπής στο Ισραήλ, και ιδίως μετά την επιστροφή τους στις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκε μια προηγμένη βιομηχανία κυβερνοπολέμου και στην Ευρώπη, με πολλούς από τους πελάτες της ευρωπαϊκές χώρες.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, καθώς και παρόμοια προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρείες, μπορούν να μολύνουν το κινητό τηλέφωνο του θύματος, καθιστώντας δυνατή την υποκλοπή συνομιλιών, την ανάγνωση κρυπτογραφημένων εφαρμογών και μηνυμάτων, την πλήρη πρόσβαση στις επαφές του τηλεφώνου και την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του τηλεφώνου, ενεργοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο.

Κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να μάθει τα ονόματα των πελατών της NSO στην Ευρώπη. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 14 χώρες έχουν υπογράψει συμβάσεις με την εταιρεία στο παρελθόν και 12 χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus με νόμιμο τρόπο για να παραβιάζουν smartphones, σύμφωνα με την απάντηση της NSO σε ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής.

Η NSO πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με 22 υπηρεσίες ασφαλείας, υπηρεσίες πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου σε 12 χώρες της ΕΕ, με τις συμβάσεις να υπογράφονται με τις υπηρεσίες και όχι με τα κράτη. Ωστόσο, η ισραηλινή εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες έχουν ενεργούς πελάτες και ποιες έχουν σταματήσει να συνεργάζονται μαζί της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγές στον τομέα του κυβερνοχώρου προβλέπουν ότι η NSO σταμάτησε να συνεργάζεται με την Πολωνία και την Ουγγαρία, αφού αυτές αφαιρέθηκαν, πέρυσι, από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την εξαγωγή επιθετικών κυβερνοπρογραμμάτων.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η NSO εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Ισπανία, παρά την αποκάλυψη ότι κατασκοπεύει έναν από τους αυτονομιστές ηγέτες στην Καταλονία, επειδή η Ισπανία θεωρείται “νομοταγές κράτος”.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε το ολλανδικό μέλος της επιτροπής και νομοθέτη, Sophie in ‘t Veld, που δήλωσε «Εάν μία μόνο εταιρεία έχει 14 κράτη μέλη για πελάτες, μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο τομέας συνολικά. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά για εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πολύ πρόθυμοι αγοραστές. Αλλά είναι πολύ σιωπηλές σχετικά με αυτό, κρατώντας το από τα μάτια του κοινού».

«Γνωρίζουμε ότι το spyware αναπτύσσεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Δεν είναι λιγότερο από την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε η in ‘t Veld. «Ακόμη και αν το χρησιμοποιούν για νόμιμους σκοπούς, δεν έχουν καμία όρεξη για περισσότερη διαφάνεια, εποπτεία και διασφαλίσεις. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν το δικό τους σύμπαν, όπου δεν ισχύουν οι κανονικοί νόμοι. Σε έναν βαθμό, αυτό συνέβαινε πάντα, αλλά στην ψηφιακή εποχή έχουν γίνει παντοδύναμες, και πρακτικά αόρατες και εντελώς ασύλληπτες», πρόσθεσε.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Το καταφύγιο που χτίστηκε κάτω από τον πάγο υπό τον φόβο του Γ` Παγκοσμίου Πολέμου

Με την απειλή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από Ευρώπη και Ασία, ο φόβος για πιθανή χρησιμοποιήση...

Κρήτη: Μυστήριο με τη σύλληψη δύο Τούρκων σε πολυτελή βίλα – Βρίσκονταν υπό επιτήρηση από κρατικές υπηρεσίες

Στο μικροσκόπιο της αστυνομικής έρευνας έχει μπει τα τελευταία 24ωρα μία μυστηριώδης υπόθεση στην Κρήτη που αφορά στη σύλληψη δύο...

Κέρδισαν στο λαχείο ένα εκατομμύριο, τον χώρισε και δεν του έδωσε ούτε ένα λεπτό

Για μερικούς, ένα εκατομμύριο λίρες είναι εισιτήριο για μία καλύτερη ζωή, όμως για άλλους γίνονται «μήλον της έριδος» που...

Έρευνα εντόπισε την πρώτη γνωστή περίπτωση συνδρόμου Down κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το πέναλτι των αποδείξεων, τι ισχύει για τα ζευγάρια

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...