Αρχική Ελλάδα Πελώνη: Αν οι γιατροί δεν συμμορφωθούν θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το...

Πελώνη: Αν οι γιατροί δεν συμμορφωθούν θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και να συμμετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα και τον νόμο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση για την επιστράτευση γιατρών, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Επισήμανε ότι ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο υγείας. «Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σε αυτή τη μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους, καθώς προσχώρησαν μόλις 61 γιατροί» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κόντρα κυβέρνησης και συνδικαλιστών ιατρών η κ. Πελώνη είπε ότι δεν υπάρχει καμιά κόντρα. «Υπάρχει ανάγκη να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και πρωτίστως οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Είναι μία μεγάλη εθνική προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι καθήκον ειδικά των γιατρών να ανταποκριθούν» πρόσθεσε.

Αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπογράμμισε ότι είναι θέμα κοινωνικής και ηθικής ευθύνης των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο. «Εναπόκειται προφανώς στη συνείδηση του καθενός, κάνουμε έκκληση σε όλους να κάνουν το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση αυστηροποιείται το πρωτόκολλο για υποχρεωτικό testing δύο φορές την εβδομάδα όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί. Και πιστεύω και ελπίζω ότι αυτή την έκκληση θα ακούσουν όλοι οι υγειονομικοί παίρνοντας και το παράδειγμα από τους χιλιάδες συμπολίτες μας μεγάλων ηλικιών που ήδη εμβολιάζονται» σημείωσε.

Self test: Θα γίνονται με δήλωση σε πλατφόρμα

Για τα self test η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι θα προστεθούν στα χιλιάδες test που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ και σημείωσε ότι θα υπάρξει δυνατότητα για δήλωση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. «Υπογραμμίζω ότι τα 4 δωρεάν self test το μήνα που παρέχει η κυβέρνηση σε κάθε Έλληνα πολίτη είναι δωρεάν και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο» είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου από την περασμένη εβδομάδα. Το αν θα υπάρξει κάποιο συμβολικό αντίτιμο για τους πολίτες που θέλουν κάποια βοήθεια από το φαρμακείο και δεν επιθυμούν να κάνουν το test στο σπίτι, θα ανακοινωθεί».

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Σε αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση απαντά συνεχίζοντας την ενίσχυση του ΕΣΥ και επιδεικνύοντας την αναγκαία ευελιξία ως προς τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας», τόνισε.

Όπως είπε η κ. Πελώνη «Στο πλαίσιο αυτό κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψιν την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και σε κλειστούς χώρους».

Και πρόσθεσε: «Έτσι, ώστε να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων».

Επιστράτευση γιατρών με «φύλλα πορείας»

«Τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βήμα της Κυριακής, ενώ τόνισε πως «αν η κυβέρνηση είχε σπεύσει να κάνει αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχε κάνει επιτάξεις χωρίς να χρειάζονται, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια».

Βέβαια σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την επίταξη ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ αφού μέχρι χθες μόλις 61 γιατροί είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα με στόχο την εξεύρεση 200 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στις οποίες παρατηρείται έλλειψη από τα νοσοκομεία.

Τα φύλλα πορείας για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών είναι έτοιμα και θα αποσταλούν σε 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς κάτω των 60 ετών, των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική οι οποίοι επιτάσσονται για ένα μήνα.

Σε non paper του υπουργείου Υγείας αναφέρεται πως «επίταξη» σημαίνει «υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Ε.Σ.Υ. για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές», ενώ θα είναι για ένα μήνα, δήλωσε ο Γιάννης Κωτσιόπουλος γγ Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Τα κίνητρα

Τα κίνητρα που προβλέπει το υπουργείο Υγείας είναι η συνεργασία με έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, με αφορολόγητη μηνιαία αμοιβή δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ. Πέραν αυτού, προβλέπεται και αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε εφημερίες – εφόσον συμμετέχουν – ίση με αυτή του Επιμελητή Β’.

Σε περίπτωση συμμετοχής των εν λόγω ιατρών σε διαδικασία επιλογής πλήρωσης θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ., οι διανυόμενοι μήνες παροχής υπηρεσιών μοριοδοτούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους επικουρικούς ιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μόνιμου διορισμού στους ιατρούς με ειδικότητα στην Πνευμονολογία-Φυματιολογία, Καρδιολογία, Αναισθησιολογία, Παιδιατρική, Χειρουργική Παίδων, Χειρουργική, Εσωτερική Παθολογία και Νεφρολογία, που υπηρέτησαν εντός του 2020 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στις Μ.Ε.Θ. Ενηλίκων και Παίδων και Μ.Ε.Ν.Ν. (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών), μετά από αίτησή τους να διοριστούν, με βαθμό επιμελητή Β, σε οργανικές θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. των μονάδων Μ.Ε.Θ. και Μ.Ε.Ν.Ν.

Επίσης, οι εν λόγω ιατροί έχουν απαλλαχθεί από την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό).

Πόσους αφορά

Αφορά 206 ιατρούς, με κριτήρια να είναι κάτω των 60 ετών καθώς και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ στις ειδικότητες της Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής. Η διάρκεια της επίταξης είναι για χρονικό διάστημα ενός μήνα. Θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα βαθμίδας Επιμελητή Β’, σε νοσοκομεία της 1ης και 2ης ΥΠΕ.

Πώς αντιδρούν οι «μάχιμοι» γιατροί του ΕΣΥ

Η ΟΕΝΓΕ δεν έχει σταματήσει ούτε ημέρα να δηλώνει ότι απαιτούντα μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και όχι «έκτακτα μέτρα» που δεν λύνουν ριζικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Πρόσφατα δε είχε αντιδράσει στην απόφαση «μετακίνησης πέντε ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ (2 από το Λαϊκό Νοσοκομείο, 2 από το Ιπποκράτειο και 1 από το Σπηλιοπούλειο) στην ιδιωτική κλινική Λητώ», η οποία από 11 Μαρτίου, νοσηλευει covid περιστατικά.

«Είναι ντροπή την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από ελλείψεις σε γιατρούς, την ώρα που οι ειδικευόμενοι κάνουν 8 και 9 εφημερίες το μήνα για να μπαλώσουν όπως – όπως τα κενά σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση να προσφέρει τσάμπα ειδικευόμενους στους ιδιώτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ.

Oυσιαστικά ζούμε τον παραλογισμό, να “διώχνουν” από τα δημόσια νοσοκομεία γιατρούς για τα ιδιωτικά “επιταγμένα” και να φέρνουν ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία…

Αλαλούμ το σχέδιο του υπουργείου

Εν κατακλείδι, ενώ το σύστημα υγείας είναι στα πρόθυρα δεύτερης κατάρρευσης, μετά τη Θεσσαλονίκη, και στην Αττική, η κυβέρνηση αρνείται να πράξει το αυτονόητο. Να κάνει προσλήψεις μόνιμες, να δώσει χρήματα, να ενισχύσει τις υποδομές και τον εξοπλισμό.

Καλούνται 200 ιδιώτες γιατροί για μερικούς μήνες να ριχτούν στη μάχη έναντι αδράς αμοιβής ως δέλεαρ, την ίδια ώρα που οι χιλίαδες γιατροί του ΕΣΥ περιμένουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους ενώ οι μισθοί τους υπολείπονται πολύ των 2.000 ευρώ.

[πηγή]

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Βίντεο-σοκ: Αστυνομικοί κλείνουν άνδρα σε πορτμπαγκάζ μαζί με καπνογόνο – Νεκρός ο 38χρονος

Ο θάνατος ενός άνδρα, ο οποίος πέθανε από ασφυξία αφού τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός περιπολικού, απ’ όπου αναδιδόταν πυκνός καπνός,...

Γιώργος Μπαμπινιώτης: Οργή για το «Turkaegean» της τουριστικής καμπάνιας της Άγκυρας!

Δείτε την οργισμένη ανάρτησηΈξαλλος με τους Τούρκους εμφανίζεται ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφορικά με την πρόσφατη τουριστική καμπάνια της Άγκυρας, όπου χρησιμοποιείται ο «Turkaegean».Ο...

Πώς θα αποφύγουμε το «χειρόφρενο» στις μετακινήσεις το καλοκαίρι

Τον σκόπελο της ακρίβειας και των μειωμένων εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση. Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις στην τιμή των...

Δήμος Βερύκιος: Πού το πάει η Τουρκία

Η Τουρκία, με την ανατολίτικη συμπεριφορά της ενίοτε γίνεται εκδικητική και το ξέρουμε! Κάθε φορά που η Άγκυρα εκνευρίζεται είτε από...