Αρχική Πολιτική Πελοπόννησος: Η πρόταση της αντιπολίτευσης για ακύρωση απολιγνιτοποίησης, μείωση τιμών ρεύματος

Πελοπόννησος: Η πρόταση της αντιπολίτευσης για ακύρωση απολιγνιτοποίησης, μείωση τιμών ρεύματος

«Άμεσα και επείγοντα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος – ακύρωση βίαιης απολιγνιτοποίησης, άμεση επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη».

Η κοινή πρόταση απόφασης των παρατάξεων  «Νέα Πελοπόννησος» (Π. Τατούλης), «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» (Γ. Δέδες), «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» (Θ. Πετράκος), «Ανταρσία του Μοριά» (Π. Κάτσαρης) και «Πράσινη Πελοπόννησος» (Δ. Λυμπεροπούλου) η οποία ισοψήφισε 19-19 με την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Π. Νίκα ήταν η εξής:

«Επιβεβαιώθηκε και δικαιώθηκεη αντίθεσή μας στην απόφαση της κυβέρνησης για τηβίαιηκαι πρόωρηαπολιγνιτοποίηση.

Επιβεβαιώθηκαν όλες οι δυσοίωνες εκτιμήσεις του για τις αρνητικές συνέπειες της και σε σχέση με το οικονομικό κοινωνικό ΣΟΚ που έχουν υποστείκαι θα υποστούνη Μεγαλόπολη και η Δ. Μακεδονία και σε σχέση με τους κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια της χώρας μας και σε σχέση ότι δεν υπήρχεσχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και σε σχέση με τους κινδύνους για αύξησητων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2,5 χρόνια μετά την εξαγγελία το λεγόμενο masterplan απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός» και βέβαια η Μεγαλόπολη δεν έχει ακόμη εγκεκριμένη ΒΙΠΕ!

Σήμερα όμως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις Δυτικές κυρώσεις, το θέμα της ακύρωσης της πρόωρης απολιγνιτοποίησης, αποκτά εξαιρετική και επείγουσα επικαιρότητα».

-Εδώ και μήνεςυπάρχουνμεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, οι οποίες εξανεμίζουν τα ήδη πολύ χαμηλά λαϊκά εισοδήματα.

Οιμεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2021και οιβασικέςαιτίες είναι δυο:

  1. Ηβίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση που έχει ως αποτέλεσματο κύριο καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής να έχει γίνει το φυσικό αέριο,με συνέπεια το 75% της ηλεκτροπαραγωγής ναεξαρτάται από το εισαγόμενο χρηματιστηριακό προϊόν που είναι το ΦΑ και από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Ηβίαιη καιπρόωρη απολιγνιτοποίησηέχει επιβαρύνειτα νοικοκυριά και τη χώρα τον τελευταίοχρόνοΦεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022 τη χώρα και τη κοινωνίαπερίπου2,3δισ.!!!

Η πανικόβλητη ανακοίνωση του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρεςνα ανοίξουν οι λιγνιτικέςμονάδες επιβεβαιώνει ότι η Πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε δίκιο σε αντίθεση με την Πειφερειακή Αρχή που υποστήριζε άκριτα και φανατικά την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση.

  1. Το γεγονός ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από δημόσιο αγαθό έχει γίνει 100% εμπόρευμα. Ιδιαίτερα ο τρόπος λειτουργίας του χρηματιστήριου ενέργειας, με τη ρήτρα αναπροσαρμογής και την οριακή τιμή τιμολόγησης, έχει ως αποτέλεσμανα αισχροκερδεί με ιλιγγιώδη υπερκέρδητο καρτέλ των τεσσάρων μεγαλοεπιχειρηματιών που παράγουν ρεύμα από το φυσικό αέριο καθώς και οι μεγαλομέτοχοι της ιδιωτικής πλέονΔΕΗ. πολογίζεταιμε τους πλέον συντηρητικούςυπολογισμούςότι ταυπερκέρδη τους, που δεν έχουν καμία σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής το 6μηνο, (Σεπτέμβρης 2021- Φεβρουάριος 2022), ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ!!!.

Για όλους αυτούςτους λόγους η πρόταση απόφασης που προτείνουμε είναι η εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφασίζει και ζητάει από την κυβέρνηση:

–Νακαταργηθεί η βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση και να συμβαδίσει η χώρα μας με το σύνολο τωνχωρών της Ευρώπης και τις αποφάσεις για απανθρακοποίηση μέχρι το 2049.

–Να ανοίξουντώρα οι 8 οιλιγνιτικές μονάδεςπου έχουν περιβαλλοντικούς όρους. Ιδιαίτερα ότι αφοράτην Πελοπόννησο ζητάμενα επαναλειτουργήσουν άμεσαοι Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης και να λειτουργήσουν μέχρι το 2025 και 2035 αντίστοιχαδιότι μέχρι τότευπάρχει επάρκεια λιγνίτη και έχουν περιβαλλοντικούς όρους.

­–Να ξαναγίνει το ηλεκτρικό ρεύμα Δημόσιο αγαθό απόχρηματιστηριακό εμπόρευμαπου έχει μετατραπεί.

-Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί η λειτουργία τουχρηματιστήριουενέργειας,

– Να καταργηθείη ρήτρα αναπροσαρμογής, και η οριακή τιμή τιμολόγησης

–Νακαταργηθεί οειδικός φόρος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας,

– Να γίνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια του Ηλεκτρικού Ρεύματοςστο 4%,

– Ναενεργοποιηθεί εκ νέου ο Νόμος 4320/19-03-2015 που προβλέπει δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια φτώχειας,

– Να σταματήσουν οιαποκοπέςσυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά καινα γίνειεπανασύνδεση τους ώστε να πάψει να δυσφημίζεται η Πράσινη Ανάπτυξη ως όραμα που «φουσκώνει» συγκεκριμένες τσέπες.

– Να μην περάσει από την Ε.Ε. το σχέδιο ταξινόμησης του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως Πράσινη Ενέργεια.

– Να ψηφιστεί νέο ΕΣΕΚ με αναθεωρημένη στρατηγική και τακτική.

– Να μπει πλαφόν στους ρύπους με συγκεκριμένη τιμή ανά τόνο, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες και να παγώσει το χρηματιστήριο ρύπων.

Επίσης με δεδομένο ότι οι αυξήσεις και στα καύσιμα ξεπερνούν καθημερινά κάθε όριοκαι τα μέτρα τις κυβέρνησης είναι εντελώς ανεπαρκή απαιτούμε:

– Να μειωθεί δραστικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο,στοπετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στη βενζίνη, στα επίπεδαπου ήταν πριν τα μνημόνια, καθώς και να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στο κατώτερο δυνατό συντελεστήσε όλα τα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικά για τοαγροτικό πετρέλαιο ζητά με να μηδενιστεί και ο ΕΦΚ και ο ΦΠΑ διότι απαιτείται επιπλέον στήριξη των αγροτών για να μειωθούν οι κίνδυνοιτης επισιτιστικής κρίσης.

Επιπλέον για τους αγρότες πρέπει να δοθεί επιδότηση 200 ευρώ τον τόνο στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές και να υπάρξουν ειδικές τιμές για όλα τα καύσιμα και το πότισμα ώστε να μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους.

Τέλος, με δεδομένο ότι η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλη, απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και βασικό εγγυημένο εισόδημα για όλους.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μαφιόζικη εκτέλεση με δύο νεκρούς στον Κορυδαλλό: Ήταν συγγενείς και είχαν σχέσεις με τη Greek Mafia

Διπλή φονική επίθεση που παραπέμπει σε μαφιόζικη εκτέλεση σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή του Κορυδαλλού,...

UFO: «Οι ΗΠΑ έχουν βρει οχήματα εξωγήινων» – Συγκλονίζει η μαρτυρία πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών (video)

Οι αμερικανικές αρχές δέχονται πιέσεις να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα UFO, μετά τον ισχυρισμό πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών...

ΦΠΑ: «Φουντώνει» η μάχη για τη μείωση του συντελεστή λίγο πριν τις εκλογές [πίνακας]

Τι σημαίνει η μείωση του στα τρόφιμα«Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό έχουν βάλει οι φόροι. Στο επίκεντρο της νέας κόντρας που έχει...

Οι σιαμαίες αδελφές που τις χώρισαν 20 χρόνια πριν – Δείτε πως είναι σήμερα

Η Έριν και η Τζέιντ Μπάκλς, 19 ετών, οι οποίες γεννήθηκαν στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, γεννήθηκαν ενωμένες από τη μέση του...

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 – Ισχυρή ανάκαμψη της απασχόλησης

Ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2023 και και 1,9% το 2024 ενώ οι εκτιμήσεις του για τον πληθωρισμό είναι ότι...