Αρχική Οικονομία Πέντε παρατάσεις-ανάσα από την Εφορία

Πέντε παρατάσεις-ανάσα από την Εφορία

1. Τέλη κυκλοφορίας

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2022, κανονικά λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Ωστόσο θα δοθεί παράταση και μάλιστα γενναία. Πέρυσι είχε χορηγηθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου  ενώ φέτος, θα δοθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Εκτός από τη διευκόλυνση των κατόχων αυτοκινήτων, η παράταση διευκολύνει και τον προϋπολογισμό. Τα ποσά που θα εισπραχθούν το 2022 θα εγγραφούν στον επόμενο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ανάγκη από έσοδα, προκειμένου να μειωθεί αισθητά το έλλειμμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Άλλωστε το 2021 είναι ένα έτος χαμένο δημοσιονομικά, οπότε και να λείψει ένα σημαντικό μέρος από τα τέλη κυκλοφορίας, δεν θα έχει καμία επίπτωση, καθώς ισχύει και η «ρήτρα διαφυγής» της Κομισιόν, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

2. Μεταβιβάσεις ακινήτων

Επειδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 ισχύουν οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες, και καθώς παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός στα συμβολαιογραφεία σχεδιάζεται να δοθεί παράταση ενός μήνα.

Η παράταση θα αφορά στα ακίνητα για τα οποία θα έχει υποβληθεί η δήλωση φόρου μεταβίβασης έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και θα μπορεί να ολοκληρωθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2021, με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Έτσι ο φόρος μεταβίβασης θα είναι λιγότερος, σε σχέση με εκείνον που θα πλήρωναν, εάν εφαρμόζονταν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές.

3. Ρύθμιση 36-72 δόσεων

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία για την ένταξη στις 36-72 δόσεις των χρεών της πανδημίας. Όμως, από τις περίπου 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση λιγότεροι από 30.000.

Εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να υποβάλλουν αιτήσεις όλοι και το ενδεχόμενο της παράτασης είναι ορθάνοιχτο.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή

Η επιστροφή των ποσών που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021 και να ολοκληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, μετά φυσικά από το «κούρεμα» που θα υποστούν ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο φορολογούμενος ή τον τρόπο αποπληρωμής που θα επιλέξει.

Με το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ σχεδιάζεται η η έναρξη αποπληρωμής από τον Μάρτιο του 2022 αν και οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν εξάμηνη παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Πάντως η παράταση τουλάχιστον τριών μηνών είναι σχεδόν βέβαιη.

5. Πάγιες δαπάνες

Την επέκταση και το 2022 του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών για τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων μελετά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς περισσεύουν 100 εκατ. ευρώ από το ποσό των 450 εκατ. που ήταν διαθέσιμο για το 2021.

Σημειώνεται πως το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών, προβλέπει τον συμψηφισμό των υποχρεώσεων προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ των πληττόμενων επιχειρήσεων, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιουλίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, φόρο εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α., Φ.Π.Α. και άλλου φόρους ή τέλη.

sofokleousin.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Θρίλερ στο Μπρονξ: Αλβανός ηθοποιός έπεσε από τον 6ο όροφο μαζί με τη σύζυγό του – Έγραφε βιβλίο για να γίνει σενάριο στο Netflix

Ένας πατέρας δύο παιδιών έπεσε μαζί με τη σύζυγό του από τον έκτο όροφο κτιρίου στο Μπρονξ των ΗΠΑ και πρόκειται...

Λας Βέγκας: Γιγαντώνεται το μυστήριο στη Λίμνη Μιντ που στεγνώνει και ξεβράζει ανθρώπινα οστά

Ολο και περισσότερα ανθρώπινα λείψανα εντοπίζονται στην χτυπημένη από την ξηρασία Λίμνη Μιντ ανατολικά του Λας Βέγκας.Για τέταρτη φορά από τον...

ΗΠΑ: Θρίλερ με πάρκο που «καταπίνει» ανθρώπους – 11 εξαφανίσεις σε 10 χρόνια

Ανατριχιαστικές είναι οι ιστορίες που κρύβει ένα εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν εξαφανιστεί έντεκα, με αποτέλεσμα -φυσικά- να κυκλοφορούν όλων των...

Στο 11,6% ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο – «Έκρηξη» σε ενέργεια, μεταφορές και είδη διατροφής

Μικρή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με τον πρωταθλητή των ανατιμήσεων...

Χαλκιδική: Ελαιοχρωματιστής μεταμόρφωσε το χωριό του ζωγραφίζοντας τενεκεδένιες γλάστρες που δείχνουν τους κατοίκους

Τον λένε Στέλιο Παπαγιάννη, είναι ελαιοχρωματιστής και αποφάσισε επιστρατεύοντας τη φαντασία του να μεταμορφώσει το χωριό του που είναι το Παλιούρι Χαλκιδικής. Πήρε στα...