Αρχική Κόσμος Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνει όποιος πηγαίνει στην Ιαπωνία

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνει όποιος πηγαίνει στην Ιαπωνία

Κάθε ταξιδιώτης που σέβεται τον εαυτό του, γνωρίζει πως όταν επισκέπτεται έναν διαφορετικό πολιτισμό από εκείνον που ζει, οφείλει να ενημερωθεί για τα βασικά. Αφενός για να περάσει καλύτερα, αφετέρου ώστε να μην δημιουργηθούν τυχόν προβλήματα που ίσως να του ‘χαλάσουν’ την εμπειρία του ταξιδιού.

Βίντεο που έχει συγκεντρώσει κοντά στα 15.000.000 views ενημερώνει για όσα θα ήταν χρήσιμο να αποφύγει όποιος επισκεφτεί την Ιαπωνία, της πλούσιας και περίπλοκης κουλτούρας.

Διαλέξαμε τα πέντε που θα χρειαστείτε περισσότερο. Όλα είχαν ως κοινό στόχο την αποφυγή ενεργειών που θα προκαλέσουν ντροπή -και ξέρετε πως στην Ιαπωνία δεν ‘παίζουν’ με θέματα τιμής (χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε το χαρακίρι).

Να σημειωθεί επίσης, εδώ πως όσα ακολουθούν ισχύουν εν πολλοίς στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα.

Ξεκινάμε;

Δεν αφήνουμε φιλοδώρημα

Εκλαμβάνουν το φιλοδώρημα, ως προσβολή για το προσωπικό της επιχείρησης -ή υπονοείτε πως ο επιχειρηματίας δεν σέβεται τη δουλειά των σερβιτόρων. Αν αφήσετε χρήματα, περισσότερα από το ποσό που αναγράφεται στο λογαριασμό, δεν θα σας αφήσουν σε ησυχία έως ότου σας τα επιστρέψουν.

Καλύπτουμε τα tattoos

Τα tattoos θεωρούνται σήμα κατατεθέν των εγκληματιών. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μεγαλύτερη προσαρμογή στα όσα ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά χρειάζεται ακόμα προσπάθεια για περνούν ως μη γενόμενα. Αν τα αφήσετε σε κοινή θέα, το πιθανότερο είναι πως δεν θα σας αφήσουν να επισκεφτείτε δημόσιες σάουνες και τα δημόσια λουτρά.

Δεν μιλάμε δυνατά στα ΜΜΜ

Στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στους δημόσιους χώρους συνηθίζουν να σέβονται ο ένας τον άλλον και άρα να μη μιλάνε δυνατά στο τηλέφωνο ή στον διπλανό τους. Γενικά, προσέχουν την ένταση της φωνής τους, όταν δεν είναι σπίτι τους.

Δεν καρφώνουμε τα chopsticks στο ρύζι που έχει περισσέψει

Όπου και αν πάτε στην Ασία, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ήδη πώς να τρώτε με chopsticks -αφού δεν θα βρείτε πρόχειρα πολλά πιρούνια. Όταν τελειώσετε με το γεύμα σας, θα ήταν καλό να μην τα σταυρώσετε και να μην τα καρφώσετε μέσα στο φαγητό που έχει περισσέψει στο πιάτο. Αυτό είναι κάτι που ανήκει στο τελετουργικό των κηδειών. Όπως μιλάτε με τους φίλους σας, μπορεί να τους ‘δείξετε’ με τα chopsticks. Μη το κάνετε. Θεωρείται αγένεια. Αγένεια, προς τον σεφ, είναι να τρίψετε μεταξύ τους τα chopsticks -σημαίνει πως είναι κακής ποιότητας.

Δεν φοράμε παπούτσια μέσα στα σπίτια

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τους λόγους που αφήνουν τα παπούτσια τους, στον ειδικό χώρο που υπάρχει πίσω από την εξώπορτα κάθε διαμερίσματος ή σπιτιού (αυτό σας αφορά αν ενοικιάσετε διαμέρισμα). Εκεί βρίσκονται και παντόφλες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι καλεσμένοι. Τα ίδια ισχύουν και για τα εστιατόρια που ζητούν από τους πελάτες να αφήσουν έξω τα υποδήματα τους.

Για την ιστορία, υπάρχει πρωτόκολλο για όσα συνηθίζουν να κάνουν οι Ιάπωνες, όταν πίνουν ένα ποτό με άλλους -για παράδειγμα δεν βάζεις ο ίδιος ποτό στο ποτήρι σου, πρώτος (θεωρείται εγωιστικό). Όταν σου βάλει κάποιος, πιάνεις το ποτήρι με τα δυο χέρια, προς ένδειξη σεβασμού.

Όποιος πηγαίνει να απολαύσει αυθεντικό σούσι, θα ήταν χρήσιμο να απαλλαγεί από τις ελληνικές συνήθειες (βλ. ‘παραγγέλνω τα 3/4 του καταλόγου’), καθώς η θερμοκρασία του ψαριού παίζει μεγάλο ρόλο. Άρα, ζητήστε λίγα λίγα τα προϊόντα και καταναλώστε τα, μόλις τα αφήσουν μπροστά σας. Επίσης, δεν ‘βουτάμε’ στη σόγια το ρύζι, αλλά το ψάρι -ώστε να ενισχυθεί η γεύση του, αντί του να ‘πνιγεί’ στη σόγια.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

«Παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι τράπεζες, «παγώνοντας» μέχρι το τέλος του...

Διπλώματα οδήγησης: Αλλάζουν όλα – Ποιοι θα δώσουν εξετάσεις από το μηδέν

Η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωση αφορά στη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας αδειών οδήγησης, την οποία θα αποκτά κανείς...

Ryanair: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των εισιτηρίων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, δήλωσε ότι οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα εισιτήρια το καλοκαίρι...

Τέμπη: Η τέφρα των νεκρών πετάχτηκε, καταγγέλλει μητέρα θύματος

Mέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, η Ελένη Βασάρα, μητέρα της 20χρονης φοιτήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αγάπης Τσακλίδου,...

Συνεχίζονται οι έρευνες για το έμβρυο που βρέθηκε νεκρό σε φρεάτιο – Σήμερα η νεκροψία

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...