Όταν λέμε “σαμπάνια”, αναφερόμαστε στο φυσικό αφρώδες κρασί που παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Champagne της Γαλλίας, η οποία χωρίζεται σε πέντε κύριες ζώνες: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims και Vallée de la Marne. Από το 1887, η ονομασία “σαμπάνια” κατοχυρώθηκε μόνο για τα κρασιά που παράγονται σε αυτή την περιοχή. Έτσι, οποιοδήποτε άλλο αφρώδες κρασί από διαφορετική τοποθεσία δεν μπορεί να φέρει αυτή την ονομασία, αν και μπορεί να είναι εξίσου θαυμάσιο.
Η σαμπάνια πρέπει να σερβίρεται κρύα, γύρω στους 12°C, χωρίς να χρησιμοποιούνται παγάκια για να αποφευχθεί η υπερβολική ψύξη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τη σερβίρετε σε μια άνετη σαμπανιέρα με πάγο. Όταν ανοίγετε τη σαμπάνια, σκουπίστε την μπ bottle για να μην τρέχουν τα νερά και προσπαθήστε να ανοίξετε προσεκτικά ώστε να μην χύσετε τη μισή στο πάτωμα – η τιμή της δεν το επιτρέπει.
Για τα ποτήρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποτήρια του λευκού κρασιού, αν και οι κουπ της μαμάς επιστρέφουν στη μόδα και θα μπορούσαν να είναι μια ωραία επιλογή. Όσον αφορά τα σνακ, δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε ή να στρώσετε τραπέζι. Λίγες πράσινες ελιές, αμύγδαλα, μικρά κυβάκια γραβιέρας και μερικά σαντουιτσάκια με σολομό ή κοτόπουλο θα είναι ιδανικά. Αποφύγετε το χαβιάρι, καθώς προτιμά τις στιβαρές βότκες από τις φυσαλίδες.
Για την ευκαιρία της γιορτής, σας προτείνω τα εξής κρασιά:
– Deutz, Champagne Brut Classic, White
– Prierre Gimonnet et Fils, Oger, Grand Cru, Blanc de Blancs, Brut, NV
– Billecart Salmon Brut Reserve
– Gosset Brut Grande Reserve.
Πηγή: kathimerini.gr