Η Αναζήτηση του Εαυτού στο Νότια των Συνόρων Δυτικά του Ήλιου του Χαρούκι Μουρακάμι
Μετά από μία ακόμα χρονιά που ο Χαρούκι Μουρακάμι δεν κατάφερε να κερδίσει το Νόμπελ, διάβασα το παλιότερο μυθιστόρημά του, το οποίο πρόσφατα επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το «Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου», γραμμένο το 1992, είναι ίσως το λιγότερο χαρακτηριστικό έργο του Μουρακάμι (αν θεωρήσουμε ως αρχετυπικό το «Κουρδιστό πουλί»), καθώς απουσιάζουν τα πληθωρικά στοιχεία, η πολυπλοκότητα και ο μαγικός ρεαλισμός. Ωστόσο, παραμένει απόλυτα χαρακτηριστικό, εστιάζοντας σε έναν άντρα που αναζητά τον εαυτό του.

Ο αφηγητής, ο οποίος γεννιέται τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως και ο συγγραφέας), είναι μοναχοπαίδι, ιδιοκτήτης ενός τζαζ μπαρ και ζει μια ικανοποιητική ζωή με έναν καλό γάμο και δύο κόρες. Παρόλα αυτά, όπως μπορεί να μαντέψει οποιοσδήποτε έχει διαβάσει έστω και ένα βιβλίο, κάτι του λείπει, και η εμφάνιση μιας παιδικής φίλης του ανατρέπει την καθημερινότητά του.

Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, το οποίο στα μισά του αποκτά μυστήριο και αγωνία, μετατρέπονται σε λιγότερο χαριτωμένο και πιο ενήλικο. Μπορούμε να δούμε τη μεγάλη πλήξη της δυτικής ζωής στον μεταπολεμικό κόσμο, η οποία εξελίσσεται σε υπαρξιακό δράμα ή πολιτική αλληγορία, αλλά παραμένει μια εσωτερική μάχη.

Ο Ιάπωνας συγγραφέας αποδεικνύεται μεγάλος παραμυθάς και η ικανότητά του στη γραφή συγκρίνεται μόνο με την αντίστοιχη του Όστερ. Άνοιγοντας το βιβλίο σε τυχαία σελίδα, ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει αμέσως το μοναδικό ύφος του. Το «Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου» λειτουργεί ως μια ξεχωριστή εισαγωγή στον κόσμο του Μουρακάμι, αλλά και ως μια ευχάριστη εμπειρία για τους ήδη φανατικούς του αναγνώστες.

Πηγή: kathimerini.gr