Κατάλληλοι Συνδυασμοί Κρασιού και Φαγητού: Μύθοι και Πραγματικότητα
Τα ζουμερά φιλέτα από καρδιά τόνου είχαν μόλις πάρει το ελαφρύ ψήσιμο στη μαντεμένια πλάκα, ενώ εγώ άνοιγα ένα μπουκάλι Pinot Noir του Κτήματος Παπαϊωάννου. Η φίλη μου αντέτεινε με μια δόση απελπισίας ότι τόσα χρόνια ακούμε πως το άσπρο κρασί είναι το κατάλληλο με το ψάρι και αναρωτήθηκε γιατί ανοίγω κόκκινο. Αυτό προκάλεσε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους συνδυασμούς κρασιού και φαγητού.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να πίνουμε ό,τι κρασί μας αρέσει, αρκεί να είναι καλής ποιότητας. Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες και οι προτιμήσεις είναι υποκειμενικές. Το κρασί και το φαγητό είναι πηγές ευχαρίστησης, και επομένως οι επιλογές μας θα πρέπει να αντανακλούν τις δικές μας γεύσεις.

Όσον αφορά τους «κανόνες», είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μία και μοναδική προσέγγιση. Για παράδειγμα, τα πλούσια ψάρια όπως ο τόνος μπορούν να συνοδευτούν με κόκκινα κρασιά, ενώ το χοιρινό ταιριάζει ωραία με λευκά. Οι θερμοκρασίες του φαγητού επηρεάζουν επίσης την επιλογή κρασιού: τα κρύα πιάτα απαιτούν ελαφρύτερα κρασιά και τα ζεστά πλούσια πιάτα πιο γεμάτα. Επίσης, τα γευστικά χαρακτηριστικά του φαγητού, όπως τα μπαχαρικά ή τα συνοδευτικά, έχουν σημαντική επίδραση στην επιλογή κρασιού.

Είναι καλό να θυμόμαστε κάποιους βασικούς συνδυασμούς. Τα πικάντικα και καυτερά φαγητά ευνοούνται από κρασιά με ώριμο φρούτο και χωρίς πολλές βαρελάτες νότες. Τα αλμυρά φαγητά αναζητούν λευκά ξηρά κρασιά με οξύτητα. Σε περιπτώσεις λεμονάτων και ξιδάτων φαγητών, το Sauvignon Blanc είναι μια καλή επιλογή. Τα πλούσια φαγητά, όπως κρέατα με έντονες σάλτσες ή ώριμα τυριά, είναι καλύτερο να συνδυάζονται με πλούσια κόκκινα κρασιά.

Στο τέλος της συζήτησης, όλοι συμφώνησαν ότι ο ψητός τόνος ταίριαζε καλύτερα με το Pinot Noir, παρά με ένα Ασύρτικο που ανοίξαμε απλά για να συγκρίνουμε τις γεύσεις.

Πηγή: kathimerini.gr