Η πορεία του Γουίλιαμ Φόκνερ προς τη λογοτεχνία δεν ήταν εύκολη. Μεγαλωμένος με ιστορίες που σχετίζονται με τον Νότο, εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, προτού αρχίσει, στη δεκαετία των 30, να απελευθερώνει τη συγγραφική του φωνή με μια σειρά από μυθιστορήματα. Αυτή η δημιουργική έκρηξη περιλαμβάνει κορυφαίους τίτλους, όπως τα Καθώς ψυχορραγώ και Φως τον Αύγουστο, με το Ο αχός και το πάθος να θεωρείται η αφετηρία του.
Το πρώτο κεφάλαιο του μυθιστορήματος είναι γνωστό για την δυσκολία του. Αν ο αναγνώστης καταφέρει να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση, θα διαπιστώσει ότι η ιστορία προχωρά με διαφορετικούς αφηγητές, με τον Κουέντιν να εμφανίζεται στη συνέχεια και να εκφράζει ανησυχίες για τον χρόνο με τη σπάθια πράξη του να σπάει ένα ρολόι. Ο τρίτος αδελφός, Τζέισον, προσθέτει μια πιο ρεαλιστική διάσταση στην αφήγηση, ενώ η επιλογή του Φόκνερ να χρησιμοποιήσει το τρίτο πρόσωπο στο τελευταίο κεφάλαιο προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
Η πρόσφατη έκδοση του μνημειώδους αυτού έργου από τις εκδόσεις Gutenberg, μεταφρασμένο και σχολιασμένο από τον Αχιλλέα Κυριακίδη, αναδεικνύει την αναγκαιότητα του έργου και την ισχύ της λογοτεχνίας. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν υπό άλλους τίτλους, ωστόσο η νέα μετάφραση επιτρέπει στους αναγνώστες να προσεγγίσουν αυτή τη σαγηνευτική ιστορία για πρώτη φορά ή ξανά.
Αν και ο αναγνώστης καλείται να ασχοληθεί σε βάθος με το έργο, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητά του, αναγνωρίζοντας ότι ενώ η ανάγνωση δεν είναι εύκολη, οι αμοιβές που προκύπτουν είναι ανεκτίμητες. Πηγή: kathimerini.gr