Αρχική Ελλάδα Πήγαν στην Γερμανία με rapid test και γύρισαν μεπιστοποιητικό εμβολιασμού!

Πήγαν στην Γερμανία με rapid test και γύρισαν μεπιστοποιητικό εμβολιασμού!

Οι Γερμανοί αποδείχθηκαν από τους πιο «δραστήριους» παραχαράκτες πιστοποιητικών εμβολιασμού με το φαινόμενο να προκαλεί «πονοκέφαλο» στις τοπικές αρχές.

Η δράση τους έχει γίνει γνωστή και εκτός συνόρων με αποτέλεσμα και κάποιοι Έλληνες να αρχίσουν να ταξιδεύουν στη Γερμανία για να γυρίσουν με το «μαγικό» χαρτάκι στα χέρια.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, δύο γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν αεροπορικώς για το Αμβούργο της Γερμανίας με σκοπό να προμηθευτούν πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Πρόσωπο του στενού τους περιβάλλοντος δήλωσε ότι επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με rapid test και, λίγες μέρες μετά, επέστρεψαν ούσες… εμβολιασμένες και με τις δύο δόσεις κατά του κορονοϊού.

«Έχει μαθευτεί ότι οι τιμές στη Γερμανία είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με τη Βουλγαρία. Ουσιαστικά συνδύασαν φθηνά εισιτήρια και βόλτα στο Αμβούργο μαζί με πλαστά ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Γύρισαν πίσω εμβολιασμένες και με τις δύο δόσεις και με άλλες ημερομηνίες», δηλώνει, συμπληρώνοντας ότι η επαφή με μέλος του κυκλώματος ήταν διαπροσωπική και όχι online.

Οι τιμές των πιστοποιητικού-μαϊμού
Οι τρόπος που λειτουργούν στη Γερμανία τα δίκτυα τα οποία προμηθεύουν πολίτες με ψευδή πιστοποιητικά ανάρρωσης, εμβολιασμού ή αρνητικών rapid test άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές της χώρας από το καλοκαίρι οπότε και, λόγω διακοπών, παρουσιάσθηκε κατακόρυφη αύξηση του φαινομένου.

Οι τιμές τους μάλιστα είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε σχέση με αυτές αντίστοιχων κυκλωμάτων της Βουλγαρίας ή της Βόρειας Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το Thesstoday,gr, η τιμή για ένα πλαστό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στη Γερμανία ξεκινά από μόλις 80 ευρώ, τη στιγμή που στη Βουλγαρία το ποσό αγγίζει ακόμη και τα 300 ευρώ.

Έλληνες πολίτες που διαμένουν στη Γερμανία εξηγούν στο ThessToday.gr ότι η επαφή συνήθως γίνεται μέσω εφαρμογής, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις οι πλαστογράφοι προσεγγίζουν υποψήφιους πελάτες ακόμη και σε… πάρκα.

«Προσωπικά με έχουν προσεγγίσει σε πάρκο για να μου πουλήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ρώτησα πόσο κάνει, μου είπαν ότι ξεκινά από 80 ευρώ και ανάλογα από τη δουλειά και την αληθοφάνεια του εγγράφου η τιμή μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 150 ευρώ» αναφέρει Ελληνίδα που ζει χρόνια στη Γερμανία.

Τι λένε πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παρακάμψει τους ελέγχους και να εισέλθει στη χώρα μας με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι δύο γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη τα κατάφεραν παρά το γεγονός ότι η επιστροφή τους στη χώρα συνέπεσε χρονικά με την αποκάλυψη ενός παρεμφερούς υγειονομικού σκανδάλου στη Βουλγαρία.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφεραν στο ThessToday.gr ότι τα πιστοποιητικά έχουν τέτοια κρυπτογράφηση, που τα καθιστά απολύτως ασφαλή. «Αυτό ισχύει για όλα τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά και εννοείται και για τα εθνικά», συμπληρώνουν.

Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι περιπτώσεις στη Γερμανία δεν αγγίζουν τα ελληνικά πιστοποιητικά κατά της covid-19. «Προφανώς στην περίπτωση των δύο γυναικών κάποιος έλεγχος ήταν πλημμελής. Δεν υπάρχει κάτι στα χέρια μας και να μην το είδαμε», προσθέτουν.

Πηγές από ελεγκτικές αρχές οι οποίες γνωρίζουν πώς διενεργείται η διαδικασία ψηφιακής ταυτοποίησης υγειονομικών εγγράφων υπογραμμίζουν στο ThessToday.gr ότι η μοναδική περίπτωση στην οποία θα μπορούσε κάποιος να εισέλθει στο εσωτερικό της χώρας με πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι αν ο έλεγχος έχει γίνει visually και όχι μέσω της covid εφαρμογής.

«Ακόμη και με το “κόλπο” της παραχάραξης θα δυσκολευτεί κάποιος να περάσει από τον έλεγχο. Αν ο έλεγχος γίνει μέσω της εφαρμογής και διαπιστωθούν διαφορετικά στοιχεία στο χαρτί και διαφορετικά στην ταυτότητα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται περί απάτης. Η μοναδική περίπτωση να περάσει κάποιος είναι αν ο έλεγχος διενεργηθεί οπτικά και όχι μέσω της εφαρμογής. Κάτι τέτοιο, σαφώς θα είχε περισσότερες πιθανότητες για να εισέλθει κάποιος στη χώρα με πλαστό υγειονομικό έγγραφο», τονίζουν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι «η εφαρμογή και το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχουν κάποιο ελάττωμα και είναι απολύτως ασφαλή».

Τα «παραθυράκια» παραχάραξης στη Γερμανία
Από τον Ιούλιο Γερμανοί ειδικοί πληροφορικής προειδοποίησαν τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού παρουσιάζουν σοβαρά κενά ασφαλείας, τα οποία αφήνουν περιθώρια σε πλαστογράφους και όχι μόνο. Η κυριότερη αδυναμία που εντοπίστηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ότι δεν μεταφέρονται σημαντικά δεδομένα από το έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμών, όπως ο κωδικός του εμβολίου, ο τόπος εμβολιασμού, καθώς και το όνομα του υγειονομικού, ενώ λάθη εντοπίστηκαν και στις ημερομηνίες.

Σε εκτενή ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου αναφέρεται επίσης ότι η δράση των κυκλωμάτων επικεντρώνεται κυρίως στην παραχάραξη των QR, καθώς, δεν ήταν λίγοι οι Γερμανοί οι οποίοι είχαν αναρτήσει τα barcode τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με συνέπεια να διακινούνται στοιχεία ενεργών πολιτών σε ψεύτικα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Παράλληλα, έμπειροι προγραμματιστές στη Γερμανία είχαν προειδοποιήσει ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού αφήνουν εκτεθειμένα τα προσωπικά δεδομένα εμβολιασμένων σε επιθέσεις χάκερ ή κακόβουλα λογισμικά.

Στο στόχαστρο των γερμανικών διωκτικών αρχών μπήκε εφαρμογή με το όνομα «Telegram» -μετρά κάτι παραπάνω από 90.000 άτομα- η οποία με εναρκτήριο μήνυμα «μείνετε μακριά από το εμβόλιο» από τον Αύγουστο υποσχόταν πειστική έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πολίτες που αρνούνταν να προστατευτούν κατά του κορωνοϊού.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή ανά τακτά διαστήματα αναρτώνται φωτογραφίες πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού με σβησμένα τα στοιχεία του κατόχου, καθώς και δήθεν ικανοποιημένων πελατών που έχουν εξυπηρετηθεί από τις υπηρεσίες του κυκλώματος.

Τι λένε πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας
Σύμφωνα με το thesstoday.gr, πηγές της ΕΛΑΣ υπογραμμίζουν ότι έως τώρα δεν έχει καταγγελθεί συμβάν από τη Γερμανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βρίσκονται σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο την πάταξη κυκλωμάτων που υποσκάπτουν την παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό που τους έχει απασχολήσει, μέχρι στιγμής, είναι η διακίνηση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού από τη Βουλγαρία με κύριους αγοραστές Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι τα προμηθεύονταν είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσω οικογενειακών γιατρών ή αρνητών φαρμακοποιών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Στις φλόγες η Ελλάδα από το Άγιο Όρος μέχρι την Πελοπόννησο: 52 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται. Στο Κρανίδι η εικόνα...

Άλλη μια «μαύρη μέρα» για την ενημέρωση: Σχεδόν όλα τα κανάλια «ξέχασαν» τις φωτιές

Την ώρα που η Αργολίδα είναι στις φλόγες και το μέτωπο της φωτιάς στην Ιτέα και στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνάει τα...

NASA: Το πείραμα που μπορεί μια ημέρα να σώσει την ανθρωπότητα

Θα παίξει «βελάκια» με… ένα αστεροειδήΤον Νοέμβριο του 2021, η NASA εκτόξευσε το ρομποτικό σκάφος «DART» (Double Asteroid Redirection Test) στο...

ΗΠΑ: Υπάλληλος που δεν είχε πάρει ρεπό 27 χρόνια έγινε viral – Άγνωστοι του δώρισαν 300.000 δολάρια

Ένας υπάλληλος των Burger King στο Λας Βέγκας που ήταν στην εταιρεία για 27 χρόνια χωρίς να πάρει ούτε μια μέρα...

Forbes: Το πλεονέκτημα της Ελλάδας στον αέρα ακόμη και αν η Τουρκία πάρει F-16

Η χώρα μας θα διαθέτει αεροσκάφη πέμπτης γενιάςAκόμα κι αν καταστεί δυνατό από την Τουρκία να αποκτήσει εκσυγχρονισμένα F16, η Ελλάδα θα διατηρήσει...