Αρχική Οικονομία Πλειστηριασμοί ακινήτων: Το Σεπτέμβριο θα χτυπήσει ξανά το e-σφυρί για τους οφειλέτες...

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Το Σεπτέμβριο θα χτυπήσει ξανά το e-σφυρί για τους οφειλέτες της Εφορίας

Στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες της Εφορίας ετοιμάζει η ΑΑΔΕ από το Σεπτέμβριο με ένα νέο κύμα πλειστηριασμών ακινήτων και κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. Το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα των φορολογούμενων που χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο θα χτυπήσει ξανά στις 19 Σεπτεμβρίου 2022. Τη συγκεκριμένα ημέρα θα βγουν σε πλειστηριασμό ένα διαμέρισμα και δυο οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη ενώ μετά από 2 ημέρες στις 21 Σεπτεμβρίου θα βγουν σε πλειστηριασμό μια κατοικία στο Καστρί και μια μεζονέτα στην Κηφισιά.

Η λίστα των ακινήτων που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό αναμένεται να μεγαλώσει μέχρι το τέλος του χρόνου με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει ταχύτητες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι οφειλέτες στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών με την Εφορία.

Την ίδια ώρα στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημοσιοποίηση στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) σε δύο ξεχωριστές λίστες των ονομάτων των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας την Εφορία και τον ΕΦΚΑ.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών με νέα διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή έρχονται αλλαγές στη διαδικασία των κατασχέσεων για χρέη και μπαίνουν περιορισμοί στα αντικείμενα καθώς δεν θα κατάσχονται αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειας του τον οφειλέτη.

Πέραν των εξαιρέσεων από τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων που είναι αναγκαία για τη διαβίωση του οφειλέτη η ρύθμιση ορίζει ότι προκειμένου για πρόσωπα τα οποία με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, εξαιρούνται από την κατάσχεση, τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εργασία τους. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και του κατασχόντος ως προς τα αντικείμενα που θα κατασχεθούν εάν δηλαδή καλύπτουν ή όχι βασικές ανάγκες, τα συγκεκριμένα αντικείμενα κατάσχονται μεν, αλλά παραδίδονται στον οφειλέτη, «φέροντα πάσας τας ευθύνας του μεσεγγυούχου» ενώ η διαφορά λύνεται στο Ειρηνοδικείο στο οποίο μπορεί να απευθυνθεί με αίτησή του ο οφειλέτης εντός πέντε ημερών, από της παραδόσεως ή επιδόσεως του αντιγράφου της εκθέσεως κατασχέσεως.

Παράλληλα αλλαγές επέρχονται και στη διαδικασία των πλειστηριασμών και πιο συγκεκριμένα:

  • Καταργείται η υποχρέωση σύνταξης έκθεσης εκτίμησης των εκποιουμένων από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) και επισύναψης της στο Πρόγραμμα πλειστηριασμού.
  • Επί εκποιήσεως περιουσίας του πτωχεύσαντος διά πλειστηριασμού (αναγκαστικού ή εκούσιου) ο επισπεύδων τον πλειστηριασμόν δανειστής ή σύνδικος υποχρεούται, επί ποινή ακυρότητος αυτού, να κοινοποιήσει διά δικαστικού επιμελητού αντίγραφον του προγράμματος πλειστηριασμού.
  • Αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού κοινοποιείται και εις τους τυχόν αναγγελθέντος Διευθυντή Δημοσίων Ταμείων και Τελωνείων. Ομοίως κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών το αντίγραφο του προγράμματος πλειστηριασμού.
  • Επί απευθείας εκποιήσεως ο σύνδικος υποχρεούται να γνωστοποιήσει την ημερομηνία εκποιήσεως, το είδος και την αξία των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αρμόδια Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και στους προϊσταμένους των αναγγελθεισών Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) και Τελωνείων, είκοσι (20) ημέρες τουλάχιστον, πριν από την ημερομηνία έναρξης της εκποίησης.
  • Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό, προκειμένου να του επιδοθούν έγγραφα της Εφορίας, ο αρμόδιος υπάλληλος μέχρι τώρα θα μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πεντάγωνο – Τμήμα έρευνας UFO: Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν επισκεφθεί το ηλιακό μας σύστημα, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών όλων...

Άνθρωπος που «πέθανε» και επέστρεψε στη ζωή λέει ότι βρέθηκε στο «ειρηνικό πνευματικό βασίλειο»

Ένας άνδρας που πέθανε πριν επανέλθει στη ζωή λέει ότι δεν πηγαίνεις απλώς προς το φως – όπως προτείνουν τόσες πολλές δημοφιλείς ερμηνείες του...

Η μυστηριώδης δολοφονία στη Θεσσαλονίκη που πήρε παγκόσμιες διαστάσεις

Θεσσαλονίκη, πρωινό Κυριακής 16 Μαΐου 1948. Δύο βαρκάρηδες περπατούν αμέριμνοι στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης. Μιλούν και παρατηρούν τη θάλασσα. Λίγα βήματα...

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε υποβρύχιο drone που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση

Στη δοκιμή ενός νέου υποβρύχιου drone, ικανού να χρησιμοποιηθεί για πυρηνική επίθεση, ανακοίνωσε πως προχώρησε τις περασμένες 48 ώρες η Βόρεια Κορέα, αντιδρώντας στις...

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Λουκέτο έως 90 ημέρες σε βενζινάδικα και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ

Προβλέπονται «λουκέτα», πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για το λαθρεμπόριο καυσίμων, όπως επίσης και για τη φοροδιαφυγή από τα πρατήρια βενζίνης...