Αρχική Ελλάδα Πλειστηριασμοί: Το γιαπί – «φάντασμα» του Βωβού στο «δαχτυλίδι» (pics)

Πλειστηριασμοί: Το γιαπί – «φάντασμα» του Βωβού στο «δαχτυλίδι» (pics)

Παρά το αρχικό ενδιαφέρον ο πλειστηριασμός για το ημιτελές κτίριο επί της Λ. Κηφισίας τέθηκε σε αναστολή – Το «ιερό οικόπεδο», το μπλόκο του ΣτΕ για το ρέμα και το…φως στον ορίζοντα

Για μια ακόμη φορά ήταν να βγει στο σφυρί σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, το ημιτελές κτίριο γραφείων της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» στο Μαρούσι, αλλά την τελευταία στιγμή πήρε… αναβολή λίγων ημερών. Πρόκειται για το γνωστό γιαπί που στέκει εκεί, επί της λεωφόρου Κηφισίας λίγο πριν το «δαχτυλίδι» σαν «φάντασμα» εδώ και 15 χρόνια.

Βρίσκεται, δηλαδή, σε μια περιοχή με σταθερά υψηλό ενδιαφέρον για τέτοια ακίνητα, με την οποία ασφαλώς και έχει συνδέσει το όνομά του ο Μπάμπης Βωβός από την εποχή που ως κραταιός κατασκευαστής δημιούργησε σειρά «γυάλινων πύργων».

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει βγει αρκετές φορές σε πλειστηριασμό, με τελευταία στις 22 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς όμως αποτέλεσμα λόγω έλλειψης πλειοδοτών. Κάτι που ενδεχομένως να ανατρεπόταν σήμερα καθώς είχε σχηματιστεί «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών». Έτσι το πιθανότερο ήταν να αλλάξει χέρια αφού, ούτως ή άλλως, λόγω θέσης αποτελεί «φιλέτο».

Ο λόγος της αναστολής

Ωστόσο, λόγω νομοθετικής ρύθμισης (ΠΝΠ) αργά χθες το απόγευμα τόσο αυτός όσο και σχεδόν όλοι οι προγραμματισμένοι για σήμερα πλειστηριασμοί τέθηκαν σε αναστολή λόγω της… «Ελπίδας».

Συγκεκριμένα, επειδή εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας, από τις 25 έως της 28 Ιανουαρίου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων καθώς όλων των ενεργειών ενώπιον των δικαστηρίων και των συμβολαιογράφων (ως υπαλλήλων του πλειστηριασμού), αποφασίστηκε ότι οι κάθε είδους πλειστηριασμοί, -με εξαίρεση αυτούς για πράγματα που υπόκεινται σε φθορά-, που έχουν προσδιορισθεί να διενεργηθούν το χρονικό διάστημα από τις 2 έως και τις 18 Φεβρουαρίου 2022 δεν διενεργούνται και επαναλαμβάνονται την έβδομη ημέρα από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους. Άρα, το σφυρί θα χτυπήσει αλλά περί τις 10 Φεβρουαρίου.

Το «ιερό οικόπεδο» και το μπλόκο

Το οικόπεδο των 8,2 στρεμμάτων, που φιλοξενεί χρόνια τώρα το ημιτελές ακίνητο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ιερό». Και τούτο καθώς περιήλθε στην «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και στις «συνοικοπεδούχους» της Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας και Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, το 2003.

Το κτίριο προοριζόταν για συγκρότημα με γραφεία, καταστήματα και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Ωστόσο, το 2006 ανακλήθηκε, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ (το 2005), η… αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, «εξ αιτίας μη οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος, λόγω μη υποβολής κατάλληλης μελέτης, αλλά στοιχειωδών εκτιμήσεων που υπήρχαν από Προεδρικό Διάταγμα, με αποτέλεσμα να τηρηθεί απόσταση 10 μέτρων αντί για 20 μέτρα από το ρέμα».

Στη συνέχεια, όμως, και αφού πέρασε μια οκταετία, οι οριογραμμές του ρέματος επανακαθορίστηκαν με ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2014 και αναμένεται (ακόμη…) η ολοκλήρωση του ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Επίσης, με βάση το 9ο Πρακτικό της από 24-10-2019 Συνεδρίασης της Π.Ε. του Βορείου Τομέα Αθηνών-Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.), «παρέχεται η σύμφωνη γνώμη προκειμένου για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/17 των τμημάτων της οικοδομής, όπως αυτά προβλέπονταν από την ακυρωθείσα με την με αριθμό 2591/2005 απόφαση του ΣτΕ, 22976/03 αναθεώρηση της 194/2001 οικοδομικής αδείας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (ισόγειο και Ά όροφος)».

Έτσι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μετά την ανωτέρω γνωμοδότηση του ΠΕ.ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ, δύναται με μικρό κόστος να γίνει τακτοποίηση του ακινήτου και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για το τμήμα της οικοδομής που έχει αποπερατωμένο τον σκελετό (4 υπόγεια,ισόγειο, Α΄οροφος).

Για να καταστεί δυνατή η ανέγερση του Β΄ και του Γ΄ ορόφου, όμως, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η υφιστάμενη οικοδομική άδεια μετά την έκδοση του νέου ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Τι ισχύει τώρα και οι τιμές εκκίνησης

Στη νεότερη έκθεση του παρόντος πλειστηριασμού που συντάχθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2021 τονίζεται σχετικά ότι «η άδεια ανακλήθηκε όχι λόγω ψευδών στοιχείων, αλλά για ελλιπές ΦΕΚ. Για αυτό το όλο ανεγερθέν και μη αποπερατωθέν κτίριο 2 θεωρείται ότι αποτελεί ενιαίο σύνολο ακινήτου ώστε με την αναθεώρηση της άδειας οικοδομής και αφού πρώτα οριοθετηθεί το ρέμα να μπορέσει να διαμορφωθεί, να τακτοποιηθούν πολεοδομικά οι ανεγερθείσες οριζόντιες ιδιοκτησίες και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για υπόλοιπο τμήμα της οικοδομής».

Σημειώνεται ότι το κτίριο είναι τριώροφο με χώρους περίπου 3.000 τ.μ., ενώ προβλέπεται και δικαίωμα υψούν (για τέταρτο όροφο).

Επίσης, διαθέτει υπόγειο σταθμό στάθμευσης αυτοκινήτων με 78 θέσεις, εμβαδού 11,8 τ.μ. καθεμιά.
Με βάση την έκθεση του πλειστηριασμού οι τιμές πρώτης προσφοράς διαμορφώνονται σε 1,5 εκατ. ευρώ για κατάστημα ισογείου και την αποθήκη Α υπογείου, σε 1 εκατ. ευρώ για τον πρώτο όροφο, και σε 1,16 εκατ. ευρώ για τον δεύτερο και τρίτο όροφο (580.000 ευρώ έκαστος).

Όσον αφορά τις 78 θέσεις στάθμευσης αυτές βγαίνουν με 14.000 ευρώ έκαστη. Έτσι, συνολικά η τιμή εκκίνησης φτάνει τα 4,8 εκατ. ευρώ. Επισπεύδουσα είναι η Hellas Capital Leasing (πρώην Credit Agricole Leasing) στην οποία «αναφέρονται» και τα βάρη του ακινήτου. Δηλαδή, δύο προσημειώσεις υποθήκης κατά της «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική» και υπέρ της Εμπορικής Leasing για ποσά 9,6 εκατ. ευρώ συνολικά από το 2003 και βέβαια η αναγκαστική κατάσχεση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020 υπέρ της Hellas Capital Leasing για 518.089 ευρώ. Για την εταιρεία του Μπάμπη Βωβού ακολουθούν και άλλοι πολλοί πλειστηριασμοί

newmoney.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλαμανδοί Γίγαντες: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κουνέλια του κόσμου

Με το βάρος του στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπερνά τα δέκα κιλά, ο Φλαμανδός Γίγαντας αποτελεί με διαφορά τη ράτσα με...

Ξύπνησαν «ιούς ζόμπι» 50.000 ετών στους παγετώνες

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μικρόβια που...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

Πρόκειται για την σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας στην Ελλάδα Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε να «γράφεται» πριν χιλιάδες...

Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Στα 520 εκ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν – τακτοποηθούν το 2023. Το...

Ακίνητα: Τα πάρκινγκ στις πιλοτές «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις

Μια πληγή από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 αλλά και τις αρχές του ’90 εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και να προκαλεί – ακόμη και...