Αρχική Ελλάδα Πλυντήρια αυτοκινήτων: Για πρώτη φορά καθορίζεται πλαίσιο λειτουργίας -Η απόφαση του υφ....

Πλυντήρια αυτοκινήτων: Για πρώτη φορά καθορίζεται πλαίσιο λειτουργίας -Η απόφαση του υφ. Μεταφορών

Το νέο πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εγκαταστάσεων πλύσης, καθαρισμού (πλυντήρια αυτοκινήτων) και λίπανσης οχημάτων καθορίζει, για πρώτη φορά, η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφ. Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η Απόφαση αφορά τα πλυντήρια με χειροκίνητα μέσα καθαρισμού και τα πλυντήρια με αυτόματα μέσα εξωτερικού καθαρισμού (παλινδρομικής κίνησης – rollover ή τύπου σήραγγας – tunnel), ενώ ανάλογα με την κατηγορία των οχημάτων που εξυπηρετούν, τα πλυντήρια και λιπαντήρια εξυπηρετούν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και βαρέα οχήματα.

Ανάλογα με το είδος της εξυπηρέτησης, οι εγκαταστάσεις αφορούν την πλύση αυτοκινήτων οχημάτων με υπαλλήλους και την πλύση αυτοκινήτων οχημάτων με αυτοεξυπηρέτηση, ενώ ανάλογα με τη δυναμικότητά τους, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού, πλύσης ή και λίπανσης αυτοκίνητων οχημάτων διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

–           μικρής δυναμικότητας, που διαθέτει μέχρι και πέντε (5) θέσεις καθαρισμού

–           μεσαίας δυναμικότητας, που διαθέτει από έξι (6) μέχρι και δέκα (10) θέσεις καθαρισμού και

–          μεγάλης δυναμικότητας, που διαθέτει περισσότερες από δέκα (10) θέσεις καθαρισμού.

Ανάλογα με τη χρήση τους, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού, πλύσης και λίπανσης αυτοκινήτων οχημάτων διακρίνονται σε δημοσίας χρήσης, όπου  επιτρέπεται να εξυπηρετούνται τα προσερχόμενα οχήματα για την παροχή της υπηρεσίας έναντι αντιτίμου και σε ιδιωτικής χρήσης, στις οποίες επιτρέπεται να εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο τα αυτοκίνητα οχήματα  που είτε ανήκουν ή είναι συμβεβλημένα ή συσχετίζονται με το πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) που αιτείται τη λειτουργία της ιδιωτικής χρήσης εγκατάστασης καθαρισμού.

Οι προϋποθέσεις

Η Απόφαση περιγράφει συγκεκριμένες προϋποθέσεις σχετικά με τη χωροθέτηση και τις προδιαγραφές των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό τους, τις απαιτήσεις πυροπροστασίας και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, τη σήμανση και τις κυκλοφοριακές συνδέσεις των εγκαταστάσεων με εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.

Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις καθαρισμού, πλύσης ή και λίπανσης πάσης φύσεως αυτοκινήτων οχημάτων, επιτρέπεται να λειτουργούν σε περιοχές όπου η εν λόγω χρήση επιτρέπεται από τις ισχύουσες χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, ενώ   για την κυκλοφοριακή σύνδεση της εγκατάστασης, ακολουθούν τη νομοθεσία των  σταθμών αυτοκινήτων.

Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις που έχουν αδειοδοτηθεί ή γνωστοποιήσει τη λειτουργία τους πριν από την έναρξη ισχύος της Απόφασης, υποχρεούνται να προσαρμοσθούν εντός τριών (3) ετών από τη δημοσίευσή της.

Με αφορμή την υπογραφή της σχετικής Απόφασης, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Για πρώτη φορά μετά την έκδοση του σχετικού νόμου 4313/2014, εξειδικεύονται με σαφήνεια οι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των πλυντηρίων και λιπαντηρίων οχημάτων, με βάση συγκεκριμένους κανόνες για τις χρήσεις που επιτρέπονται και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία τους χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δημιουργείται, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό περιβάλλον».      

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Επίδομα συνταξιούχων Πάσχα 2023: Νέα εξέλιξη – Σήμερα το «Δώρο», τι ώρα μπαίνει

Στα ΑΤΜ θα σπεύσουν ξανά σήμερα οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν πόσα τελικά χρήματα θα πάρουν σαν άτυπο «Δώρο Πάσχα...

Βιασμός ανήλικου στην Κρήτη: Σοκαρισμένοι όσοι γνώριζαν τον 66χρονο λυράρη -«Να τιμωρηθεί παραδειγματικά»

Σοκαρισμένη και αγανακτισμένη είναι η κοινωνία της Κρήτης, από την υπόθεση βιασμού και μαστροπείας εις βάρος ανήλικου αγοριού, με κατηγορούμενο έναν...

Θρίλερ στη Βουλιαγμένη: Πώς έχασε τη ζωή της η 33χρονη Πολωνέζα στη βίλα γνωστού επιχειρηματία

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου της33χρονης πολωνέζας, που βρέθηκε νεκρή στην πολυτελή οικία γνωστού επιχειρηματία στη Βουλιαγμένη. Η Αστυνομία...

Εκλογές 2023: Τα ποσοστά που «ξεκλειδώνουν» την αυτοδυναμία

Τον στόχο της αυτοδυναμίας επιχειρεί να επαναφέρει η ΝΔ ενόψει των εκλογών 2023 προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση της μετά το...

Φρίκη στην Πολωνία: Ζούσε για 13 χρόνια με το μουμιοποιημένο πτώμα της μητέρας του

Ένας 76χρόνος άνδρας στην Πολωνία ζούσε για 13 χρόνια, με το μουμιοποιημένο πτώμα της μητέρας του.Ο Μαριάν φαίνεται ότι έσκαψε τον...