Αρχική Οικονομία Ποια επιδόματα και γιατί κινδυνεύουν να χαθούν λόγω… αντικειμενικών αξιών

Ποια επιδόματα και γιατί κινδυνεύουν να χαθούν λόγω… αντικειμενικών αξιών

Αν και χιλιάδες πολίτες θα καταστούν φέτος δικαιούχοι μιας σειράς επιδομάτων μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία, δεν αποκλείεται από τη νέα χρονιά να τα χάσουν ξανά, όχι απαραίτητα λόγω των αποδοχών που θα έχουν εντός του 2021: Από την 1η Ιανουαρίου με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν αποκλείεται αρκετοί φορολογούμενοι να χάσουν επιδόματα ακόμη και αν τα εισοδήματά τους, τους καθιστούν δικαιούχους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με τις αλλαγές που υιοθετήθηκαν στις αντικειμενικές τιμές έρχονται ανατροπές και σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα που συνδέονται με τις αξίες των ακινήτων, οι οποίες καθορίζουν σε αρκετές περιπτώσεις το εάν κάποιος πολίτης θα λάβει μια σειρά από επιδόματα ή όχι.

Ποια επιδόματα κινδυνεύουν λόγω αντικειμενικών
Έτσι, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα διαπιστώσουν πως χωρίς να έχει διαφοροποιηθεί η περιουσιακή τους κατάσταση, εντούτοις αυτή θα αξίζει περισσότερα για την Εφορία και άρα ενδεχομένως και να υπερβεί και τα κριτήρια που υπάρχουν για την χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων. Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Η λίστα των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.α. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Αυξήσεις και σε φόρους
Φυσικά πέρα από τον κίνδυνο απώλειας επιδομάτων, ο κάθε ένας από τους 19 φόρους που βαρύνουν αυτή τη στιγμή τα ακίνητα ακολουθεί πιστά τη ρότα που του χαράζει η αντικειμενική. Αυξάνεται η αντικειμενική; Ανεβαίνει και ο φόρος… Μειώνεται; Χαμηλότερα ο φόρος. Αυτό δεν ισχύει όμως για τον ΕΝΦΙΑ που διατηρεί μια διαφορετική λογική.
Γιατί λοιπόν ο ΕΝΦΙΑ δεν ακολουθεί αυτόματα την πορεία των αντικειμενικών αξιών; Αυτό συμβαίνει διότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας (π.χ. τιμή ζώνης από 751 έως 1.050 ευρώ, συντελεστής φόρου 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό, 1.051 έως 1.500 ευρώ συντελεστής 3,7 ευρώ, 1.501 έως 2.000 ευρώ συντελεστής 4,5 ευρώ και 2.001-2.500 ευρώ, συντελεστής 6 ευρώ).
Στην περίπτωση που για παράδειγμα σε κάποια περιοχή η τιμή ζώνης από 751 ευρώ φθάσει τα 1.000 ευρώ, δεν πρόκειται να μεταβάλει τον φόρο που πληρώνει σήμερα κάποιος. Εάν όμως η τιμή ζώνης από τα 751 ευρώ εκτιναχθεί στα 1.300 ευρώ, ο φόρος αυξάνεται καθώς αλλάζει το κλιμάκιο.

Τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ
Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος πρώτου ορόφου 110 τ.μ., που κατασκευάστηκε το 1980 σε γειτονιά του Δήμου Περιστερίου, πλήρωσε ΕΝΦΙΑ την περασμένη χρονιά 225,53 ευρώ. Σε αυτή την γειτονιά όμως είχαμε αύξηση της τιμής ζώνης από τα 800 ευρώ στα 950 ευρώ, εντούτοις ο φόρος δεν αυξάνεται. Και αυτό γιατί η αντικειμενική παρά την αύξηση δεν «σκαρφάλωσε» φορο-κλιμάκιο.
Λίγα τετράγωνα πιο πέρα όμως στην ίδια περιοχή, το Περιστέρι, η Τιμή Ζώνης από τα 1.150 ευρώ «ανέβηκε» στα 1.550 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε όμως αλλαγή κλιμακίου και από 287,7 ευρώ ανεβαίνει στα 349,6 ευρώ, θα πληρωθεί δηλαδή φόρος 21,5% περισσότερος.
Στον δήμο Αγίου Δημητρίου ανάλογη «γεύση»: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 80 τμ χτισμένο το 1999 1ου ορόφου βλέπει την αντικειμενική να,,, τραβάει την ανηφόρα. Εκεί η κατώτατη τιμή Ζώνης ήταν 1.000 ευρώ και «πέταξε» προς τα 1600. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ΕΝΦΙΑ του 2022 από 180,4 πάει στα 245 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 36,8%.

«Τσουχτερές» αγοραπωλησίες
Σε οικισμό της Μυκόνου όπου οι τιμές της εφορίας είχαν… «ξεχαστεί» στα 1.200 ευρώ (όσο στην Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια) η αγοραπωλησία πλέον .. κοστίζει πολύ ακριβά! Είναι ενδεικτικό πως εάν αγοραστεί μια βίλα 350 τμ στην προαναφερόμενη περιοχή της Μυκόνου θα πρέπει σήμερα με τις αντικειμενικές τιμές που ισχύουν να καταβληθεί ποσό 28.182 ευρώ ως φόρο μεταβίβασης. Αν η ίδια συναλλαγή γίνει μετά τις 1.1.2022 θα πρέπει να πληρώσουν ποσό 65.758 ευρώ.

enikonomia.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Κρήτη – Επέζησε από την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και πέθανε από κοροναϊό

Κατάφερε να γλυτώσει από την πτώση των διδύμων πύργων στην Νέα Υόρκη όπου στο ισόγειο τους διατηρούσε κατάστημα για να φύγει τελικά από κοροναϊό...

Τρίκαλα: Με drones η μεταφορά φαρμάκων στα φαρμακεία – Την Τρίτη η πρώτη δοκιμαστική πτήση

Ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala ΑΕ, κατά την τρέχουσα περίοδο,...

Ολλανδία – Πάνω από 4 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ

Τα ολλανδικά τελωνεία κατέσχεσαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ πάνω από τέσσερις τόνους κοκαΐνης, μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν βρεθεί...

Κορωνοϊός: Γιατί μειώθηκαν τα κρούσματα από τον Αύγουστο και μετά – Οι τρεις βασικοί λόγοι

Tην αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών και κυρίως αυτόν του μέσου εβδομαδιαίου όρου των ημερήσιων κρουσμάτων, διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες. Που οφείλεται και...

«MyAADE»: Αλλαγές φορολογικών στοιχείων και διακοπή εργασιών – Ποιες είναι οι νέες υπηρεσίες

Με λίγα κλικ από τον υπολογιστή οι αλλαγέςΝέες υπηρεσίες είναι πλέον διαθέσιμες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω της νέας ψηφιακής πύλης...