Αρχική Ελλάδα Ποια μέτρα συζητά η κυβέρνηση για τα ακίνητα Airbnb

Ποια μέτρα συζητά η κυβέρνηση για τα ακίνητα Airbnb

Επίθεση σε πολλά μέτωπα θα δεχτούν τα ακίνητα που ενοικιάζονται μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb! Η κυβέρνηση σταμάτα τις οριζόντιες επιδοτήσεις για ανακαινίσεις και είναι πολύ πιθανό, στο μέλλον, να ενισχύονται μόνο όσα ακίνητα διατίθενται στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, δηλαδή στα ενοίκια. Παράλληλα, δημιουργούνται αντικίνητρα για την απόκτηση και ανακαίνιση ακίνητων από τους από ξένους επενδυτές, καθώς διπλασιάζεται το όριο για την απόκτηση της Golden Visa.

Την ίδια ώρα, ξενοδοχειακοί και τουριστικοί φορείς πιέζουν την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την «παγωμένη» νομοθετική διάταξη που, αφενός, περιορίζει τον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να διατεθούν, ανά ΑΦΜ, στα Airbnb και, αφετέρου, θέτει πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά γεωγραφικό νομό.

Η ραγδαία άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στα ακίνητα, ειδικά με το νέο ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά και εύλογα, πολλαπλές αντιδράσεις, από τους εμπλεκομένους. Από τη μία έχει περιορίσει τον αριθμό των ακινήτων που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τα ενοίκια στην αγορά, και από την άλλη, τα Airbnb «τρώνε» σημαντικό μερίδιο από τις κρατήσεις προκαλώντας την ενόχληση τουριστικών και ξενοδοχειακών φορέων. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το πρόγραμμα «φθηνής στέγασης» της κυβέρνησης, που στοχεύει στο να λύσει το πρόβλημα της κατοικίας των νέων, κόβοντας όμως ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και ρίχνοντάς τα πάλι στην αγορά των ενοικίων. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει:

Ανακαινίσεις: Στο τέλος του χρόνου λήγει το πρόγραμμα που προβλέπει έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται μεν η επέκταση του προγράμματος άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό το κίνητρο αυτό να αφορά μόνο όσους αξιοποιούν τα ακίνητα για ιδιόχρηση ή μακροχρόνια μίσθωση. Την εκτίμηση αυτή ενισχύσει και το μέτρο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Σε όσους ρίξουν κλειστά διαμερίσματα στην αγορά ενοικίων η Πολιτεία θα τους καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης.

Golden Visa: Ο διπλασιασμός του ορίου απόκτησης της Golden Visa, που ανακοινώθηκε, σε €500.000 θα έχει διπλό αντίκτυπο στην ελληνική κτηματαγορά. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως θα επιβραδύνει σημαντικά τον ρυθμό της ραγδαίας μέχρι τώρα ανακαίνισης των μικρών διαμερισμάτων στις παλαιές αστικές συνοικίες. Ακινητα που σήμερα ανακαινίζονται με ξένα κεφάλαια και μπαίνουν στην αγορά των Αirbnb. Σύμφωνα, μάλιστα με την ΠΟΜΙΔΑ, είναι αδύνατον να βρεθούν αυτή την περίοδο τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανακαίνισή τους, κάτι που μπορεί να γίνει από τους ξένους επενδύτες που είναι διευθετημένοι να αγοράσουν κλειστά διαμερίσματα. Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά πολλά νέα ακίνητα και συγκεκριμένα 21 ακίνητα το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος, 338 το 2014 και στη συνέχεια, 421 ακίνητα το 2015, το έτος των capital controls, 488 το 2016, ενώ το 2017 ο αριθμός τους ανέβηκε σε 959. Το 2018 προστέθηκαν 1.833 στην αγορά, 3.535 το 2019, το 2020, έτος κορωνοϊού, έπεσαν στα 938 για να ανέβουν στα 1.350 το 2021.

Περιορισμοί στις άδειες: Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με υπόμνημά του προς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει ζητήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Δηλαδή να ξεχωρίσουν τα φυσικά πρόσωπα που απλώς νοικιάζουν ένα-δυο ακίνητα μέσω Airbnb για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από αυτούς που έχουν εντάξει ολόκληρη τουριστική επιχείρηση στις πλατφόρμες αυτές.

Ο ΣΕΤΕ ζητά την επιβολή ΦΠΑ και δημοτικού φόρου και την παρακράτηση φόρου για όσους ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ τάσσεται υπέρ του χρονικού περιορισμού ανά περιοχή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως καταγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιορίζει των αριθμό των αδειών.

newmoney.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ιωάννινα: 34χρονος τραυματίστηκε από πυροβολισμό σε τηλεοπτικά γυρίσματα στο Πωγώνι

Ένας 34χρονος τραυματίστηκε χθες σε χωριό του Πωγωνίου Ιωαννίνων την ώρα που ξεναγούσε στην περιοχή τηλεοπτικό συνεργείο...

Αυτό είναι το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη – Τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε πώς θα έμοιαζε ο διαβόητος δολοφόνος

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που απεικονίζουν πώς θα έμοιαζε το πρόσωπο του Τζακ του Αντεροβγάλτη αν είχε εντοπιστεί και δημιουργήθηκαν χάρη σε...

Ο τιμοκατάλογος ανά επέμβαση στα «απογευματινά χειρουργεία»

Άμεση έναρξη των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Πόσο θα κοστίζουν και παραδείγματα. Έντονη αντίδραση από ΟΕΝΓΕ. Ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα...

Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ Γιονγκ Ουν ένα θηριώδες αυτοκίνητο

Ένα αυτοκίνητο παρέλαβε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ως προσωπικό δώρο από τον πρόεδρο...

Γιατί βάζουν το σύμβολο του ψαριού στο αυτοκίνητο -Τι σημαίνει

Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει το σύμβολο του ιχθύος σε κάποιο αυτοκίνητο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που...