Αρχική Οικονομία Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν προτεραιότητα για επιστροφή ΦΠΑ

Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν προτεραιότητα για επιστροφή ΦΠΑ

Προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί και είναι συνεπείς φορολογικά και δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής τους σε απάτες, δίνει η εφορία για την επιστροφή ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ, δημιουργεί «χρυσή λίστα» στην οποία θα μπουν επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να τους επιστρέφεται γρήγορα ο ΦΠΑ.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα και θα τους πιστώνονται τον επιστρεφόμενο ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη επαφή, ενώ θα ενημερώνονται άμεσα για το χρόνο επεξεργασίας του αιτήματός τους.

Για την ώρα, παραμένουν αναπάντητα χιλιάδες αιτήματα για επιστροφές ΦΠΑ αλλά και φόρου εισοδήματος χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ, περισσότερο από τρεις μήνες, παραμένουν χωρίς ανταπόκριση αιτήματα 1.400 επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε ποσό 240 εκατ. ευρώ.

Για να πάρουν προτεραιότητα κερδίζοντας θέση στη «Χρυσή Λίστα», οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

Πρώτον, να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
Δεύτερον, να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Τρίτον, να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Το 2021 η ΑΑΔΕ ικανοποίησε σύμφωνα με τα στοιχεία της το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε τρεις μήνες (90 ημέρες). Ωστόσο, πλήθος αιτημάτων για επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΑΑΔΕ το 2021 διεκπεραίωσε 45.188 αιτήματα, επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 1,957 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData, είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή ΦΠΑ. Με το νέο σύστημα η Εφορία έχει αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και θα διασταυρώνει άμεσα και αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους οι εκδότες όσο και οι λήπτες παραστατικών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 στη Νότια Κορέα και πλέον έχει 75 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα...

Ποια κρίση; Διπλασιάστηκαν οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες αγωνιούν για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, 64.000 ζουν μια πλούσια και πολυτελή ζωή αδιαφορώντας για...

Παν. Τζαβάρας: Ρυθμιστές της αυτοδυναμίας τα κόμματα εκτός Βουλής

Οι επερχόμενες εκλογές του 2023, οι δέκατες ένατες της περιόδου της Μεταπολίτευσης, έχουν κάποια τεχνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν...

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ τα Χριστούγεννα – Η επίσημη απόφαση για δικαιούχους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στο έκτακτο επίδομα, ύψους 600 ευρώ, στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Βέλγιο: Ένα χωριό 165 κατοίκων κέρδισε το τζχακ ποτ στο λαχείο και πήρε 143 εκατ. ευρώ

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για 165 Βέλγους σε ένα μικρό χωριό του βελγικού βορρά ονόματι Όλμεν, οι οποίοι κέρδισαν στη λαχειοφόρο...