Αρχική Οικονομία Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν προτεραιότητα για επιστροφή ΦΠΑ

Ποιες επιχειρήσεις παίρνουν προτεραιότητα για επιστροφή ΦΠΑ

Προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί και είναι συνεπείς φορολογικά και δεν υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής τους σε απάτες, δίνει η εφορία για την επιστροφή ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ, δημιουργεί «χρυσή λίστα» στην οποία θα μπουν επιχειρήσεις με αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να τους επιστρέφεται γρήγορα ο ΦΠΑ.

Οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα και θα τους πιστώνονται τον επιστρεφόμενο ΦΠΑ χωρίς ανθρώπινη επαφή, ενώ θα ενημερώνονται άμεσα για το χρόνο επεξεργασίας του αιτήματός τους.

Για την ώρα, παραμένουν αναπάντητα χιλιάδες αιτήματα για επιστροφές ΦΠΑ αλλά και φόρου εισοδήματος χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ, περισσότερο από τρεις μήνες, παραμένουν χωρίς ανταπόκριση αιτήματα 1.400 επιχειρήσεων που υπολογίζεται σε ποσό 240 εκατ. ευρώ.

Για να πάρουν προτεραιότητα κερδίζοντας θέση στη «Χρυσή Λίστα», οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

Πρώτον, να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
Δεύτερον, να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Τρίτον, να μην χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Το 2021 η ΑΑΔΕ ικανοποίησε σύμφωνα με τα στοιχεία της το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε τρεις μήνες (90 ημέρες). Ωστόσο, πλήθος αιτημάτων για επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ΑΑΔΕ το 2021 διεκπεραίωσε 45.188 αιτήματα, επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 1,957 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData, είναι το πρώτο βήμα για την επιστροφή ΦΠΑ. Με το νέο σύστημα η Εφορία έχει αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και θα διασταυρώνει άμεσα και αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους οι εκδότες όσο και οι λήπτες παραστατικών.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μία δίχρονη από το Κεντάκι έγινε το νεότερο μέλος της Mensa – Οι απίθανες δεξιότητές της

Ένα δίχρονο παιδί από το Κεντάκι έγινε το νεότερο άτομο – μέλος της Mensa, της κοινωνίας των πιο έξυπνων ανθρώπων του κόσμου.Οι γονείς της...

Ημαθία: Αυτοκτόνησε ένα από τα παιδιά που διασώθηκαν από την τραγωδία στα Τέμπη το 2003

Το νήμα της ζωής του με ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο έκοψε ένας 35χρονος μέσα στο σπίτι του στο Μακροχώρι Ημαθίας.Ωστόσο, πίσω...

Ακρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Γράφει η Ξανθή ΓούναρηΔεν έχει τελειωμό το μαρτύριο της ακρίβειας. Οι τιμές σε τρόφιμα και βασικά καταναλωτικά προϊόντα συνεχώς ανεβαίνουν, ενώ οι νέοι τιμοκατάλογοι...

Η στιγμή των πυροβολισμών στο Ιλινόις: 6 νεκροί και 24 τραυματίες στην παρέλαση

Το απόλυτο χάος επικράτησε στο Ιλινόις των ΗΠΑ, εν μέσω της παρέλασης για την επέτειο της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ,...

Εορτολόγιο Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 5/7

Τρίτη 5 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Οσίου Λαμπαδού.Γιορτάζουν τα εξής ονόματα:Λαμπαδός, Λαμπαδία, Λαμπαδίνα, ΛαμπαδήΌσιος...