Αρχική Κόσμος Ποιες κυρώσεις στη Ρωσία εξετάζει να άρει η ΕΕ

Ποιες κυρώσεις στη Ρωσία εξετάζει να άρει η ΕΕ

Εν αναμονή της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας, Ουκρανίας, Τουρκία και ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για μια συμφωνία που θα αφορά την διευκόλυνση στις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ένα έγγραφο που συμβουλεύτηκε το AFP την Τρίτη έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ξεμπλοκαριστούν περιουσιακά στοιχεία σε ρωσικές τράπεζες που συνδέονται με το εμπόριο τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Ρωσία ήταν έτοιμη να διευκολύνει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ήθελε επίσης να αρθούν οι εναπομείναντες περιορισμοί στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών, δήλωσε ο Πούτιν, ο οποίος προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση Rossiya απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στο τέλος της επίσκεψής του στο Ιράν.

Την Τρίτη ο Ρώσος ηγέτης είχε πει ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα σχετικά με τις μεταφορές σιτηρών, «αλλά το γεγονός ότι υπάρχει κίνηση είναι ήδη καλό».

Μετά τις συνομιλίες τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον πρόεδρο του Ιράν, ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε συμφωνία εξαρτάται από την προθυμία της Δύσης να υποχωρήσει σε κάποιο έδαφος.

«Θα διευκολύνουμε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, αλλά προχωράμε από το γεγονός ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που σχετίζονται με τις αεροπορικές παραδόσεις για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών», είπε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμοποιήσει τις καλές της σχέσεις τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με το Κίεβο για να προσπαθήσει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία σχετικά με έναν ασφαλή τρόπο παράδοσης των σιτηρών.

Την Τετάρτη, ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες αναμένεται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκπροσώπους της Τουρκίας και του ΟΗΕ, με τις ελπίδες να αυξάνονται για μια ανακοινωθείσα συμφωνία.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το αδιέξοδο στα σιτηρά είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς ανθρώπους».

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πότε καταβάλλεται η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης

Τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα εντός του Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η τρίτη δόση του επιδόματος θέρμανσης.Η καταβολή της...

Διέρρηξαν φούρνο για μόλις 7,5 ευρώ

Το κατάστημα έχει γίνει στόχος διαρρηκτών καμιά δεκαριά φορές μέχρι τώραΔιάρρηξη σε αρτοποιείο με… λεία 7,50 ευρώ σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το...

Με δύο… διαφορετικές ώρες ξύπνησαν οι Λιβανέζοι – Διαμάχη για την αλλαγή

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...

Ο Guardian για τις «μαφίες της Μυκόνου» και την επίθεση στον αρχαιολόγο

Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μύκονο φιλοξενεί ο Guardian, κάνοντας λόγο για τη «βία που πλήττει» το νησί,...

Πώς διαβάζει η ελληνική κυβέρνηση την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας

Εντυπωσιακή -όσο και πρωτοφανής- φαίνεται η μεταστροφή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία απηύθυνε προς την Ελλάδα μηνύματα ευχών για την εθνική εορτή της...