Αρχική Αστυνομικά Ποινές επισύρουν στον οδηγό του οχήματος οι αγκαλιές αλλά και οι… καυγάδες

Ποινές επισύρουν στον οδηγό του οχήματος οι αγκαλιές αλλά και οι… καυγάδες

Ένα πραγματικά χρήσιμο βιβλίο με τίτλο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Νομοθεσία Αυτοκινήτων το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε περιπολικό της Τροχαίας έφθασε στην 44η έκδοσή του με συγγραφέα τον πρώην ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ κ. Λάζαρο Λαμπρακάκη. Στο βιβλίο βρίσκεται αποκωδικοποιημένος ολόκληρος ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) περιλαμβάνοντας όλα τα διοικητικά πρόστιμα, τους βαθμούς ποινής ανά παράβαση αλλά και τις περιπτώσεις ακινητοποίησης.

Τα πρόστιμα ξεκινούν αλφαβητικά και η πρώτη κλήση αφορά στην Αγκαλιά! Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναγράφει το βιβλίο η παρατεταμένη αγκαλιά και τα φιλιά ή οι καυγάδες κατά την οδήγηση προκαλούν την απόσπαση προσοχής του οδηγού με αποτέλεσμα να προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ και 3 βαθμοί στο point system! Άρθρο 12.

Για την οδήγηση οχήματος για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και άδειας οδήγησης για 30 ημέρες με επιπλέον 9 πόντους ποινής. Άρθρο 12.

Η τέλεση αγώνων χωρίς άδεια σε δημόσιους δρόμους με αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα ή ζωήλατα οχήματα προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στον διοργανωτή και απαγόρευση διοργάνωσης αγώνων για 5 έτη. Άρθρο 49

Η μη συμμόρφωση προς το σήμα στάσης το οποίο δόθηκε από αστυνομικό με στολή ή η μη επίδειξη των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματός του, παρόλο που του ζητήθηκαν από αστυνομικό με στολή ή να συμπεριφέρεται με έργα ή λόγια υβριστικά ή απειλητικά προς τον εκτελούντα υπηρεσία αστυνομικό της Τροχαίας ή εμποδίζει το έργο κατά τη βεβαίωση παράβασης του ΚΟΚ δεν προβλέπει κάποιο διοικητικό πρόστιμο (Μη αξιόποινο) ωστόσο ο αστυνομικός μπορεί να προχωρήσει σε προσαγωγή για αναγνώριση στοιχείων ενώ επίσης το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει την αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας. Άρθρα 45 & 46.

Οι ποδηλάτες, μοτοποδηλάτες, μοτοσικλετιστές που χρησιμοποιούν ακουστικά συνδεδεμένα με ηχητικές συσκευές προβλέπουν αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Άρθρο 40

Το αναβοσβήσιμο των φώτων χωρίς λόγο κατά την συνάντηση με αντιθέτως κινούμενα οχήματα είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει σε πρόστιμο 40 ευρώ. Άρθρο 36.

Οι συσκευές αντιραντάρ φαίνεται ότι επισύρουν διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για 60 ημέρες. Άρθρο 20

Η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης δεν προβλέπει κάποιο χρηματικό πρόστιμο αλλά αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Άρθρο 29

Πολλές φορές έχουμε δει όλοι μας κάποιο αυτοκίνητο να ρυμουλκεί δίκυκλο ωστόσο το άρθρο 40 του ΚΟΚ το απαγορεύει ρητά και προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και 5 βαθμούς στο point system.

Ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο ΚΟΚ με τους αθυρόστομους οδηγούς ή εκείνους που κάνουν άπρεπες χειρονομίες καθώς επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και οδήγησης για 10 ημέρες. Άρθρο 12.

Οι οδηγοί που αρνούνται να υποβληθούν σε έλεγχο για την διαπίστωση ύπαρξης οινοπνεύματος στον οργανισμό είτε μέσω της συσκευής αλκοολόμετρου είτε με αιμοληψία τότε προβλέπεται ακινητοποίηση του οχήματος και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 6 μήνες ενώ επισης η παράβαση αποτελεί πλημμέλημα. Άρθρο 42.

Ο οδηγός που κινείται σέρνοντας μαζί του ζώα δεμένα με λουρί θα τιμωρηθεί με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και 5 πόντους ποινής. Άρθρο 40.

Σε μεγάλους μπελάδες μπορεί να σας βάλει η έλλειψη πυροσβεστήρα καθώς το άρθρο 81 του ΚΟΚ προβλέπει διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης!

Αν πάλι ο οδηγός καπνίζει και έχει συνηθίσει να πετά στο δρόμο το αναμμένο τσιγάρο του θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν τον δει κάποιος αστυνομικός τότε θα χάσει άδεια και δίπλωμα για 2 μήνες! Άρθρο 12.

Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητα μέχρι 20 χλμ. επιφέρει πρόστιμο 20 ευρώ αν όμως η υπέρβαση είναι πάνω από 20 χλμ. και έως 30 χλμ. τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 50 ευρώ και επιβάλλονται επιπλέον 5 πόντοι ποινής. Η υπέρβαση πάνω από 30 χλμ./ώρα προκαλεί διοικητικό πρόστιμο 175 ευρώ και αφαίρεση άδειας και διπλώματος για 2 μήνες. Αν κάποιος κινείται στον αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ./ώρα τότε επιβάλλεται πρόστιμο 175 ευρώ και αφαιρούνται για 2 μήνες δίπλωμα και άδεια οδήγησης.

Επίσης όπως διαπιστώσαμε σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώσαμε πολλά διοικητικά πρόστιμα χαρακτηρίζονται ως «Μη αξιόποινα» ωστόσο τα αστυνομικά όργανα μπορούν να προχωρήσουν σε… προσαγωγή για αναγνώριση στοιχείων.

Ειδικότερα αν κάποιος οδηγός δεν συμμορφωθεί προς την υπόδειξη αστυνομικού για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή κίνησης οχήματος του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση δεν υπάρχει διοικητικό πρόστιμο (Μη αξιόποινο) αλλά το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει αφαίρεση της Άδειας Κυκλοφορίας.
newsauto.gr

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Μητέρα έβαλε φωτιά στο σπίτι της και έκαψε τα τέσσερα παιδιά της

Τα τέσσερα ανήλικα παιδιά της φέρεται πως έκαψε ζωντανά μέσα στο σπίτι τους στο Μιζούρι των ΗΠΑ, η ίδια...

Θρίλερ στη Ζάκυνθο: Ποιος ευθύνεται για την αποβολή της κοπέλας – Τι ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος

Ο φερόμενος δράστης του περιστατικού έμφυλης βίας πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα χθες και παραπέμφθηκε στον ανακριτή, ενώ ζήτησε και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί...

Συναγερμός μετά από απειλή για βόμβα στις πρεσβείες Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ

Στις τρεις πρεσβείες σπεύδουν στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) Συναγερμός σήμανε στην Αθήνα μετά από τα τηλεφωνήματα για...

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος για την αναβάθμιση της Εθνικής Αμυνας

Τις απόψεις για την αναβάθμιση της εθνικής άμυνας εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Αναλυτικά η παρέμβαση του...

Τράπεζες: Από πότε αρχίζουν οι προμήθειες 6 ευρώ – Ποιους λογαριασμούς αφορά

Προμήθεια στους καταθετικούς λογαριασμούς επεξεργάζονται οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων τους. Το νέο μέτρο αφορά αφορά σε...