Αρχική Κόσμος «Πολεμικό» κλίμα στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Να πάρουμε μερικά νησιά»

«Πολεμικό» κλίμα στήνουν τα τουρκικά ΜΜΕ: «Να πάρουμε μερικά νησιά»

Δεν έχει τελειωμό η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας προς την Ελλάδα για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Η τουρκική πλευρά δεν παραλείπει να ζητάει συνεχώς την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, ενώ έφτασε μέχρι και στο σημείο να εκδίδει χάρτες ακόμα και για το ποια νησιά ανήκουν στην Άγκυρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιμένει στον παραλογισμό να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου».

«Η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε τα νησιά τα οποία σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947, παραχωρήθηκαν με τον όρο του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης. Παραβιάζει τον όρο αυτό και εμείς φέρνουμε στην ατζέντα το θέμα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Εμείς στείλαμε στον ΟΗΕ δύο επιστολές. Πως αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους. Οι Συνθήκες είναι ξεκάθαρες. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, η κυριαρχία των νησιών θα τεθεί υπό συζήτηση.»

Παροξυσμός στα τουρκικά ΜΜΕ

Τον ταμπουρά των προκλήσεων χτυπάνε και τα τουρκικά ΜΜΕ με καθημερινές αναλύσεις για την περιοχή του Αιγαίου. Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ψέριμο την προηγούμενη εβδομάδα, αποτέλεσε αφορμή για πολλά τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για νησί τουρκικής κυριαρχίας.

Σειρά πήραν ρεπορτάζ και αναλύσεις του CNN Turk, τα οποία μεταξύ άλλων ενισχύουν το πολεμικό κλίμα, κάνοντας σενάρια για κατάληψη μερικών νησιών.

«Ας πάρουμε μερικά ελληνικά νησιά, να καταρρεύσει η πολιτική της Ελλάδας και των ΗΠΑ», είπε ο πολιτικός αναλυτής Χακάν Μπαϊράκτσι στο CNN Turk.

Την συζήτηση ξεκίνησε ο διευθυντής της εφημερίδας HURRIYET Αχμέτ Χακάν, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.

«Μήπως η Ελλάδα γίνεται η πολιτεία των ΗΠΑ; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι φαίνεται πως υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ που εκτελείται μέσω της Ελλάδας. Υπάρχουν σχεδόν 10 βάσεις και ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ‘’ποιον θέλουν να απειλήσουν με τόσες βάσεις που χτίζουν’’.»

Ο αναλυτής τότε είπε: «Ίσως να μην έχουν υπολογίσει κάτι. Η Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δυο νησιά εδώ και να πει πως ᾽᾽εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα᾽᾽, τότε να ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον στην εσωτερική πολιτική θα πει πως ᾽᾽δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσεις την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά.»

Οχυρώνεται ο Έβρος

Την ίδια στιγμή, η χώρα οχυρώνεται και από την πλευρά του Έβρου στην περίπτωση υβριδικής απειλής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iEidiseis, 1.600 συνοριοφύλακες «ΡΑΜΠΟ» έχουν πλέον συγκεκριμένες αρμοδιότητες με ονομαστικοποίηση του προσωπικού και θα πάρουν την θέση τους στα σύνορα.

Ο καθένας θα ξέρει τη θέση που θα λάβει, την ομάδα και τον χώρο ευθύνης του, τον οπλισμό, τον εξοπλισμό που πρέπει να πάρει και το όχημα που θα χρησιμοποιήσει. Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν σενάρια ασκήσεων αποτροπής μαζικών εισχωρήσεων μεταναστών σε παραποτάμιες περιοχές του Έβρου, εκεί που δεν υπάρχει φράχτης.

Τα σχέδια αντίδρασης σε αιφνιδιαστικά περιστατικά κρίσης επικαιροποιήθηκαν, ενώ ο διαγωνισμός επέκτασης του φράχτη θα προκηρυχθεί μέσα στον μήνα που διανύουμε, με άλλα 80 χιλιόμετρα να τοποθετούνται χρονικά στις αρχές του 2024.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών, σε πέντε κέντρα επιχειρήσεων το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Πρόκειται για ένα ακόμη «υπερ-όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας που κάνουν πιο αισθητή την ελληνική παρουσία αποτροπής στα σύνορα, δημιουργώντας ένα σύνθετο πλέγμα ασφαλείας, ανθρώπινου δυναμικού και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα

Την θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν επιπλέον οχήματα μεταφοράς, κιάλια νυχτερινής κατόπτευσης, θερμικές κάμερες και πιο εξελιγμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Τον περασμένο Μάιο ο αριθμός των συλλήψεων παράτυπων μεταναστών ήταν διπλάσιος συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Στον Έβρο, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, καταγράφηκαν 1.553 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. Σε όλη την επικράτεια, το ίδιο χρονικό διάστημα, έγιναν 292 συλλήψεις δουλεμπόρων, όταν το 2021 είχαν γίνει 220. Σε ποσοστό περίπου 25% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, τον περασμένο Μάιο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ τον ίδιο μήνα, με δεδομένο ότι η στάθμη του ποταμού έχει πέσει στο «γόνατο», καταγράφονται 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα

Απ’ ότι φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, το μεταναστευτικό αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα εργαλείο-«όπλο» εκδίκησης του Ταγίπ Ερντογάν, με τα περιστατικά διακίνησης παράτυπων μεταναστών να αυξάνονται το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως να έχουν και μεγαλύτερη ένταση.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο να παραμείνει ο Ερντογάν στο επίπεδο των λεκτικών επιθέσεων και να μη μεταφέρει την ένταση στο πεδίο.

Και αυτό, γιατί όπως εκτιμά, η κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα σημειώνεται σε μία στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη συγκυρία, ενώ πλέον έχει γίνει σαφές προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα εστία ακραίας έντασης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε ο κλοιός θα σφίξει περισσότερο τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Συμμαχία.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

ΗΠΑ: Πανάκριβο ελικόπτερο σφήνωσε κάτω από γέφυρα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Η Greenpeace τρολάρει δηλώσεις Βορίδη: «Να φτιάξουμε υποδομές για κάτι που γίνεται μία φορά στα 400 χρόνια;»

Η περιβαλλοντική οργάνωση σχολιάζει με φωτογραφίες τις κυβερνητικές δηλώσεις περί κακοκαιρίας και την «περίοδο επαναφοράς 400 ετών» που κυριάρχησε...

British Airways: Σάλος με πιλότο της που βρέθηκε σε όργιο με ναρκωτικά λίγες ώρες πριν την πτήση

Ο Mike Beaton αναγκάστηκε να κρεμάσει την στολή του πιλότου της British Airways αφού ανακαλύφθηκαν μηνύματά του προς συνάδερφό...

Με πρόστιμο 400 ευρώ κινδυνεύουν 3.000.000 οδηγοί στην Ελλάδα -Ποιος είναι ο λόγος

Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό αποχής από τους ελέγχους ΚΤΕΟ γεγονός που συνιστά τροχοπέδη τόσο για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας όσο και την...

Στενεύει ο κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...