Αρχική Κόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «αχίλλειος πτέρνα» των ρωσικών δυνάμεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η «αχίλλειος πτέρνα» των ρωσικών δυνάμεων

Οι ρωσικές ενδοεπικοινωνίες στο μέτωπο της Ουκρανίας, που αποδείχθηκαν λιγότερο απόρρητες και προφυλαγμένες από όσο θα έπρεπε, λέγεται πως ευθύνονται για πολλά από τα πλήγματα που δέχθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις εντός των ουκρανικών συνόρων τις περασμένες εβδομάδες.

«Τους βλέπουμε να κάνουν χρήση πολύ περισσότερων μη-απόρρητων διαύλων επικοινωνίας (unclassified communications) επειδή η ικανότητά τους να επικοινωνούν κατά τρόπο απόρρητο δεν είναι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε», δηλώνει υπό καθεστώς ανωνυμίας αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου τον οποίο επικαλείται η Washington Post.

«Ο ρωσικός στρατός διαθέτει μεν σύγχρονο εξοπλισμό κατάλληλο για ασφαλείς ενδοεπικοινωνίες, ωστόσο τα ρωσικά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης βρέθηκαν να χρησιμοποιούν απλούστερες στην χρήση και λιγότερο ασφαλείς γραμμές επικοινωνίας», κι αυτό για λόγους που έχουν να κάνουν με φαινόμενα «απειθαρχίας» στις τάξεις όσων πολεμούν, με προβλήματα στον σχεδιασμό που ως φαίνεται πως δεν είχε λάβει υπόψη του την ανάγκη επικοινωνίας εν μέσω μεγάλων αποστάσεων στο πλαίσιο ενός πολέμου με διάρκεια, αλλά και με το γεγονός πως οι Ρώσοι βομβάρδισαν κάποιες από τις επικοινωνιακές υποδομές της Ουκρανίας στις οποίες όμως βασίζονταν και οι ίδιοι για την επικοινωνία τους, συνεχίζει η Washington Post.

Αναλυτές εκτιμούν πως έχουν παρατηρηθεί, επιπλέον, και περιπτώσεις απερισκεψίας από την πλευρά των Ρώσων, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν και στην Ουκρανία τα κινητά τους τηλέφωνα όπως έκαναν για παράδειγμα τα περασμένα χρόνια στα μέτωπα της Συρίας, με την υποσημείωση ωστόσο ότι η Ουκρανία δεν είναι Συρία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πάντως από την πλευρά τους έχουν δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας μεταξύ Ρώσων στρατιωτών που ισχυρίζονται πως υπέκλεψαν, ενώ παράλληλα έχουν υποστηρίξει πως έχουν πραγματοποιήσει και φονικά πλήγματα κατά ρωσικών στόχων η θέση των οποίων προδόθηκε μέσα από τις επικοινωνίες τους.

Επικαλούμενη πηγές μέσα από τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, η Washington Post υποστηρίζει πως πολλοί Ρώσοι στρατιώτες βρέθηκαν όντως να πολεμούν στην Ουκρανία έχοντας μαζί τους τα προσωπικά του κινητά τηλέφωνα, τα οποία οι διοικητές των ρωσικών μονάδων έχουν αναγκαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να κατασχέσουν καθώς εκείνα μπορούν να προδώσουν τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων εντός της Ουκρανίας αλλά και το περιεχόμενο των συνομιλιών των Ρώσων στρατιωτών όταν εκείνες γίνονται μέσω αυτών των κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ωστόσο, έχει παρατηρηθεί και κάτι άλλο: περιπτώσεις Ρώσων στρατιωτών που κλέβουν τα κινητά τηλέφωνα Ουκρανών με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να πάρουν τηλέφωνο και να μιλήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους πίσω στη Ρωσία, δείγμα πως το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων που πολεμούν στην Ουκρανία ίσως να μην είναι πια αυτό που έπρεπε.

Πέρα από τα «λάθη» των Ρώσων ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με την Washington Post που δείχνουν πως οι δυτικοί έχουν βάλει το χέρι τους υπέρ του Κιέβου στο συγκεκριμένο μέτωπο, στέλνοντας στην Ουκρανία εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου (electronic warfare equipment) μέσω του οποίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να «μπουν» στις ρωσικές ενδοεπικοινωνίες.

Πηγή: the Washington Post

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σιδηρόδρομος: «Δίκτυο του 1970, με ταχύτητες του 2020» – Ακόμα με «τρύπες» τα συστήματα ασφαλείας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

«Πεθαίνουμε από την πείνα», λένε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ‑ Τρώνε φύλλα φυτών και ζωοτροφές για να επιβιώσουν

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες νέα ανακωχή. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό...

Μετεωροειδές έπεσε μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας – Εντυπωσιακό βίντεο!

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες Το βίντεο της πτώσης μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή...

Σειρά στο Netflix η υπόθεση της Πισπιρίγκου

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

«Παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι τράπεζες, «παγώνοντας» μέχρι το τέλος του...