Αρχική Κόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νέα γη της Επαγγελίας για τους ρώσους ολιγάρχες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η νέα γη της Επαγγελίας για τους ρώσους ολιγάρχες

Ο αριθμός των Ρώσων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ντουμπάι έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σύμφωνα με δημοσιεύματα της χώρας. Εν μέσω των κυρώσεων από τη Δύση, πολλοί από τους πιο πλούσιους Ρώσους επιχειρούν να μεταφέρουν μέρος της περιουσίας τους από την Ευρώπη στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους, αναφέρουν επίσης πηγές του Reuters.

Το Ντουμπάι αποτελεί επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο στον Αραβικό Κόλπο και αποτελεί παραδοσιακά προορισμό κροίσων. Η άρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) μάλιστα να διαλέξουν πλευρά στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας έχει κάνει πολλούς Ρώσους να πιστεύουν ότι εκεί τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Metropolitan Premium Properties με έδρα το Ντουμπάι, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη άνοδος στον αριθμό των Ρώσων που αγοράζουν ή ενοικιάζουν ακίνητα εκεί. Οι περισσότερες αγορές μάλιστα φέρεται να αφορούν ποσά της τάξης των 250.000 έως 500.000 δολαρίων σύμφωνα με τους «Τάιμς της Μόσχας». Από τα τέλη Φεβρουαρίου που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία φέρεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περίπου 200.000 Ρώσοι.

Πληροφορίες του Reuters ανέφεραν επίσης ότι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές και πωλήσεις κρυπτονομισμάτων στα ΗΑΕ δέχονται πάρα πολλά αιτήματα από ευκατάστατους Ρώσους που θέλουν να ρευστοποιήσουν τέτοια στοιχεία ενεργητικού ώστε να επενδύσουν σε ακίνητα στο Ντουμπάι.

Σε πολλές περιπτώσεις, επίσης, πλούσιοι Ρώσοι επιδιώκουν να μεταφέρουν κεφάλαια στο Ντουμπάι τα οποία βρίσκονται τώρα στην Ελβετία ή στο Λονδίνο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζίτη σε μεγάλη ελβετική ιδιωτική τράπεζα και δικηγόρο που γνωρίζει το θέμα, πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ο δικηγόρος με έδρα το Ντουμπάι αποκάλυψε ότι η εταιρεία του προσεγγίστηκε από ρωσικές οντότητες που ήθελαν να διαπιστώσουν το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να μεταφέρουν «πολύ σημαντικά κεφάλαια» αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής. Το υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος αποκάλυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ρώσοι πελάτες με λογαριασμούς σε μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες άνοιγαν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλοι άνοιγαν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο μεγιστάνας στον χώρο των ακινήτων των Εμιράτων Χουάιν Σατζουάνι αποκάλυψε στο CNBC ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είναι εδώ και πολύ καιρό δημοφιλής προορισμός για τον ρωσικό πλούτο και τον τουρισμό, θα επωφεληθούν σημαντικά καθώς οι Ρώσοι αναζητούν καταφύγιο στα ΗΑΕ λόγω των κυρώσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου.

Τα οφέλη

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Ρώσοι προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματα και τα ζητήματά τους, αλλά το Ντουμπάι θα ωφεληθεί τελικά από οποιαδήποτε κρίση» είπε. «Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτές οι κυρώσεις… προκάλεσαν νευρικότητα σε πολλούς ανθρώπους» ανέφερε επίσης ο ίδιος στο αμερικανικό δίκτυο. «Εάν κάποιος φέρει χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος εδώ νόμιμα και επαγγελματικά, θα συνεργαστούμε μαζί του» εξήγησε.

Οι Ρώσοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών ακινήτων στα ΗΑΕ ακόμη και πριν από τον πόλεμο και τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι αγόραζαν ακίνητα στο Ντουμπάι και χρησιμοποιούσαν ακόμη και κρυπτονομίσματα ως τρόπο να στείλουν τα χρήματά τους εκεί. Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ εισήγαγαν το 2018 πρόγραμμα «χρυσής βίζας» σύμφωνα με το οποίο χορηγείται 10ετής διαμονή σε επενδυτές και άλλους επαγγελματίες που πάνε εκεί χρήματα.

Η απόφαση των ΗΑΕ να δηλώσουν αποχή σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε την εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις από κρατικά ταμεία της χώρας στη Ρωσία, εξελήφθη ως διαβεβαίωση για τους πλούσιους Ρώσους ότι δεν κινδυνεύουν εκεί. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός πλούτος που ρέει στο Ντουμπάι υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση, ανέφερε το Reuters.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Οι ροζ πάνθηρες του βρετανικού στρατού: Tι ήταν και πού βρίσκονταν

Το ροζ δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται ως το κατάλληλο χρώμα για στρατιωτικά οχήματα μάχης, αλλά υπήρξε μια εποχή που ο βρετανικός στρατός είχε έναν...

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Από την κορυφή στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Η επιβλητικά πολυτελής έπαυλη στους κήπους του Κένσινγκτον που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε το 2009 για 90 εκατομμύρια στερλίνες, έχοντας ως...

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευθεία στην Ελλάδα –Πόσα χιλιόμετρα είναι;

Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που λόγω μορφολογίας εδάφους έχει πολλούς δρόμους με ευθείες, ωστόσο υπάρχει μια  η οποία διακρίνεται για...

Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην Ελλάδα συνέβη στην Αμοργό το 1956

Μονάχα οι παλιοί Αμοργιανοί έχουν να αφηγηθούν ιστορίες αναμέτρησης με τσουνάμι που καλπάζει προς το μέρος σου, έτοιμο να σκεπάσει εκτάσεις και σπίτια. Αυτές...

Σύνταξη πριν τα 62: Ποιες είναι οι 28 «τυχερές» κατηγορίες

Εντός του 2022 μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης με πλήρη η μειωμένη σύνταξη 28 κατηγορίες ασφαλισμένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο...