Αρχική Κόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο απίθανος εξοπλισμός που χρησιμοποίησε το Κίεβο απέναντι στον...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο απίθανος εξοπλισμός που χρησιμοποίησε το Κίεβο απέναντι στον ρωσικό στρατό

Οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν ορισμένα ευτελούς αξίας αντικείμενα

Στον ρόλο που έπαιξαν τα smartphones των Ουκρανών αλλά και τα… στρώματα αφρολέξ που κουβαλούσαν εστιάζουν οι Financial Times σε άρθρο αναφορικά με το «πώς σώθηκε το Κίεβο» από την πολιορκία του ρωσικού στρατού.

Η προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο ηττήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η γεωγραφία, οι γκάφες των επιτιθέμενων, η ουκρανική εφευρετικότητα, τα σύγχρονα όπλα, καθώς και τα smartphones: χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη στρατιωτική ιστορία ως ισχυρά όπλα, με τον τρόπο τους, όπως οι ρουκέτες και το πυροβολικό.

Οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν, επίσης, ορισμένα ευτελούς αξίας αντικείμενα, όπως είναι τα στρώματα αφρολέξ που τοποθετούνται κάτω από τους υπνόσακους.

«Τα κρατούσαμε στα κεφάλια μας ώστε να εμποδίζουμε τη θερμική ανίχνευσή μας. Ετσι μπορέσαμε να κινηθούμε τις νύχτες» περιγράφει ουκρανός αξιωματικός.

Με αυτόν τον τρόπο οι στρατιώτες οπλισμένοι με αντιαρματικά όπλα που προμηθεύτηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες χώρες μπορούσαν να πλησιάσουν κρυφά τους Ρώσους, να εκτοξεύσουν τους θανατηφόρους και ακριβείς πυραύλους τους και στη συνέχεια να διαφύγουν.

Περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, βρίσκεται μια ζώνη δάσους. Στην άκρη του δρόμου και σε στρατηγικά σημεία υπάρχουν οχυρώματα που οι Ουκρανοί άρχισαν να φτιάχνουν αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, νωρίς το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου.

Εκεί, κάπου μέσα στο δάσος, βρίσκονται τα πυραυλικά συστήματα που κράτησαν τα ρωσικά αεροπλάνα μακριά από το Κίεβο και κατέρριψαν τους πυραύλους που κατευθύνονταν προς την ουκρανική πρωτεύουσα. Οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν αυτές τις συστοιχίες αεράμυνας στην αρχή του πολέμου, γεγονός που συνιστά σημαντική αποτυχία.

Ο ρόλος των smartphones

Εκτός αυτών -και της ουκρανικής αποφασιστικότητας- σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα smartphones. «Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν ένα chatbot, αυτόματο λογισμικό, καταλλήλως προγραμματισμένο, που λειτουργεί στα κανάλια της εφαρμογής Telegram» εξηγεί ουκρανός στρατιωτικός.

Όπως λέει, το bot με την ονομασία “Stop Russian War” κατέστησε δυνατή την αποστολή της θέσης των ρωσικών οχημάτων στο web, με φωτογραφίες και βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Κατόπιν οι ουκρανοί αξιωματούχοι διευκόλυναν τους πολίτες να ανεβάζουν τοποθεσίες του εχθρού μέσω της εφαρμογής DIIA, η οποία είναι μία ουκρανική κρατική πύλη αποθήκευσης και διαχείρισης ψηφιακών εγγράφων, όπως είναι τα διαβατήρια, οι φοιτητικές ταυτότητες, οι άδειες οδήγησης και τα διάφορα πιστοποιητικά κοροναϊού, κ.ά. Αυτή τη DIIA τη χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ουκρανοί

Οι πληροφορίες που έστειλαν οι ουκρανοί πολίτες αξιοποιήθηκαν από το ουκρανικό πυροβολικό, αφού πρώτα επαληθεύτηκαν από στρατιωτικά drones.

Ένας από τους δημιουργούς της DIIA, ονόματι Μστισλάβ Μπάνικ, ανώτερος αξιωματούχος στο υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, επιχείρησε να συνδέσει τη συγκεκριμένη δράση με τα κατορθώματα των σοβιετικών παρτιζάνων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ισχυριζόμενος ότι «οι άνθρωποι που παγιδεύτηκαν πίσω από τις ρωσικές γραμμές χρησιμοποιώντας chatbots γέννησαν την εκδοχή των παρτιζάνων του 21ου αιώνα, όπως εκείνοι που πολέμησαν τους ναζί».

Το αποκορύφωμα είναι η περιγραφή της αντίδρασης των Ρώσων μόλις αντελήφθησαν τι συνέβαινε: «Αρχισαν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να αρπάξουν smartphones, φορητούς υπολογιστές και οποιαδήποτε άλλη συσκευή» ισχυρίζονται οι Ουκρανοί.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Φλαμανδοί Γίγαντες: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα κουνέλια του κόσμου

Με το βάρος του στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεπερνά τα δέκα κιλά, ο Φλαμανδός Γίγαντας αποτελεί με διαφορά τη ράτσα με...

Ξύπνησαν «ιούς ζόμπι» 50.000 ετών στους παγετώνες

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι παγετώνες λιώνουν, απελευθερώνονται πάσης φύσεως υλικά που παρέμεναν παγωμένα εδώ και αιώνες.Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά από μικρόβια που...

Αμύθητη αρχαιολογική ανακάλυψη: Η πιο παλιά εκδοχή της Οδύσσειας μπροστά στα μάτια μας

Πρόκειται για την σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της δεκαετίας στην Ελλάδα Με τόσο πλούσιο ιστορικό παρελθόν και «βιογραφικό» που ξεκίνησε να «γράφεται» πριν χιλιάδες...

Ασφαλιστικό – Αυξήσεις: Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις βάσης (Παραδείγματα)

Στα 520 εκ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες θα διεκπεραιωθούν – τακτοποηθούν το 2023. Το...

Ακίνητα: Τα πάρκινγκ στις πιλοτές «μπλοκάρουν» τις μεταβιβάσεις

Μια πληγή από τις δεκαετίες του ’70, του ’80 αλλά και τις αρχές του ’90 εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και να προκαλεί – ακόμη και...