Αρχική Ελλάδα Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσοι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ελλάδα – Ποια μέτρα...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσοι πρόσφυγες έχουν έρθει στην Ελλάδα – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία της ελληνικής ομογένειας

Σε περίπου 1500 ανέρχονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες και Έλληνες της Ουκρανίας που έχουν έρθει στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες λόγω του πολέμου.

Προσωρινή προστασία ενός έτους

Η είσοδος των Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα συνεπάγεται αυτομάτως την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες συνολικά, εντός αυτού του τρίμηνου διαστήματος θα παρασχεθεί από την Υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μετανάστευσης προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Ουκρανοί πολίτες, που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα, μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, ενώ, παρέχεται η δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενίας στη δομή φιλοξενίας Σιντικής, η οποία και έχει μικρή χιλιομετρική απόσταση από το  εν λόγω Τμήμα.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνικά σύνορα, ενεργοποιείται αυτόματα ο Εθνικός Μηχανισμός Εντοπισμού και Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη μεταφορά των παιδιών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενίας και κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την ταυτοποίησή τους αν αυτό  είναι απαραίτητο.

«Η Ελλάδα έχει αυξημένη ιστορική και ανθρωπιστική ευαισθησία στο θέμα των προσφύγων πολέμου, καθώς οι Έλληνες, μέσα στον 20ο αιώνα, εξωθήθηκαν στην προσφυγιά αρκετές φορές. Επίσης, τα δύο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει οργανωθεί αποτελεσματικά στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων, ώστε να προσφέρει όσα ο ανθρωπισμός, αλλά και το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής

Τώρα, σε ότι αφορά, την περαιτέρω διαχείριση του ζητήματος ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης είναι σε συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει μηχανισμός κατανομής των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή τη στιγμή και όσο εξελίσσεται ο πόλεμος και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να υπολογιστούν δεν έχει καταληχθεί κάποια ποσόστωση στην κατανομή τους.

Από πλευράς Ελλάδας, σύμφωνα με την κυβέρνηση, γίνεται προετοιμασία ώστε οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία σε τομείς εργασίας να αποροφηθούν ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους σε αντίστοιχους τομείς εργασίας. Επίσης, όπως είπε ο κ. Οικονόμου θα αξιοποιηθούν και οι δυνατότητες φιλοξενίας ανάλογα με τον αριθμό και τη διάρκεια που θα αποφασιστεί να φιλοξενήσει η χώρα μας.

Ανοιχτά τα προξενεία σε δύσκολες συνθήκες

Σε ότι αφορά την προστασία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία και τις καταγγελίες που υπάρχουν από Έλληνες ομογενείς για τη δράση των νεοναζιστικών ταγμάτων «Αζόφ» (που στηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου) που εκτός όλων των άλλων παρεμποδίζουν και τη διαφυγή Ελλήνων από τη Μαριούπολη, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα και έχουν γίνει όλα οι απαραίτητες ενέργειες για να μεταφεθούν (σ.σ. οι Έλληνες ομογενείς) σε ασφαλή προορισμό».

Τα ελληνικά προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη βρίσκονται σε λειτουργεία ενώ δεν είναι καθόλου εύκολες οι συνθήκες. «Προσπαθούμε να είμαστε στο πλευρό τους και να προσφέρουμε κάθε δυνατή συνδρομή» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Εθελοντής πυροσβέστης τιμήθηκε σε εκδήλωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στην Καλαμάτα, παρουσία...

Έκοψε στη μέση το κεφάλι ενός ιερέα με τσεκούρι: Έτοιμος για αποφυλάκιση ο «Μαθητής του Διαβόλου»

Ο «ξεχασμένος» κατά συρροή δολοφόνος της Βρετανίας, Πάτρικ Μακέι – ο οποίος έκοψε στη μέση το κεφάλι ενός καθολικού ιερέα με τσεκούρι – θα εξεταστεί...

Η Ελλάδα στο πλευρό της Τουρκίας: Αναχωρεί C-130 με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

Στο πλευρό της Τουρκίας βρίσκεται και έμπρακτα η Ελλάδα προκειμένου να παράσχει βοήθεια στις έρευνες από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας.Με...

Πάνω από 1.320 τροχαίες παραβάσεις στην Πελοπόννησο σε μια εβδομάδα

100.547 τροχονομικοί έλεγχοι και 22.720 παραβάσεις το διάστημα από 29 Ιανουαρίου έως 4 Φεβρουαρίου 2023.Το 67% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική...

Βόλος: 83χρονος κατέρρευσε πάνω στο γλέντι και έχασε τη ζωή του

Σηκώθηκε να χορέψει και κατέρρευσε μπροστά στα μάτια όλων.Σε θρήνο εξελίχθηκε ο χορός των Βλάχων Αλμυρού στο Βόλο, καθώς έπεσε νεκρός...