Αρχική Κόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία 15 σημείων για το τέλος του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία 15 σημείων για το τέλος του πολέμου

Αισιόδοξα τα μηνύματα που φτάνουν από τις διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται τρεις διαφορετικές πηγές, οι δύο αντιπροσωπείες έφτασαν σε μια πρώτη συμφωνία 15 σημείων που θα οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία.

Η συμφωνία που Ουκρανία και Ρωσία συζήτησαν για πρώτη φορά την Δευτέρα, περιλαμβάνει την δέσμευση της Ουκρανίας να μην μπει στο ΝΑΤΟ, να μην φιλοξενεί ξένες βάσεις ή οπλισμό.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει η Ρωσία και οι σύμμαχοί της από το 2014.

Ρωσία και Ουκρανία παραδέχτηκαν την Τετάρτη πως έχουν κάνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας, παρόλα αυτά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για μια συμφωνία ειρήνης ή απλά κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει στην κατεύθυνση της επιθετικότητας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε στους Financial Times, ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει «την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια» και από τις παραθαλλάσιες περιοχές σε Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να μείνουν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν θα δύναται να φιλοξενεί ξένες βάσεις.

Ο Ποντόλιακ ανέφερε ακόμα ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει προτείνει ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αν οι όροι δεν τηρηθούν να παρέμβουν εγγυήτριες δυνάμεις στην περίπτωση που κάποιος επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η αρχική αυτή συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει ακόμα την αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία η οποία είχε απαγορευτεί παρά το γεγονός πως αποτελεί τη μητρική γλώσσα μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωριστούν από την Ουκρανία η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η ανεξαρτησία των δύο αποσχισμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Πως το κλέψιμο μιας αγελάδας οδήγησε στην ίδρυση της Hyundai

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1967 στη Νότια Κορέα και πλέον έχει 75 χιλιάδες εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, έχοντας τη δυνατότητα...

Ποια κρίση; Διπλασιάστηκαν οι υπερπλούσιοι στην Ελλάδα – Ποια είναι η πλουσιότερη γυναίκα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες αγωνιούν για τις αυξημένες τιμές στην ενέργεια και τα τρόφιμα, 64.000 ζουν μια πλούσια και πολυτελή ζωή αδιαφορώντας για...

Παν. Τζαβάρας: Ρυθμιστές της αυτοδυναμίας τα κόμματα εκτός Βουλής

Οι επερχόμενες εκλογές του 2023, οι δέκατες ένατες της περιόδου της Μεταπολίτευσης, έχουν κάποια τεχνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν...

Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ τα Χριστούγεννα – Η επίσημη απόφαση για δικαιούχους

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που αφορά στο έκτακτο επίδομα, ύψους 600 ευρώ, στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη...

Βέλγιο: Ένα χωριό 165 κατοίκων κέρδισε το τζχακ ποτ στο λαχείο και πήρε 143 εκατ. ευρώ

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα για 165 Βέλγους σε ένα μικρό χωριό του βελγικού βορρά ονόματι Όλμεν, οι οποίοι κέρδισαν στη λαχειοφόρο...