Αρχική Κόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία 15 σημείων για το τέλος του πολέμου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συμφωνία 15 σημείων για το τέλος του πολέμου

Αισιόδοξα τα μηνύματα που φτάνουν από τις διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται τρεις διαφορετικές πηγές, οι δύο αντιπροσωπείες έφτασαν σε μια πρώτη συμφωνία 15 σημείων που θα οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία.

Η συμφωνία που Ουκρανία και Ρωσία συζήτησαν για πρώτη φορά την Δευτέρα, περιλαμβάνει την δέσμευση της Ουκρανίας να μην μπει στο ΝΑΤΟ, να μην φιλοξενεί ξένες βάσεις ή οπλισμό.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει η Ρωσία και οι σύμμαχοί της από το 2014.

Ρωσία και Ουκρανία παραδέχτηκαν την Τετάρτη πως έχουν κάνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση μιας συμφωνίας, παρόλα αυτά οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος για μια συμφωνία ειρήνης ή απλά κερδίζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει στην κατεύθυνση της επιθετικότητας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας δήλωσε στους Financial Times, ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει «την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια» και από τις παραθαλλάσιες περιοχές σε Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει να μείνουν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν θα δύναται να φιλοξενεί ξένες βάσεις.

Ο Ποντόλιακ ανέφερε ακόμα ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει προτείνει ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αν οι όροι δεν τηρηθούν να παρέμβουν εγγυήτριες δυνάμεις στην περίπτωση που κάποιος επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η αρχική αυτή συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει ακόμα την αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία η οποία είχε απαγορευτεί παρά το γεγονός πως αποτελεί τη μητρική γλώσσα μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της διαπραγμάτευσης παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωριστούν από την Ουκρανία η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και η ανεξαρτησία των δύο αποσχισμένων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Σιδηρόδρομος: «Δίκτυο του 1970, με ταχύτητες του 2020» – Ακόμα με «τρύπες» τα συστήματα ασφαλείας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

«Πεθαίνουμε από την πείνα», λένε οι Παλαιστίνιοι της Γάζας ‑ Τρώνε φύλλα φυτών και ζωοτροφές για να επιβιώσουν

Το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες διαπραγματεύονται τις τελευταίες εβδομάδες νέα ανακωχή. Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό...

Μετεωροειδές έπεσε μεταξύ Ιωαννίνων και Καλαμπάκας – Εντυπωσιακό βίντεο!

Δείτε εντυπωσιακές εικόνες Το βίντεο της πτώσης μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή...

Σειρά στο Netflix η υπόθεση της Πισπιρίγκου

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν...

«Παγώνουν» τα επιτόκια στα στεγαστικά – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι τράπεζες, «παγώνοντας» μέχρι το τέλος του...