Αρχική Ελλάδα Πολιτική Προστασία: Τρεις διαφορετικές εστίες στην περιοχή – Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Πολιτική Προστασία: Τρεις διαφορετικές εστίες στην περιοχή – Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι

Για δύσκολη πυρκαγιά λόγω των καιρικών συνθηκών και του ανάγλυφου της περιοχή έκανε λόγο ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες όλοι οι εμπλεκόμενοι κατόρθωσαν να περιορίσουν τη χτεσινή δύσκολη πυρκαγιά μέσα με 6-7 ώρες», ανέφερε ο υπουργός ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όσους πάλεψαν με τις φλόγες σε Γλυφάδα, Βάρη και Βούλα.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις δείχνουν πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε πώς υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες στην περιοχή. Μάλιστα η φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές.

61 εστίες φωτιάς συνολικά χτες στην Ελλάδα

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε. Λίγο αργότερα εκδηλώθηκαν ακόμη δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρης και του Άνω Κουβαρά.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, χτες συνολικά υπήρξαν 61 εστίες πυρκαγιάς στη χώρα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καθώς η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις.

Ο κ. Τουρνάς ανέφερε επίσης πως η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιάς στις 12:57.

«Στα 12 λεπτά στο σημείο ήταν τα πρώτα οχήματα της πυροσβεστικής, τα αεροσκάφη απογειώθηκαν στα 20 λεπτά. Συνολικά είχαμε διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα, τα οποία εκτέλεσαν 36 πτήσεις».

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις επιτηρούν την πυρκαγιά, η οποία έχει οριοθετηθεί.

Πολύ υψηλή η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Την ίδια ώρα, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο.

Επικίνδυνες καύτρες:

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

* Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και

* καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

Εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) και πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα Flame/Meteo του ΕΑΑ.

Πηγή: gargalianoionline.gr

Πρέπει να διαβάσετε

Ζευγάρι συνταξιούχων έκλεισε 51 κρουαζιέρες γιατί τους βγήκε φθηνότερο από έναν οίκο ευγηρίας

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...

Νέα Υόρκη: Η σύλληψη ενός 23χρονου οδήγησε το FBI στην παγκόσμια σατανιστική αίρεση «764»

Μια σύλληψη με κατηγορίες για οπλοκατοχή στο Κουίνς της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο του 2021 οδήγησε το Ομοσπονδιακό Γραφείο...

Ο κορονοϊός εκτόξευσε τα διαζύγια: 4 στους 10 χώρισαν μέσα στο lockdown

Πανδημία… διαζυγίων καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των lockdown για τον κορονοϊό, αλλά και μετά από αυτή, σύμφωνα με τα...

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Το 2% των Ελλήνων είναι υποψήφιοι!

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με...

Τα νέα ραβασάκια της Εφορίας – Στέλνει «φορο-κλήσεις» σε χιλιάδες φορολογούμενους

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες...