«Ελπίζουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που θα εκσυγχρονίζει το κληρονομικό Δίκαιο», τόνισε ο κ. Φλωρίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Το κληρονομικό δίκαιο όπως ισχύει σήμερα, νομοθετήθηκε ακριβώς πριν από 80 χρόνια. Για αρκετές δεκαετίες ανταποκρίθηκε επαρκώς στις ανάγκες και τις εξελίξεις της κοινωνίας. Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, καθώς έχουν αλλάξει πολλά στην κοινωνία και στις κοινωνικές, οικονομικές σχέσεις και την οικογένεια. Έτσι, στο υπουργείο συγκροτήσαμε μια επιτροπή από επιφανείς ακαδημαϊκούς και ειδικούς στο κληρονομικό δίκαιο. Η δουλειά αυτή απαιτεί μεγάλη προσοχή και θα αποτελέσει τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια».
Αναφορικά με το θέμα της κατάργησης ή του περιορισμού των ιδιόγραφων διαθηκών, επεσήμανε: «Η τάση δεν είναι να πάμε στην κατάργηση. Η τάση είναι να καταστούν ασφαλείς και υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι για να διασφαλιστεί η εγκυρότητά τους. Επίσης, ερχόμαστε και με ψηφιακές διαθήκες. Θέλουμε η βούληση του διαθέτη να μπορεί να τεκμαίρεται με απόλυτα ασφαλή τρόπο και αυτό θα είναι η προσπάθεια που γίνεται τώρα».
«Σχετικά με το ζήτημα του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση έχει απαντήσει επίσημα ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου. Όλες αυτές οι συζητήσεις αποτυπώνουν μία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η εικόνα της Βουλής με δέκα κόμματα πολλά εκ των οποίων προήλθαν από εσωτερικές διασπάσεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά είναι μια συζήτηση εκτός κυβερνητικού πλαισίου».
Σχολιάζοντας την ανάκριση για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε: «Διεξάγεται μία ανάκριση που έχει χαρακτηριστεί υποδειγματική. Οι αιτήσεις διερεύνησης προέρχονται ή από τους συγγενείς ή από τους κατηγορουμένους, και ο ανακριτής τις εξετάζει προσεκτικά ώστε να μην υπάρχουν κενά στον φάκελο. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε προς το τέλος της διαδικασίας και ελπίζουμε να μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη πριν κλείσει η διετία από το φοβερό δυστύχημα».
Πηγή: kathimerini.gr