Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως ηγέτης της ΝΔ και εκλεγμένος πρωθυπουργός, ήταν αυτός που καθοδήγησε τη χώρα σε μια σύντομη και αναίμακτη μετάβαση. Παρά τις επικρίσεις για την ελλιπή αποχουντοποίηση και την απουσία ενασχόλησης με τον «φάκελο» της Κύπρου, η ικανότητά του να διαχειριστεί την έκρυθμη κατάσταση της εποχής αναγνωρίζεται. Ο χειρισμός του πολιτειακού ζητήματος, η συνταγματική διόρθωση και η μεταβίβαση της δικαιοσύνης από τις χουντικές δίκες, είναι μερικά από τα επιτεύγματά του.
Η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1974, αποτυπώνει αυτές τις αλλαγές. Το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Δικαιοσύνη» απηχεί τις ριζοσπαστικές αναζητήσεις της εποχής. Διακήρυξε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις του παρελθόντος, προσανατολιζόμενη προς την εθνική ενότητα. Ο Καραμανλής είχε μόλις νομιμοποιήσει το ΚΚΕ, γεγονός που μαρτυρεί την πρόθεση του κόμματος να προχωρήσει σε νέες κατευθύνσεις, απομακρυνόμενο από τον ακραιφνή αντικομμουνισμό της ΕΡΕ.
Το κλίμα της επταετίας αποτέλεσε τομή για τη Δεξιά και το Κέντρο, με προσανατολισμό στην αναζήτηση κοινών τόπων και συνεργασιών. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη σύνθεση του κομματικού δυναμικού, καθώς πολλά στελέχη προέρχονταν από τον χώρο της ΕΡΕ και της Μεταπολίτευσης, αλλά και από την ευρύτερη πολιτική σκηνή. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε κόμμα ειδικού σκοπού, όπως το αντίστοιχο UCD στην Ισπανία, αλλά παρέμεινε σταθερή και ισχυρή, είναι αξιοσημείωτο.
Το κομματικό τοπίο της ΝΔ σήμερα παραμένει σταθερός πυλώνας του δικομματισμού στην Ελλάδα. Καθώς έχει διαγράψει μια μακρά πορεία, είναι ενδιαφέρον να κατανοήσει κανείς τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες που την επηρεάζουν και την διαμορφώνουν.
Πηγή: kathimerini.gr