Ο τόμος περιλαμβάνει συνεισφορές 25 μελετητών, οι οποίοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το στίγμα της καραμανλικής περιόδου. Η μελέτη διαφοροποιείται πλήρως, καλύπτοντας το φάσμα της Μεταπολίτευσης, με αναλύσεις όπως αυτή του Προκόπη Παυλόπουλου και του Σπ. Βλαχόπουλου, που ξεδιπλώνουν την εξέλιξη της συνταγματικής ιστορίας κατά τη διάρκεια της Καραμανλικής διακυβέρνησης.
Μια ξεχωριστή διάσταση του τόμου είναι η αδημοσίευτη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή προς τον Βάσο Βασιλείου. Σε αυτή, ο Καραμανλής αναφέρεται σε κομβικά γεγονότα του πολιτικού του βίου, όπως απέρριψε την πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση του Μεταξά και αναπόλησε τις πολιτικές συνθήκες της εποχής.
Το έργο ενσωματώνει διεξοδικές αναλύσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική του Καραμανλή και τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που προέκυψαν μεταξύ της προδικτατορικής περιόδου και της Μεταπολίτευσης. Η Ελένη Λουρή προσεγγίζει τις πτυχές της βιομηχανικής πολιτικής, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης και ο Σωτήρης Ρίζας αναλύουν την κατάσταση του ΑΕΠ και την αναπτυξιακή στρατηγική κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή.
Επιπλέον, η εξωτερική πολιτική του Καραμανλή αναλύεται στον τόμο, με φορτισμένες παρατηρήσεις για τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα, την ευρωπαϊκή της πορεία και την ταυτότητα που επιχείρησε να οικοδομήσει η χώρα ως μέλος της Δύσης.
Η συνολική αξία αυτού του έργου έγκειται στην κριτική και συνάμα τεκμηριωμένη προσέγγιση των συμπεριφορών και των πολιτικών του Καραμανλή, επιτρέποντας στον αναγνώστη να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την πολιτική του κληρονομιά.
Πηγή: kathimerini.gr