Η Πολιτική Καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και οι Πιθανές Διασπάσεις στην Κεντροαριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση που προσομοιάζει με αγκομαχητό, καθώς έχει εξαντλήσει τις πολιτικές του αναπνοές και για δεύτερη φορά παραχωρεί την αξιωματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ. Στο κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη οι υποψήφιοι πρόεδροι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προτάσεις για διάλογο και ενιαία Κεντροαριστερά. Ο επικεφαλής που θα εκλεγεί θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ό,τι έχει απομείνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου θυμίζουν μια «αντίστροφη» εκδοχή του 2012.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που έχει προκαλέσει ποικιλία αντιδράσεων με το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, φαίνεται ότι διατηρεί τις προθέσεις του αόριστες, καθώς εγκαλεί τη διαδικασία των δημοσκοπήσεων. Οι ενδείξεις είναι θετικές για εκείνον από τις εταιρείες μέτρησης, ενώ από το περιβάλλον του επισημαίνεται ότι αναμένουν πάνω από τις απαιτούμενες υπογραφές για την υποψηφιότητά του.

Από την άλλη, ο Σωκράτης Φάμελλος ετοιμάζεται και αυτός, συγκεντρώνοντας υπογραφές και οργανώνοντας εκδηλώσεις για να γνωστοποιήσει τις προγραμματικές τους θέσεις. Ο ερχομός του Νικόλα Φαραντούρη στον προεκλογικό αγώνα αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον, καθώς η επιτυχία του στις ευρωεκλογές το 2024 τον καθιστά «αποκούμπι» ψηφοφόρων που ίσως απογοητευτούν από τις πολιτικές διαμάχες.

Η κατάσταση προοιωνίζεται περίπλοκες εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε εκλογές σε αυτό το διχαστικό περιβάλλον, το επικείμενο συνέδριο ίσως αποτελέσει την αφορμή διάσπασης για το κόμμα. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη, γνωστοί ως «κασσελίστες», επιθυμούν να ανατρέψουν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που τον καθαίρεσε, αλλά η επιτυχία αυτού του στόχου δεν είναι βέβαιη.

Ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει, η πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ των υποψηφίων αμφισβητείται έντονα. Επιπλέον, η προοπτική αποχωρήσεων από βουλευτές είναι υπαρκτή, ειδικά αν ο Κασσελάκης ή ο Φάμελλος δεν καταφέρουν να εδραιώσουν τη θέση τους στην ηγεσία του κόμματος. Η κεντροαριστερή σκηνή προδιαγράφεται ταραγμένη, με τις αποστασεις και τις συμμαχίες να επαναστατούν.

Πηγή: kathimerini.gr