Όταν ο Καραμανλής επέστρεψε το καλοκαίρι του 1974, άρχισαν να προγραμματίζονται οι εκλογές, και η ίδρυση ενός νέου κόμματος εξελίχθηκε σε ζήτημα προτεραιότητας. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 1974, δέχτηκα κλήση από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μου έστειλε το καταστατικό του κόμματος για μια πρώτη ματιά. Όταν το διάβασα, εντυπωσιάστηκα, καθώς θεώρησα ότι το κείμενο ήταν άψογο και δεν χρειαζόταν καμία τροποποίηση.
Η ονομασία “Νέα Δημοκρατία” προήλθε από την ανάγκη του Καραμανλή να έχει το στοιχείο του «νέου», ενώ ο Τάκης Λαμπρίας, στενός του συνεργάτης, είχε ήδη χρησιμοποιήσει τον όρο σε άρθρο του το 1972. Θυμάμαι ότι ο Καραμανλής, σε μια συνάντησή μας στο Παρίσι κατά την περίοδο της εξορίας του, μού είχε πει ότι για τη νέα παράταξη έπρεπε να συμμετάσχουν ικανά πρόσωπα ανεξαρτήτως της κομματικής τους προτίμησης. Αυτό το στοιχείο πλαισιώνει τη ΝΔ μέχρι σήμερα, καθώς εστιάζει στους ικανούς ανθρώπους και λιγότερο στα δόγματα.
Στην ερώτηση για τις προσδοκίες κατά την ίδρυσή της, μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για όσα καταφέραμε. Η ΝΔ έχει ωφελήσει τη χώρα και τα 50 χρόνια παρουσίας της έχουν αποδείξει τη σημασία της για τη δημοκρατία, την ενότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική. Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1979 ήταν μια σημαντική στιγμή, καθώς άλλαξε τον ρου της ιστορίας της χώρας.
Σήμερα, η ΝΔ διατηρεί τη θέση της ως κυρίαρχο κόμμα στην Ελλάδα και ένα από τα πιο ισχυρά κεντροδεξιά στην Ευρώπη. Ανανεώνεται και προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται από την ομαλή αλλαγή οκτώ αρχηγών καθ’ όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να απωλέσει την πυξίδα της. Η επιτυχία της συνίσταται στην ικανότητά της να παραμένει συνδεδεμένη με τους πολίτες, πάντα με ειλικρίνεια και στοχευμένη στις ανάγκες τους.
Στο μέλλον, η ΝΔ θα πρέπει να συνεχίσει να μιλάει ανοιχτά στους πολίτες και να παραμένει η φωνή του λαού και όχι μόνο της ελίτ. Η πολιτική της ζωή είναι συνυφασμένη με τις αξίες και τις ανάγκες κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.
Πηγή: kathimerini.gr