Η Στρατηγική Καραμανλή και η Μακροχρόνια Επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας
Στις 22 Απριλίου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής και ηγετική μορφή της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), ανακοίνωσε την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος με σκοπό να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν επιχείρησε να υποδείξει διάδοχο, αφήνοντας την απόφαση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που δείχνει τον στόχο του για τη δημιουργία μακρόβιων κομμάτων αρχών αντί για προσωποπαγή κόμματα.

Η ΝΔ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, κυβέρνηθηκε από επτά αρχηγούς, εκ των οποίων πέντε υπηρέτησαν ως πρωθυπουργοί. Οι αρχηγοί αυτοί παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας όσο και στυλ διακυβέρνησης, μερικοί εξ αυτών μάλιστα να είναι αντίθετοι μεταξύ τους. Για παράδειγμα, ο Γεώργιος Ράλλης διακρινόταν για τη μετριοπαθής προσέγγισή του, ενώ ο Ευάγγελος Αβέρωφ εκπροσωπούσε μια πιο επιθετική Δεξιά. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επεδίωξε τη στροφή της ΝΔ προς το φιλελεύθερο Κέντρο, εστιάζοντας σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια, ο Μιλτιάδης Έβερτ και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς παρουσίασαν διαφορετικές εκδοχές της Δεξιάς, με τον τελευταίο να συνδυάζει στοιχεία κοινωνικού συντηρητισμού και φιλελευθερισμού.

Οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της ΝΔ ήταν συχνά φορτισμένες με καχυποψία και προσωπικές αντιπαραθέσεις, χωρίς όμως να έχουν οδηγήσει σε διασπάσεις ή διάλυση του κόμματος, εκτός από δύο περιπτώσεις όπου οι ηττημένοι δημιούργησαν νέα κόμματα, τα οποία απέτυχαν να επιβιώσουν.

Η ΝΔ, ως πολυσυλλεκτικό κόμμα, ενώνει ψηφοφόρους από διάφορες κοινωνικές τάξεις και εκφράζει ποικιλία ιδεολογικών ρευμάτων. Ωστόσο, διατηρεί σταθερές πολιτικές αρχές σαν βάση της ύπαρξής της. Σύμφωνα με τον Αβέρωφ, εάν μικρές ομάδες αποσχίζονται από έναν καλά δομημένο πολιτικό φορέα, η πιθανότητα επιβίωσής τους είναι πολύ περιορισμένη.

Κλείνοντας, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε γιατί η ΝΔ κατάφερε να παραμείνει δυνατή και επιδραστική μέχρι σήμερα, διατηρώντας την ταυτότητά της με πίστη στον δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο Καραμανλής, με την έγκαιρη αποχώρησή του, άφησε πίσω του ένα κόμμα που στηρίζεται σε διαχρονικές και σταθερές πολιτικές αρχές.

Πηγή: kathimerini.gr